Σε 333 με 343 από τους 1034 (910 δήμοι και 124 κοινότητες) μειώνονται οι δήμοι του «Καλλικράτη», επιβεβαιώνοντας στην ουσία ρεπορτάζ της αυτοδιοίκησης gr που έκανε λόγο για κάτω από 360.
Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο για τον "Καλλικράτη", τονίζοντας ότι το υπουργείο κατέληξε σε αυτόν τον αριθμό -η απόκλιση ανάμεσα στα δύο νούμερα οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν 14 περιπτώσεις δήμων που η εφαρμογή των κριτηρίων της μεταρρύθμισης οδηγούν σε δύο λύσεις- με βάση οκτώ ενιαία κριτήρια που βασίζονται στην απόφαση του συνεδρίου της Κυλλήνης της ΚΕΔΚΕ.
Τα βασικότερα είναι: ...........
- Με βάση την απογραφή του 2001 πλην των νησιωτικών και των ορεινών περιοχών δεν υπάρχει δήμος με πληθυσμό κάτω από 10.000 για αυτούς που συνενώνονται και 12.000 για αυτούς που παραμένουν αυτόνομοι.
- Στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη το πληθυσμιακό αυτό όριο ανεβαίνει στις 25.000 κατοίκους.
- Τα μεγάλα αστικά κέντρα συνενώνονται με όμορους δήμους που αποτελούν στην ουσία συνέχεια τους ανεξαρτήτως πληθυσμού.
Σε ό, τι αφορά τη δανειοδότηση των νέων ΟΤΑ, ο υπουργός υπογράμμισε ότι το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης των δανείων τους δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 5% των τακτικών εσόδων τους.
Μείωση στελεχών της Αυτοδιοίκησης
Οι πενήντα επτά σημερινές νομαρχίες και τα δεκαεννιά επαρχεία αντικαθίστανται από 13 αιρετές περιφέρειες, ενώ οι σημερινές 13 περιφέρειες αντικαθίστανται από επτά κεντρικές διοικήσεις.
Οι 16.150 δημοτικοί σύμβουλοι όλης της χώρας συμπυκνώνονται στους μισούς, το ίδιο και οι 195 αντινομάρχες που θα αντικατασταθούν από μισούς περίπου αντιπεριφερειάρχες. Επίσης από τους 1.396 νομαρχιακούς συμβούλους θα μείνουν μόλις 703 περιφερειακοί σύμβουλοι.
Υπολογίζεται ότι οι σημερινές 50.000 θέσεις πολιτικού προσωπικού θα μειωθούν τουλάχιστον στο μισό, εξοικονομώντας ποσοστό έως και 60% που μεταφράζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
«Απλούστευση της γραφειοκρατίας»
«Αναπτυξιακή επανεκκίνηση» χαρακτήρισε τη νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης ο Γιώργος Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι οι νέοι δήμοι θα «απελευθερώσουν την αναπτυξιακή δυναμική τους, ενώ ταυτόχρονα θα γίνεται αποτελεσματικότερη διαχείριση των πόρων του ελληνικού λαού».
Έκανε επίσης λόγο για «απλούστευση της γραφειοκρατίας» και τόνισε ότι ο «Καλλικράτης» θα δημιουργήσει το πλαίσιο για τον οικονομικό έλεγχο και την εποπτεία της Αυτοδιοίκησης.
Πηγή: Αυτοδιοίκηση.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.