Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Επιφυλάξεις Καραμπάτου για την Ίδρυση Κυριακάτικης Αγοράς στην τοπική κοινότητα Αρφαρών

Επιστολή στην Διεύθυνση Προγραμματισμού και Ανάπτυξης / τμήμα Τοπικής Ανάπτυξης και την Αντιδήμαρχο κα. Ντίντα Παναγιώτα σχετικά με την ίδρυση Κυριακάτικης αγοράς στην τοπική κοινότητας Αρφαρών Μεσσηνίας απέστειλε σήμερα ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γιώργος Καραμπάτος με την οποία Θέτει τον προβληματισμό του για την ίδρυση της προτεινόμενης αγοράς θα πρέπει να εξεταστεί, αφού εκπονηθεί μελέτη κόστους-οφέλους, που να λαμβάνει υπόψη της τις εξελίξεις στη ζήτηση προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή.

Αναλυτικά η Επιστολή Καραμπάτου αναφέρει:


Κυρία Αντιδήμαρχε,
Σε συνέχεια του πιο πάνω σχετικού σας εγγράφου, θέτουμε υπόψη σας τα ακόλουθα:
Η πρόταση ίδρυσης Κυριακάτικης Αγοράς στην τοπική κοινότητα Αρφαρών δεν μπορεί και δεν πρέπει να εξετάζεται στο στενό τοπικό πλαίσιο, αλλά θα πρέπει να αξιολογείται με βάση τις συνθήκες που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή μας.
Κι αυτό διότι:
• Μια τέτοια αγορά δεν απευθύνεται μόνο στους κατοίκους της όποιας τοπικής κοινότητας, αλλά σε (δυνητική) πελατεία της ευρύτερης περιφέρειάς της.
• Όμως στην ευρύτερη περιοχή μας υπάρχει μια τοπική Αγορά (το στεγασμένο εμπόριο) που διέρχεται μια καταλυτική κρίση λόγω του μεγάλου περιορισμού της ζήτησης προϊόντων. Κατά συνέπεια, η δημιουργία πόλων εμπορίου, που θα ανταγωνίζονται το στεγασμένο εμπόριο, και μάλιστα από ευνοϊκή θέση (κυρίως με μειωμένα λειτουργικά έξοδα), δεν θα ήταν ό,τι πιο φρόνιμο στις παρούσες συνθήκες.
• Ταυτόχρονα στην περιοχή μας υπάρχουν και άλλες υπαίθριες αγορές (π.χ. Καλαμάτας, Κοπανάκι κ.α.), που επίσης, σε συνθήκες κάθετου περιορισμού της ζήτησης θα υποστούν σοβαρές συνέπειες από την ίδρυση μιας νέας κυριακάτικης αγοράς σε κοντινή απόσταση.
• Τέλος, είναι γνωστό, ότι οι αγορές αυτές, ακόμη και αν ξεκινήσουν ως ελεγχόμενες, καταλήγουν να εξελιχθούν συνήθως σε κέντρα παραεμπορίου και παραοικονομίας, κυρίως λόγω της αδυναμίας των ελεγκτικών μηχανισμών να παρέμβουν αποτελεσματικά.

Για τους άνω λόγους, πιστεύουμε ότι η ίδρυση της προτεινόμενης αγοράς θα πρέπει να εξεταστεί, αφού εκπονηθεί μελέτη κόστους-οφέλους, που να λαμβάνει υπόψη της τις εξελίξεις στη ζήτηση προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή, την τυχόν δυνατότητα άντλησης νέας ζήτησης, η οποία με τις παρούσες συνθήκες παραμένει αβέβαιη, και γενικά όλες τις παραμέτρους κόστους (κοινωνικοοικονομικού και ιδιωτικοοικονομικού, συμπεριλαμβανομένων των συνεπειών του παραεμπορίου) αλλά και οφέλους για την τοπική κοινωνία και την ευρύτερη περιοχή.
Θα παρακαλούσαμε να τεθεί υπόψη μας η μελέτη αυτή, εφόσον προωθηθεί, προκειμένου να εκφέρουμε τεκμηριωμένη γνώμη επί του θέματος. Μέχρι τότε και για τους λόγους, που καταγράφουμε ανωτέρω, είμαστε αντίθετοι στην ίδρυση της εν λόγω αγοράς.


Με εκτίμηση,


Γεώργιος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΕΔΩ το έγγραφο της Αντιδημάρχου κ.
Ντίντας Παναγιώτας η οποία ζητά την γνωμοδότηση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.