Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Τριφυλία. Διαφορετικές προσεγγίσεις για τα «λουκέτα» στο Δ.Σ.

Με διαφορετικές αφετηρίες και προσεγγίσεις για τα «λουκέτα» σε δημόσιες υπηρεσίες της Τριφυλίας διεξήχθη χθες το απόγευμα η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας με ένα και μοναδικό θέμα, την «αποψίλωση του Δήμου Τριφυλίας από δημόσιες υπηρεσίες».

Από τη συνεδρίαση, ωστόσο, .........

δεν έλειψαν οι «κορώνες», οι άναρθρες κραυγές και τα «λογύδρια» με καθαρά κομματικό περιεχόμενο, κάτι που σχολιάστηκε δυσμενώς και ποικιλοτρόπως από συμβούλους, καθώς και από αρκετούς πολίτες.

Κι αυτό, γιατί το ζητούμενο δεν είναι ο καταγγελτικός λόγος για την κυβέρνηση και την όποια κυβέρνηση, αλλά η ανάληψη πρωτοβουλιών, ο συντονισμός δράσεων για την αποτροπή και νέων «λουκέτων», καθώς και η κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για την αναδιάρθρωση των δημόσιων υπηρεσιών και του κράτους…

Στην Τριφυλία, διαχρονικά, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. με αποφάσεις τους έχουν συγχωνεύσει – καταργήσει πολλές δημόσιες υπηρεσίες, ενώ τα τελευταία χρόνια τα «λουκέτα» είναι απανωτά. «Λουκέτα», ανά έτος, σχολικών μονάδων, «λουκέτο» στο σιδηρόδρομο, «λουκέτο» στην Τράπεζα της Ελλάδος, «λουκέτο» πρακτορείων / υποπρακτορείων της ΔΕΗ, «λουκέτο» καταστημάτων του ΟΤΕ και τελευταία, «λουκέτα» στα παραρτήματα του ΙΚΑ στα Φιλιατρά και τους Γαργαλιάνους, «λουκέτα» στα Δημοτικά Σχολεία Καλού Νερού και Μαραθόπολης και το Γυμνάσιο Κοπανακίου. «Λουκέτο» έρχεται, όμως, και για τις ΔΟΥ της περιοχής, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Ανησυχία και αγωνία επικρατεί για το μέλλον του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, ενώ κατά διαστήματα αναπτύσσεται φημολογία και για συγχωνεύσεις αστυνομικών τμημάτων.

Ωστόσο, άμοιροι ευθυνών δεν είναι οι τοπικοί άρχοντες της περιοχής, οι οποίοι, διαχρονικά, είτε δεν αντιδρούσαν καθόλου, για να μη δυσαρεστήσουν τους πολιτικούς τους φίλους που λάμβαναν τις αποφάσεις, είτε αντιδρούσαν σπασμωδικά και «επιδερμικά», απλά για να φανεί στον κόσμο πως, τάχα, αντέδρασαν.
Απέναντι σε αυτή τη θλιβερή πραγματικότητα με τα «λουκέτα», που σκιάζει το μέλλον και την προοπτική της Τριφυλίας και έχει αποτέλεσμα, ως έχει μέχρι σήμερα η κατάσταση, την ταλαιπωρία των πολιτών και την «απομόνωση» της περιοχής, ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας στην αρχική του τοποθέτηση είπε πως η συγκεκριμένη συνεδρίαση γίνεται για «να φωνάξουμε όλοι μαζί και να πούμε stop στην ερημοποίηση του Δήμου Τριφυλίας».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις τελευταίες συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων και υπηρεσιών, εκείνες που έρχονται (στις ΔΟΥ) και την ανησυχία για υποβάθμιση του Νοσοκομείου. «Ναι στην ανάπτυξη, όχι στην υποβάθμιση. Να υψώσουμε τη φωνή μας.

Ξέρουμε τη δύσκολη κατάσταση. Δεν κάνουμε επανάσταση, αλλά λέμε stop», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κόλλιας και ζήτησε την έκδοση ψηφίσματος με αποδέκτες τον πρωθυπουργό, υπουργούς και πολιτικούς.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Σωτηρόπουλος ρώτησε το δήμαρχο γιατί γίνεται η συγκεκριμένη συνεδρίαση και κλήθηκε και ο κόσμος, αφού ο ίδιος και η Δημοτική Αρχή δεν καταθέτουν κάποια πρόταση, συγκεκριμένη, απέναντι στα προβλήματα. «Θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα ή αλαλάζουμε για να μας ακούσουν μη σκεπτόμενοι πολίτες;», αναρωτήθηκε και συνέχισε: «Καταφέρατε εσείς να οργανώσετε και να λειτουργήσετε όπως πρέπει τις υπηρεσίες του Δήμου; Φτάνει Ιούνιος και δεν έχουμε προϋπολογισμό. Η ανεπάρκειά σας είναι εμφανής. […] Με συνδικαλιστικού τύπου τερτίπια προσπαθείτε να την κρύψετε».

Επανέλαβε δε πως πρέπει να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις, ενώ τόνισε πως «η ανάπτυξη ενός τόπου δεν έχει να κάνει με το πόσες υπηρεσίες λειτουργούν, αλλά με το πώς αυτές λειτουργούν…».
Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σαράντος Κουκούμης επισήμανε πως «η κυβέρνηση με πρόσχημα την κρίση, συνεπικουρούμενη από την Τρόικα, έχει εξαπολύσει έναν πόλεμο για την αποδιάρθρωση του δημόσιου τομέα και με προσχήματα τα σαρώνουν όλα! Στοχεύουν τα μέτρα, σε κράτος – επιτελείο που θα υπηρετεί τα συμφέροντα».

Η συνεδρίαση συνεχιζόταν, σε υψηλούς κάποιες φορές τόνους, μέχρι αργά το βράδυ, με τοποθετήσεις συμβούλων, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων και πολιτών.

Δείτε Video που ανέβασε το φιλικό μας Blog Kopanaki News από την χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση.





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.