Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Ερώτηση Κουσελά: «Τα χρήματα είναι εξόφθαλμα ανεπαρκή… »

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, κ. Δημήτρης Κουσελάς, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τις σοβαρές καθυστερήσεις στην ανασύσταση του Μεσσηνιακού Ελαιώνα, τα ποσά που διατίθενται και την έγκαιρη λήψη μέτρων πυροπροστασίας.

«Σε πρόσφατη σύσκεψη της Ν.Α. Μεσσηνίας», σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Κουσελάς, «με τη συμμετοχή κλιμακίου του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου, επισημάνθηκε ο κίνδυνος μη ανασύστασης του Μεσσηνιακού Ελαιώνα, ο οποίος κάηκε από τις πυρκαγιές του 2007, δεδομένου ότι ακόμα και σήμερα οι ρυθμοί ανασύστασης φυτικού κεφαλαίου δεν ξεπερνούν το 25% και τα χρήματα που χορηγούνται (15 ευρώ ανά ελαιόδεντρο) είναι εξόφθαλμα ανεπαρκή.

Σημειώνεται ότι στη Μεσσηνία έχουν υποβληθεί 4.145 αιτήσεις πυρόπληκτων παραγωγών, από τις οποίες 3.831 είναι για αποκατάσταση φυτικού κεφαλαίου. Από αυτές, 497 έχουν ελεγχθεί και 385 είναι ακόμα υπό εξέταση.

Επίσης, δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί η μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου για .............

υδρομαστεύσεις και χαμηλά φράγματα, ενώ σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις σημειώνονται στην δασοπροστασία και στην αποκατάσταση δασών, λόγω ανεπάρκειας πόρων.

Τέλος, η αναγκαία διάνοιξη αντιπυρικών δρόμων σε 100 χωριά του Νομού Μεσσηνίας βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της μελέτης, με σοβαρή πιθανότητα να μην είναι έτοιμα μέχρι το καλοκαίρι.

Επειδή το ελαιόλαδο είναι κορυφαίο Μεσσηνιακό προϊόν και κύρια πηγή εισοδήματος για τους Μεσσήνιους αγρότες, ερωτάται ο κ. Υπουργός: Για ποιο λόγο καθυστερεί σε τέτοιο βαθμό η διαδικασία ανασύστασης του Μεσσηνιακού ελαιώνα; Προτίθεται να επανεξετάσει τα ποσά ανασύστασης που χορηγούνται για τα ελαιόδεντρα, τα οποία κρίνονται από τους αγρότες και τους φορείς και πράγματι είναι ανεπαρκή; Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την επίσπευση των διαδικασιών ανασύστασης φυτικού κεφαλαίου στη Μεσσηνία και πότε προβλέπεται να ολοκληρωθούν αυτές;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.