Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Για τα "Βλαχέρνια" Τριήμερες εκδηλώσεις στα Φιλιατρά

Θεσμός πολιτισμού έχουν καταστεί, εδώ και χρόνια, τα «Βλαχέρνια» - οι Συναντήσεις Φιλαρμονικών στα Φιλιατρά, που με επιτυχία διοργανώνει ο δραστήριος Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών. Αποτελούν το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός της ευρύτερης περιοχής, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον των μουσικόφιλων και των ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού! Απόψε ξεκινούν οι τριήμερες εκδηλώσεις της 10ης Συνάντησης Φιλαρμονικών, που με το μουσικό τους περιεχόμενο και την ποιότητά τους θα γαληνέψουν την ψυχή μας και θα μας ταξιδέψουν μελωδικά, αφήνοντας παραδίπλα σκοτούρες και προβλήματα, και δίδοντας μια νότα αισιοδοξίας κι ελπίδας!

Για τη 10η Συνάντηση Φιλαρμονικών, το Σύλλογο ........

Φιλοπροόδων, το Σχολείο Μουσικής και τη Φιλαρμονική, στη νέα πραγματικότητα της κρίσης που διανύουμε αλλά και του νέου Δήμου Τριφυλίας, συναντηθήκαμε στο Πάρκο της Βλαχέρνας (όπου υπάρχει το ιστορικό εκκλησάκι της Παναγίας της Βλαχέρνας, όπως και το «Βορρέειο» Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών και στεγάζεται ο Σύλλογος) με την πρόεδρο του Συλλόγου Βιβή Παντελάκη και τον αρχιμουσικό της Φιλαρμονικής και δάσκαλο στο Σχολείο Μουσικής Τάκη Φωτεινέα.

Όπως μας είπε η κα Παντελάκη: «Η 10η Συνάντηση Φιλαρμονικών θα ξεκινήσει σήμερα Παρασκευή 1η Ιουλίου με συναυλία της Ορχήστρας Μουσικής Δωματίου της Καλαμάτας στο Πάρκο της Βλαχέρνας στις 10.00 το βράδυ. Η συναυλία θα δοθεί μετά τον εσπερινό που τελείται για τη θρησκευτική γιορτή του Συλλόγου Φιλοπροόδων, που είναι η γιορτή της Παναγίας της Βλαχέρνας. Η δεύτερη συναυλία θα δοθεί το Σάββατο στις 9.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία των Φιλιατρών από τη Δημοτική Φιλαρμονική Πύλου – Νέστορος. Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν την Κυριακή το βράδυ, πάλι στην πλατεία, με συναυλίες της Φιλαρμονικής του Συλλόγου Φιλοπροόδων και της Φιλαρμονικής Εταιρίας Πύργου “Απόλλων”».

Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1926 και βασική του δραστηριότητα είναι το Σχολείο Μουσικής και η Φιλαρμονική, ενώ λειτουργεί χορευτικά τμήματα και παράλληλα φροντίζουν το Πάρκο Βλαχέρνας και τον Ιερό Ναό της Παναγίας της Βλαχέρνας, ο οποίος είναι Βυζαντινό Μνημείο. Είναι από τους πιο «ζωντανούς» Συλλόγους και ο πλέον δραστήριος στη Μεσσηνία και ευρύτερα, ενώ έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, από την Ακαδημία Αθηνών!
Για τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε, η πρόεδρος του Συλλόγου σημείωσε: «Πράγματι βρισκόμαστε σε μια δεινή οικονομική κατάσταση και θέλω να πω ότι ο Σύλλογος Φιλοπροόδων είναι από τους ελάχιστους που διατηρεί Φιλαρμονική. Εκτός από όλες τις άλλες δράσεις και δραστηριότητες, η λειτουργία της αποτελεί το βασικό του μέλημα, ενώ είναι και το μεγαλύτερο και πιο δαπανηρό κομμάτι των δραστηριοτήτων του. Είναι αλήθεια ότι τα οικονομικά του έχουν φτάσει σε ένα τέλμα. Ζούμε προσπαθώντας να δημιουργήσουμε μια εκδήλωση και να έχουμε έσοδα, κι έτσι να πληρώσουμε το προσωπικό μας για τους επόμενους μήνες…».

Όπως πρόσθεσε η κα Παντελάκη, πριν από ένα χρόνο κουβέντιασαν και αναρωτήθηκαν στο Δ.Σ. για την ένταξη της Φιλαρμονική στο νέο Δήμο, όμως αν το Δ.Σ. αποδεχόταν αυτή την πράξη, θα ήταν μια πράξη, ουσιαστικά, αυτοακύρωσής του, αφού η κύρια δραστηριότητα του Συλλόγου είναι η Φιλαρμονική. Έτσι, αποφάσισαν να προσπαθήσουν όσο μπορούν να διατηρήσουν τη Φιλαρμονική.
Η κα Παντελάκη ερωτηθείσα σχετικά απάντησε: «Το μεράκι περισσεύει στο Σύλλογο. Το μεράκι και η στόχευση κάποιων πραγμάτων δε μας λείπουν. Είμαστε ένα Διοικητικό Συμβούλιο που είμαστε ενεργά όλα τα μέλη! Όλα τα μέλη βοηθούν και στηρίζουν! Και δε μας λείπει και το όραμα. Και το όραμα είναι, να έχει αυτός ο τόπος τη μουσική παιδεία που τόσα χρόνια του εξασφαλίζουμε και όχι μόνο αυτό βέβαια».

