Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Η πρόταση του υπουργείου Υγείας για τα Νοσοκομεία

Στην 6η ΥΠΕ Θα ισχύσουν τα εξής:

1. Γ.Ν. – Κ.Υ. Κρεστένων: μετατροπή του σε πλήρες Κ. Υ. Αγροτικού Τύπου, με
μονάδα βραχείας νοσηλείας – αποκατάστασης (5 – 10 κλινικών).
2. Ανάπτυξη όλων των Γ.Ν. – Κ.Υ. (Ληξούρι, Καλάβρυτα, Μολάοι,
Κυπαρισσία), Καμία μετατροπή, αλλά ανάπτυξη ως μονάδες Π.Φ.Υ., βραχείας νοσηλείας, μιας ημέρας χειρουργείων, ΜΤΝ και αποκατάστασης.

13 νοσοκομεία λιγότερα και μετακινήσεις .........

ιατρικού προσωπικού περιλαμβάνει το Σχέδιο Αναδιάταξης του ΕΣΥ που δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, η αναδιάρθρωση του ΕΣΥ θα γίνει σε δυο φάσεις: η πρώτη φάση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2011 και περιλαμβάνει 330 κλινών και 550 εργαστηρίων. Η δεύτερη θα έρθει τον Ιανουάριο του 2012 με την αξιολόγηση του προσωπικού και την ενοποίηση τεχνικών, διοικητικών, ξενοδοχειακών κ.α. υπηρεσιών στα δημόσια νοσοκομεία.

Από τον Ιανουάριο του 2012 αναμένεται και η ένταξη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ερρίκος Ντυνάν, του Αιγινήτειου, του Αρεταίειου και του Ευγενίδειου.

Από το... χάρτη του Εθνικού Συστήματος Υγείας θα «σβηστούν» τα Γενικά Νοσοκομεία Κύμης και Καρύστου στην Εύβοια, που μετατρέπονται σε Μονάδες Βραχείας ή ημερήσιας νοσηλείας υπό το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας. Το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων και το Σπηλιοπούλειο στην Αθήνα θα λειτουργήσουν ως Μονάδες Χρονίων Παθήσεων, όπως αναπνευστικές, καρδιολογικές, μεταβολικές και άλλες παθήσεις. Κάτι παρόμοιο θα γίνει και με το «Αγία Βαρβάρα» στη Δυτική Αττική.

Προτείνεται επίσης να κλείσουν τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία Αττικής («Δαφνί»), Πέτρας Ολύμπου, Θεσσαλονίκης, Κερκύρας, Τρίπολης και Χανίων.

Το σχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα τεθεί σε 15ημερη δημόσια συζήτηση, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ενημερωθεί και η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Η υπουργική απόφαση αναμένεται στις 20 Ιουλίου και από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία των συνενώσεων.

Η πρόταση του υπουργείου προβλέπει μείωση του αριθμού των Διοικητικών Συμβουλίων από 133 σε 83 και των διοικητών σε 78, ενώ δημιουργούνται 23 νέες θέσεις αναπληρωτών διοικητών για τα διασυνδεόμενα νοσοκομεία. Το σύνολο των Διοικητών και των Αναπληρωτών Διοικητών ανέρχεται σε 145 αντί 175 (συν δύο Γενικοί Διευθυντές) που είναι σήμερα.

Σήμερα, οι κλίνες που λειτουργούν στο ΕΣΥ είναι περίπου 35.000 (46.000 είναι οι οργανικές), το σύνολο των νοσηλευθέντων το 2010 υπερέβη τα 2 εκατομμύρια, η Μέση Διάρκεια Νοσηλείας (ΜΔΝ) προσεγγίζει τις 4 ημέρες και η κάλυψη πλησιάζει το 70%. Οι κλινικές και λοιπές μονάδες είναι περίπου 2.000 στα 131 Νοσοκομεία (με σημαντικά όμως προβλήματα στην ουσιαστική ύπαρξή τους), συνεπώς οι κλίνες ανά κλινική είναι 17 - 18, πολύ λιγότερες από τη σύσταση σχετικού νόμου για 25 κλίνες.

Στόχος είναι οι κλινικές κατά μέσο όρο να πλησιάζουν τις 25 κλίνες, συνεπώς να μειωθούν 10 - 15% (1.700 και κάτω) χωρίς να δημιουργούνται υπερμεγέθεις κλινικές.

Αναλυτικά η πρόταση του υπουργείου εδώ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.