Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Δεσμεύουν τα ενοίκια όσων χρωστούν στο Δημόσιο

Την επέκταση του μέτρου των κατασχέσεων οφειλών εις χείρας τρίτων στους ενοικιαστές κατοικιών σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να δεσμεύσει τα εισοδήματα όσων χρωστούν και δεν ρυθμίζουν τις όφειλες τους προς το Δημόσιο.

Πρόκειται δηλαδή για .......

το μετρό που ήδη εφαρμόζεται σε εμπορικές επιχειρήσεις –προμηθευτές- που χρωστούν στο Δημόσιο, με το υπουργείο οικονομικών να δεσμεύει τις πληρωμές των σουπερ μάρκετ προς τους συγκεκριμένους προμηθευτές.

Με στόχο την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων το υπουργείο Οικονομικών βάζει στο «στόχαστρο» και τα φυσικά πρόσωπα με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ενοικιαστές κατοικιών που ανήκουν σε οφειλέτες του Δημοσίου θα κληθούν με επιστολή από το υπουργείο Οικονομικών να καταθέσουν το τίμημα του ενοικίου σε λογαριασμό του Δημοσίου.

Οι ομάδες εργασίας που καταρτίζουν το σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής έχουν θέσει ήδη σε κίνηση διαδικασίες σε βάρος ιδιοκτητών που έχουν χρέη στην εφορία, για να μπορεί το κράτος να κατάσχει, αρχικά τα ενοίκια που θα τους έδιναν οι ενοικιαστές και μελλοντικά, να δεσμεύσει τα ίδια τα ακίνητα.

Οι «κατασχέσεις μισθωμάτων εις χείρας ενοικιαστών», όπως θα ονομάζεται το συγκεκριμένο μέτρο, θα αναγκάζει τους ενοικιαστές να μην πληρώσουν τον ιδιοκτήτη αλλά να καταβάλουν τα ενοίκια στο κράτος, ως αντιστάθμισμα για τα χρέη του ιδιοκτήτη.

Κατασχέσεις ακινήτων

Προ εκπλήξεως ενδέχεται να βρεθούν και οι οφειλέτες του Δημοσίου που βρίσκονται σε διαδικασία ρύθμισης των ληξιπροθέσμων οφειλών τους. Η Ομάδα Απόδοσης Παρακρατουμένων Φόρων που συστήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών και επεξεργάζεται στοιχεία για την περιουσιακή κατάσταση των χιλιάδων οφειλετών του δημοσίου προτείνει να σταματά η διαδικασία ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία. Η Ομάδα εισηγείται, σε περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται ότι στο Ε9 του οφειλέτη υπάρχουν ακίνητα των οποίων η αξία καλύπτει την οφειλή, τότε η ΔΟΥ, να καλεί τον φορολογούμενο να πληρώσει ολόκληρο το χρέος του, έστω και αν βρίσκεται σε ισχύ η ρύθμιση ληξιπροθέσμων οφειλών.

Φορολόγηση ανείσπρακτων ενοικίων

Την ίδια ώρα το υπουργείο οικονομικών ανησυχεί και για την «φούσκα» που διαμορφώνεται από την αδυναμία πολλών ενοικιαστών να καταβάλουν τα μισθώματα στους ιδιοκτήτες των ακινήτων

Η κείμενη νομοθεσία δίνει την δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων, όταν οι νοικάρηδες δεν τους πληρώνουν τα ενοίκια, να απαλλαγούν από την υποχρέωση πληρωμής φόρου για ενοίκια που δεν εισέπραξαν, εφόσον οι ίδιοι επιλέξουν να εκχωρήσουν στο δημόσιο το δικαίωμα, να εισπράξει εκείνο τα μισθώματα που τους χρωστούν οι ενοικιαστές τους.

Το φαινόμενο μάλιστα να μην εισπράττουν τα ενοίκια που έχουν λαμβάνειν οι ιδιοκτήτες, τείνει να προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις λόγω της οικονομικής κρίσης, της περικοπής μισθών και της έκρηξης της ανεργίας.

Η στάση του υπουργείου Οικονομικών προκάλεσε μάλιστα και τη διαμαρτυρία της ΠΟΜΙΔΑ. Ο πρόεδρός της Στράτος Παραδιάς, με επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ζητά άμεση τροποποίηση της διαδικασίας εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων προς το Δημόσιο.

Εξαιτίας όμως της καθιέρωσης ως υποχρεωτικής, της ηλεκτρονικής υποβολής δήλωσης φόρου εισοδήματος, η ΠΟΜΙΔΑ καταγγέλλει ότι το υπουργείο Οικονομικών έθεσε ως όρο, την εκχώρηση των μισθωμάτων στη Δ.Ο.Υ. πριν από την υποβολή της ηλεκτρονικής δήλωσης φόρου εισοδήματος, αλλιώς τα ανείσπρακτα μισθώματα θα φορολογηθούν

Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά να γίνεται δήλωση εκχώρησης είτε τη στιγμή της υποβολής του εντύπου Ε2, για όσους εκμισθωτές γνωρίζουν ότι αποκλείεται να πληρώσουν τα οφειλόμενα, είτε να τα δηλώνουν ως διεκδικούμενα εισοδήματα, με αναβολή φορολογίας τους –αν και εφόσον προκύψουν. Επιπλέον προτείνει να δοθεί νόμιμη προθεσμία μέχρι την ηλεκτρονική υποβολή του Ε2 του μεθεπομένου έτους, ώστε όσοι διεκδικούν δικαστικά τα οφειλόμενα μισθώματα, να έχουν τον αναγκαίο χρόνο είτε να τα εισπράξουν, είτε να τα εκχωρήσουν οριστικά στο Δημόσιο, χωρίς αντάλλαγμα με την επόμενη ηλεκτρονική δήλωσή τους.

Newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.