Σε 24ωρη γενική απεργία στις 5 Μαΐου προχωρούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ Στάθης Ανέστης κατά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ελήφθη απόφαση για απεργία από κοινού με την ΑΔΕΔΥ κατά των μέτρων λιτότητας, «που πλήττουν τους εργαζομένους και βαθαίνουν την ύφεση».
«Κάτω τα χέρια από τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα»
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η Συνομοσπονδία ........
θέτει ως αιτήματα-διεκδικήσεις:
«Την απόκρουση των νεοφιλελεύθερων εκβιασμών και απαιτήσεων της τρόικας (Ε. Επιτροπή, Ε.Κ.Τ., ΔΝΤ για την ισοπέδωση των εργασιακών και οικονομικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
»Την απόρριψη όποιων αντι-ασφαλιστικών συνταγών ακυρώνουν το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης, μειώνουν τις συντάξεις, αυξάνουν τα όρια ηλικίας, ενώ ταυτόχρονα δεν εξασφαλίζουν την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
»Την άμεση υπογραφή ΕΓΣΣΕ και κλαδικών ΣΣΕ με τις οποίες θα διασφαλίζονται με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι μισθοί – τα ημερομίσθια, τα εργασιακά δικαιώματα, οι θέσεις εργασίας».
Μάλιστα, προαναγγέλλει συνέχιση των κινητοποιήσεων, παραπέμποντας τις σχετικές αποφάσεις σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής μετά τις 5 Μαΐου.
Σε δηλώσεις του ο κ. Παναγόπουλος τόνισε πως το περιεχόμενο και το πλαίσιο της απεργίας θέτει όλα τα ζητήματα που αφορούν στα εργασιακά, στις αμοιβές, στην κοινωνική ασφάλιση με προμετωπίδα το αίτημα: «Κάτω τα χέρια από τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα». Ο Ιδιωτικός Τομέας δεν παράγει ελλείμματα. Ο Ιδιωτικός τομέας δεν έχει έλλειψη ανταγωνιστικότητας λόγω του κόστους εργασίας. Ο Ιδιωτικός Τομέας είναι η μοναδική ελπίδα να μπορέσει να παραχθεί πλούτος και να διανεμηθεί δίκαια σε αυτή τη χώρα.
Για το ασφαλιστικό τόνισε πως η κοινωνική ασφάλιση δεν επιδέχεται ρυθμίσεις που θα οδηγούν σε αύξηση των ορίων ηλικίας και σε μείωση των συντάξεων γιατί το σύστημά μας ήδη έχει εξαιρετικά προβλήματα και ο μόνος τρόπος εξεύρεσης πόρων είναι να χτυπηθεί η μαύρη αδήλωτη εργασία και η εισφοροδιαφυγή.
Συμπλήρωσε πως ο 13ος και ο 14ος μισθός στον Ιδιωτικό Τομέα είναι αδιαπραγμάτευτοι, ενώ επισήμανε πως το πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας το οποίο έχει ψηφιστεί ομόφωνα από το Κοινοβούλιο και είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δεν μπορεί να τεθεί εν αμφιβόλω.
Μάλιστα, στο πλαίσιο και της κινητοποίησης που εξαγγέλθηκε, κάλεσε τις εργοδοτικές οργανώσεις εδώ και τώρα να υπογράψουν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβασης Εργασίας ώστε να σταλεί από κοινού το μήνυμα, ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να μπει στην μέγγενη των δημοσιονομικών περιορισμών.
Ερωτηθείς τι θα κάνει σε περίπτωση που κληθεί από το ΔΝΤ για συνάντηση, σημείωσε πως αν κληθεί προσωπικά, θα πάει στη συνάντηση και πως αν κληθεί η ΓΣΕΕ, απόφαση θα λάβει η συνομοσπονδία.
ΑΔΕΔΥ: Αγώνας διαρκείας
Και η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της για την πραγματοποίηση της γενικής απεργίας, τονίζει πως «ο αγώνας για να ανακληθούν τα αντιλαϊκά μέτρα και να μην καταργηθούν τα εισοδηματικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα μας θα είναι διαρκείας».
Με αφορμή την Πρωτομαγιά, η ΑΔΕΔΥ αναφέρει ακόμη πως μετά την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης και το ΔΝΤ «νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων προετοιμάζεται για τη συνολική πλέον υποβάθμιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων και της κοινωνίας. Η απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, η συγχώνευση και κατάργηση Δημοσίων Υπηρεσιών και ΔΕΚΟ, οι ιδιωτικοποιήσεις, η απειλή ακόμη και της μόνιμης σχέσης εργασίας στο Δημόσιο, η δραστική μείωση του 14ου και 13ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, η κατάργηση της ΕΣΣΕ βρίσκονται στο στόχαστρο».
Καταλήγοντας καλεί όλη την κοινωνία να αντισταθεί, γιατί «φτιάχνουν ένα σήμερα και αύριο για μας και τα παιδιά μας χωρίς δικαιώματα, χωρίς ασφάλιση και ασφάλεια, χωρίς εργασιακές σχέσεις».
Απεργιακό προσκλητήριο και από το ΠΑΜΕ
Και το ΠΑΜΕ απευθύνει «απεργιακό προσκλητήριο» για την ίδια ημέρα, τονίζοντας πως «στην αντεργατική καταιγίδα της κυβέρνησης, του ΔΝΤ, της ΕΕ και των εργοδοτών απαντάμε με κλιμάκωση των αγώνων, με απεργιακό κύμα». Συγκεκριμένα, καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και σε συλλαλητήριο στην Ομόνοια στις 11 το πρωί.
