Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Απάντηση Παπακωνσταντίνου σε ερώτηση Νάντιας σχετικά με τη βία, τη διαπλοκή και τα χρέη των Π.Α.Ε.

Με την υπ’ αριθμόν15547/2.5.11 ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Παύλο Γερουλάνο, αντίστοιχα, η Νάντια Γιαννακοπούλου και άλλοι τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ζητούσαν να πληροφορηθούν τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να αντιμετωπίσει η Πολιτεία τη βία στους αθλητικούς χώρους, τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο και τον τρόπο με τον οποίο θα εισπραχθούν τα χρέη των Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών που οφείλουν στο ελληνικό δημόσιο.

Στην απάντησή του, ο ........

κ. Παπακωνσταντίνου επισημαίνει ότι για την είσπραξη των χρεών των Π.Α.Ε. ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και λαμβάνονται τα μέτρα που ορίζονται από τα σχετικά νομοθετήματα. Ο Υπουργός υπογραμμίζει ότι «με την ισχύ του νόμου 3842/2010 θεσπίστηκαν διατάξεις οι οποίες καθιστούν ταχύτερη και αποτελεσματικότερη τη διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης των βεβαιωμένων εσόδων», ενώ με τις διατάξεις του άρθρου 14 του νόμου 3888/2010 (Φ.Ε.Κ. 175 Α΄/2010) και της Α.Υ.Ο. με αριθμό πρωτοκόλλου 1130277/ΕΞ/2010-0016, ρυθμίζονται τα έως τις 30.09.2010 βεβαιωμένα χρέη προς το δημόσιο. Για τα χρέη που έχουν βεβαιωθεί από 01.10.2010 και ύστερα, παρέχεται η δυνατότητα στους οφειλέτες να ζητήσουν, με αίτησή τους στη Δ.Ο.Υ. που υπάγονται, τη διευκόλυνσή τους, με τμηματική καταβολή των οφειλομένων.

Όσον αφορά το μείζον θέμα της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο, ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζει πως το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έχει ήδη διενεργήσει μεγάλο αριθμό ελέγχων σε Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρίες, οι οποίοι αποκάλυψαν, μεταξύ άλλων, παραβάσεις μη απόδοσης Φ.Π.Α. και άλλων παρακρατούμενων φόρων, μη έκδοση Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων. Εκτός των προαναφερόμενων παραβάσεων, πρόβλημα επίσης παρατηρήθηκε στις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων κάποιων Π.Α.Ε., αυξήσεις που κρίθηκαν «μη σύννομες», αλλά και σε αποσβέσεις χρεών που δεν συνάδουν με τις κείμενες φορολογικές διατάξεις. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Υπουργός υπογραμμίζει ότι έχει ζητηθεί από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες τακτικός έλεγχος στις εμπλεκόμενες Π.Α.Ε. και επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση των σχετικών ελέγχων.

Σε δηλώσεις της σχετικά με το ζήτημα, η βουλευτής Μεσσηνίας τόνισε: «Οι Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρίες, ειδικά τη δεδομένη χρονική συγκυρία, είναι απαραίτητο να ακολουθήσουν το ευρύτερο πλαίσιο λειτουργίας των ελληνικών επιχειρήσεων. Η εξυγίανσή τους είναι μονόδρομος, καθώς οι εποχές των χαριστικών ρυθμίσεων και των διαγραφών χρεών – αφού πλούτισαν ουκ ολίγοι ‘‘παράγοντες’’ - ανήκουν στο παρελθόν. Η κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει της αρχή της ισονομίας και να επιβάλει τη συμμόρφωση των Π.Α.Ε., ειδικά ενώπιον των νέων μέτρων που καλείται να υλοποιήσει. Ας μην προκαλούμε τους πολίτες καλώντας τους να πληρώσουν τις διαγεγραμμένες οφειλές των ‘‘σκαφάτων’’ και ‘‘γκλαμουράτων’’ του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σε τελική ανάλυση, ας τα πάρουμε από αυτούς, και ας τα ρίξουμε στον κλασσικό αθλητισμό και τα ερασιτεχνικά σωματεία αθλητισμού που είναι απαραίτητα για τη σωστή διάπλαση και διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.