Απευθυνόμενη στους συμπολίτες της στα Φιλιατρά τούς κάλεσε να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητες και να μείνουν κοντά στο Σύλλογο Φιλοπροόδων, να τον στηρίξουν!
Αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής και δάσκαλος στο Σχολείο Μουσικής είναι ο Τάκης Φωτεινέας, ένας νέος άνθρωπος με αγάπη για τη μουσική και πραγματικό μουσικό ταλέντο, παλιός μαθητής του Σχολείου Μουσικής και της Φιλαρμονικής του Συλλόγου! «Η μουσική, εκτός από τέχνη, τεχνική, και πολιτισμός, είναι και έμπνευση, έκφραση, δημιουργία, ταξίδι. Η μουσική αποτελεί μια μεγάλη απόλαυση για τον εγκέφαλο” σχολιάζει.
Τι είναι η μουσική για ’σένα; ρωτήσαμε τον αρχιμουσικό: «Τι να πω; Η μουσική εξιτάρει όλες τις αισθήσεις του ανθρώπου! Θα πρέπει να σου γράψω ολόκληρη έκθεση… Για μένα, πλέον, είναι τρόπος ζωής. Είναι όλη μου η ζωή. Ξυπνάω το πρωί, παίζω κιθάρα, βρίσκομαι με τις κόρες μου, τους παίζω κιθάρα, με ακούνε! Είναι τρόπος ζωής!».

Όπως είπε ο κ. Φωτεινέας τα μόνιμα και τακτικά μέλη της Φιλαρμονικής είναι 39, (εκτός από τους φοιτητές που συμμετέχουν όταν μπορούν), αριθμός αρκετά καλός και ικανοποιητικός για μπάντα πόλης της περιφέρειας, ενώ στο Σχολείο Μουσικής συμμετέχουν 30 περίπου παιδάκια. Σχεδόν όλα τα μέλη, με λίγες εξαιρέσεις, είναι μαθητές, νέα παιδιά. Η οικονομική συγκυρία και τα προβλήματα της καθημερινότητας δεν έχουν επιδράσει και επηρεάσει τη συμμετοχή των παιδιών στο Σχολείο Μουσικής και τη Φιλαρμονική, καθώς οι σπουδές, τα μαθήματα, είναι δωρεάν και ο Σύλλογος τούς προσφέρει τα όργανα. Ωστόσο, όπως είπε ο αρχιμουσικός, «τα παιδιά, όπως είναι το σχολείο σήμερα, η Παιδεία μας, είναι πολύ πιεσμένα με τα μαθήματα και έχουν τόσο λίγο χρόνο, που είναι δύσκολο γι’ αυτά να αντεπεξέλθουν. Στην περιοχή μας τρεις είναι οι διέξοδοι. Ο χορός, ο αθλητισμός (στην Εράνη κυρίως) και η μουσική. Αλλά δεν έχουν χρόνο. Αυτό είναι το πρόβλημα και αυτό έχει αντίκτυπο παντού…».

Για τη συνέχεια, στο περιβάλλον όπως αυτό διαμορφώνεται, σημείωσε: «Πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Εγώ έχω προσαρμοστεί. Δεν μπορούμε ν’ αλλάξουμε την κατάσταση…».
Ερωτηθείς αν βλέπει να υπάρχουν νέα παιδιά που θα ακολουθήσουν τη δική του πορεία και διαδρομή στη μουσική, ξεκινώντας και επιστρέφοντας στα Φιλιατρά, απάντησε: «Δεν είμαι αισιόδοξος γι’ αυτό. Τα καλύτερα μυαλά, τους καλύτερους μαθητές τούς παίρνει ο Στρατός για επαγγελματική αποκατάσταση…», για να προσθέσει, ωστόσο, πως ελπίζει από αυτή την κρίση να βγει και κάτι καλό και να αποκτήσουμε, ως πολίτες, ένα όραμα!

Θάρρος

2 σχόλια:

  1. ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΟΣΟΙΥ1 Ιουλίου 2011 στις 11:45 μ.μ.

    ΑΞΙΖΟΥΝ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ,ΠΟΥ ΜΟΧΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ.

    ΑΠΟΨΕ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΚΑΤΑΝΥΞΗ,ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ κ ΚΑΛΙΤΕΧΝΙΚΗ.

    ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΑΚΟΥΡΑΣΤΑ κ ΑΘΟΡΥΒΑ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΟ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ ΜΑΣ.

    ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΩΣ ΤΟΝ ΕΠΙΣΤΑΤΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το κράξιμο στο τέλος το ακούσατε κ.Παπαθεοδοσίου ή κάνετε τον κινεζο?
    Ποιά συγχαρητήρια?
    "Στους Φιλιατρινούς που εχουν χαμηλη παιδεια και δεν ηρθαν σημερα εδω μαζι μας"...ετσι δεν ειπε "Η" Προεδρος - Συμβουλος του Δημου Τριφυλιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.