Μεταξύ άλλων τονίζει πως τούτο τον καιρό δεν κρίνεται το χάσιμο ενός μεροκάματου, ακόμα και η απώλεια ενός μισθού, όσο και αν τα έχουμε ανάγκη. «Τα αρπαχτικά της κυβέρνησης, της ηγεσίας της ΝΔ, του ΛΑΟΣ, του ΔΝΤ, της ΕΕ και οι μεγαλοεργοδότες ζητάνε πολλά περισσότερα. Ζητάνε να περάσουμε εθελοντικά και αμαχητί αλυσίδες στα χέρια και τα πόδια μας. Να αλυσοδέσουμε για χάρη των κερδών τους το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας».
ΓΣΕΒΕΕ: Όχι σε περικοπή 13ου-14ου μισθού
Και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματίων Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας(ΓΣΕΒΕΕ) εξέφρασε την αντίθεσή της σε ενδεχόμενη περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, τονίζοντας πως η ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα δεν εξαρτάται από το μισθολογικό κόστος.
«Όχι μόνο δεν πρέπει να υπάρξουν περικοπές μισθών, αλλά τουναντίον (απαιτούνται) έστω και ενδεικτικές αυξήσεις στα κατώτερα ημερομίσθια, που θα δώσουν την σημειολογία και το κουράγιο για μια νέα προσπάθεια εξόδου από το τούνελ της ύφεσης και της μιζέριας», σημείωνεται χαρακτηριστικά, ενώ επισημαίνεται πως η οποιαδήποτε ρύθμιση για τα μισθολογικά είναι αποκλειστική ευθύνη των κοινωνικών εταίρων.
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, μόνο οι αλλαγές στη γραφειοκρατία, τη σπατάλη και αδιαφανή διαδικασία στη λειτουργία του, αλλά και στην εγκατάλειψη της πελατειακής συμπεριφοράς του, θα δώσουν ανάσες και πνοή στην επιχειρηματικότητα και ιδιαίτερα στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. «Δεν εξαρτάται η ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα από το μισθολογικό κόστος. Άλλες είναι οι αιτίες του κακού» τονίζεται.
Παράλληλα η Γενική Συνομοσπονδία προειδοποιεί ότι οποιεσδήποτε περικοπές θα οδηγήσουν, εν μέσω ύφεσης, σε ένα καθοδικό καταστροφικό φαύλο κύκλο : ακόμα λιγότερη κατανάλωση, λιγότερα έσοδα στο κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, μικρότεροι τζίροι και κέρδη, περισσότερες απολύσεις και λουκέτα στις επιχειρήσεις.
«Αλλού πρέπει να αναζητήσουμε την λύση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας και των Επιχειρήσεων. Η χώρα έχει ανάγκη άμεσα ενός νέου πρότυπου ανάπτυξης που θα παράγει οικονομική σταθερότητα, πλούτο και προοπτική για όλους και θα αναδιανέμει δίκαια βάρη και οφέλη. Ένα Σχέδιο ανάπτυξης στο οποίο φυσικά οι ΜΜΕ θα έχουν ουσιαστικό ρόλο», καταλήγει η ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ.
ΣΕΒ: Δεν χρειάζονται μειώσεις μισθών, εκτός πραγματικότητας οι αυξήσεις
Την εκτίμηση ότι «η αύξηση της ανταγωνιστικότητας μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς μείωση μισθών» εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, πρόσθεσε ωστόσο ότι «την ώρα που παλεύουμε να μην υπάρξουν μειώσεις, είναι εκτός πραγματικότητας οι όποιες αυξήσεις».
Μετά από τη συνάντηση που είχε με το κλιμάκιο ΕΕ-ΔΝΤ, ο κ. Δασκαλόπουλος ανέφερε ακόμα ότι «δεν χρειάζεται να υπάρξουν μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, αρκεί να γίνουν οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, που θα απελευθερώσουν την επιχειρηματική δράση από την ασφυξία που προκαλεί το κράτος».
Ο κ. Δασκαλόπουλος ανέφερε ακόμη πως τέθηκε το θέμα της δυνατότητας σύναψης ενός Κοινωνικού Συμβολαίου, ανάλογου με αυτά που οι κοινωνικοί παράγοντες συνυπέγραψαν σε περιόδους κρίσης και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Υπενθύμισε πως την πρόταση αυτή έχει ήδη κάνει ο ΣΕΒ προς τη ΓΣΕΕ από τον περασμένο Νοέμβριο.
Αναφερόμενος στις συλλογικές διαπραγματέυσεις πρόσθεσε πως πρόκειται για έναν κοινωνικό θεσμό κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα της χώρας, που έχει αποδείξει τη χρησιμότητά του και την αποτελεσματικότητά του. «Έχω και άλλοτε τονίσει ότι η ευελιξία των εργασιακών σχέσεων δεν αποτελεί απειλή για τους εργαζόμενους, αλλά κίνητρο για τη διαφύλαξη θέσεων απασχόλησης καθώς και για τη δημιουργία νέων» συμπλήρωσε και επανέλαβε ότι από πλευράς ΣΕΒ δεν τίθεται θέμα αλλαγής του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου για το όριο απολύσεων.
«Σημαντικά έσοδα για τα Ταμεία από 13ο-14ο μισθό»
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ροβέρτος Σπυρόπουλος επανέλαβε πως η ύπαρξη του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα έχει προέλθει από μια μακρόχρονη διαδικασία και συνδυάζεται με σημαντικά έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Γνωστοποίησε ακόμη πως την Τετάρτη το υπουργείο θα συναντηθεί με την τρόικα και πρόσθεσε πως κόκκινη γραμμή είναι η ανόρθωση της χώρας και η διασφάλιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού.
Καταλήγοντας σημείωσε πως στόχος είναι μέσα στη χρονιά να νομοθετηθούν όποιες δεσμεύσεις αναληφθούν.
Πηγή: Ναυτεμπορική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.