Στόχος να φθάνουν λιγότερα απορρίμματα στους ΧΥΤΑ
«Πρόστιμο» στους δήμους που δεν έχουν προχωρήσει στον τομέα της ανακύκλωσης βάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος με νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή, εφαρμοζοντας στην πράξη το δόγμα "ο ρυπαίνων πληρώνει".
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου στο εξής οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πληρώνουν για τα απορρίμματα με βάση τις ποσότητες που παράγουν και όχι με ένα ποσοστό επί των τακτικών εσόδων τους, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.
Να σημειωθεί ότι οι δήμοι της Αττικής, όπου, όπως είναι φυσικό, .........
παρατηρείται και το μεγαλύτερο πρόβλημα στον όγκο των απορριμμάτων, καταβάλλουν το 6% των τακτικών τους εσόδων του προ-προηγουμένου έτους, ανεξαρτήτως ποσότητας αποβλήτων.
To νομοσχέδιο με τίτλο: "Συσκευασίες και εναλλακτική διαχείρηση των συσκευασιών και άλλων προιόντων - Ίδρυση του Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρησης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων (Ε.Ο.Ε.Δ.Σ.Α.Π) αναμένεται να αναρτηθεί εντός της ημέρας στο Διαδίκτυο και να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Σύμφωνα με διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπονται ιδιαίτερα αυστηρά πρόστιμα για όσους δεν εφαρμόζουν τα μέτρα ανακύκλωσης. Μάλιστα μπορούν να αγγίξουν ακόμη και το ένα εκατομμύριο ευρώ και να μπει λουκέτο στης λειτουργία της επιχείρησης.
Επίσης, καθορίζεται τέλος 3% για τα συστήματα ανακύκλωσης τα οποία λειτουργούν στη χώρα μας ώστε να εξασφαλίζεται ποσό της τάξης των 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο που θα διατίθεται για τη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης.
Με το νέο σύστημα δίνεται σημαντικό οικονομικό κίνητρο (και αντικίνητρο – «πρόστιμο») προκειμένου τα απορρίμματα που στέλνουν οι δήμοι στους ΧΥΤΑ να είναι πολύ λιγότερα. Σημειώνεται ότι στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, οι δήμοι πληρώνουν για τα σκουπίδια που "παράγουν" ανάλογα με τον πληθυσμό τους. Σε ό,τι αφορά την Αττική, το 96% των δήμων καλύπτεται από τον ΕΣΚΔΝΑ και διοχετεύει τα απορρίμματά του στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ στη Φυλή, καταβάλλοντας ως αντίτιμο το 6% της ετήσιας επιχορήγησης που λαμβάνουν, ανεξάρτητα από τον όγκο των σκουπιδιών που παραδίδουν.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση το ισχύον καθεστώς που δεν θα αλλάξει, οι ΟΤΑ επιδοτούνται από τα συστήματα ανακύκλωσης προκειμένου να συλλέγουν και να μεταφέρουν τα ανακυκλώσιμα υλικά.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του (επί ΝΔ) ΥΠΕΧΩΔΕ το ποσοστό ανακύκλωσης των οικιακών αποβλήτων στη χώρα μας υπολείπεται κατά 8% (25 έναντι 33%) του Ευρωπαϊκού Μέσου Όρου.
Τα σκουπίδια σε αριθμούς
- Το ετήσιο κόστος διαχείρισης μόνο των οικιακών σκουπιδιών ανέρχεται σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ
- στην Αττική το κόστος αποτιμάται σε 40 ευρώ τον τόνο
- Το κόστος υπερδιπλασιάζεται, από 90 – 110 ευρώ ο τόνος, (συμπαρασύροντας και τα τέλη καθαριότητας) εάν τεθούν σε λειτουργία οι σταθμοί μεταφόρτωσης, κέντρα διαλογής και ανακύκλωσης ώστε να καταλήγουν για θάψιμο μόνον υπολείμματα
- Η ανακύκλωση των απορριμμάτων αγγίζει μόνο το 16%, από αυτό το ποσοστό το 2% αφορά την κομποστοποίηση.
Πηγή: Αυτοδιοίκηση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.