Τη δυσανασχέτησή του σχετικά με την πορεία του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης εξέφρασε χθες ο νομάρχης Μεσσηνίας και πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Δημήτρης Δράκος. Με αφορμή τις συζητήσεις στο πλαίσιο της Επιτροπής Παρακολούθησης της πορείας του Γ’ ΚΠΣ και ΕΣΠΑ, την Πέμπτη 19 και την Παρασκευή 20 Μαρτίου αντίστοιχα, ο κ. Δράκος σημείωσε ότι, το πρόγραμμα πάσχει σε δύο σημεία. Αφενός μεν στην ιεραρχία της περιοχής σε πρώτο στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που επιτάσσει περισσότερα κονδύλια, αφετέρου δε στο γεγονός πως τα δεδομένα για τη περιοχή της Μεσσηνίας έχουν αλλάξει δραματικά. Όσον αφορά στο τελευταίο, ο νομάρχης αναφέρθηκε στις κλιματολογικές αλλαγές που έχουν επηρεάσει δυσμενώς την περιοχή - όπως οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες κ.ά. - καθώς και στην παγκόσμια οικονομική κρίση.
«Δεν υπάρχει λοιπόν και δεν νοείται πρόγραμμα, το οποίο να μη περιλαμβάνει στη φιλοσοφία του και να απαντά με τα προγράμματά του στις δύο αυτές προκλήσεις», είπε.
Στη συνέχεια ο κ. Δράκος επισήμανε την ανάγκη επαναπροσδιορισμού κάποιου μέτρου, κάνοντάς το έτσι να στραφεί στην πραγματική οικονομία, «διότι κινδυνεύουμε να έχουμε .......
κλεισίματα εταιρειών, επιχειρήσεων, καταστημάτων, δραστηριοτήτων οικονομικών», όπως δικαιολόγησε, κάτι που μοιραία θα οδηγήσει σε απολύσεις, αύξηση της ανεργίας και κάθοδο του βιοτικού επιπέδου. Τα αντίστροφα, δηλαδή, από αυτά που επιδιώκουν τα προγράμματα αυτά.
Παράλληλα σημείωσε πως παρόμοια κατεύθυνση θα πρέπει να ακολουθήσουν και τα προγράμματα ΟΠΑΑΧ, Leader και «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», έτσι ώστε να ενισχυθεί το βιοτικό επίπεδο, η παραγωγικότητα, η ανταγωνιστικότητα και να μη χειροτερέψει περισσότερο η κατάσταση. Εν συνεχεία επισήμανε ότι, δεν εννοεί σε καμία περίπτωση να μπουν σε δεύτερη μοίρα τα αναπτυξιακά έργα.
Πρόταση Δράκου σε Χατζηγάκη για τα Μεσσηνιακά προϊόντα
Την περασμένη Παρασκευή ο Δημήτρης Δράκος παρέδωσε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Χατζηγάκη και τους υφυπουργούς του ένα πόνημα, που περιέχει προτάσεις και διεκδικήσεις της Μεσσηνίας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Συγκεκριμένα έγινε αναφορά για τις αποζημιώσεις και την αποκατάσταση στις πυρόπληκτες περιοχές, τις αποζημιώσεις των αγροτών, τη στήριξη στην ελαιοκομία και την κτηνοτροφία, τη δρομολόγηση του Εργαστηρίου Ελαιολάδου, την πιστοποίηση των προϊόντων, την ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων -έτσι ώστε να είναι σε θέση να διεκδικούν οι αγρότες επιδοτήσεις από την Ε.Ε. - τη διαχείριση των αποβλήτων των ελαιουργείων και τα βιολογικά προϊόντα. Αναφορικά με την ελαιοκομία, ο νομάρχης σημείωσε πως διαφωνεί με την προσέγγιση των αποζημιώσεων στους ελαιοπαραγωγούς, επισημαίνοντας πως δεν είναι αρκετά τα χρήματα που δίνονται σ’ αυτόν τον τομέα, θέτοντάς τα μάλιστα σε σύγκριση με το βαμβάκι και τον καπνό, που παίρνουν περισσότερα χρήματα.
Ανοιχτός ο δρόμος για συμμετοχή της Μεσσηνίας στο Δ’ ΚΠΣ
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας από κοινού με τις αντίστοιχες της Αρκαδίας, Λακωνίας και Κορινθίας, για την υλοποίηση έργων που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ, μετά από τα θετικά συμπεράσματα που προέκυψαν από τη σύγκληση της Επιτροπής Παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης της διαχειριστικής επάρκειας. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Λουτράκι, την περασμένη Παρασκευή 20 Μαρτίου και πλέον, μετά από έναν απολογισμό των πεπραγμένων, δρομολογούνται οι ενέργειες, για να επιτευχθεί η πιστοποίηση των παραπάνω Νομαρχιών, σύμφωνα με το πρόγραμμα 1429 του ΕΛΟΤ. Πρόεδρος της Επιτροπής ήταν ο νομάρχης Μεσσηνίας και πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Δημήτρης Δράκος, ενώ κατά τη σύσκεψη της Επιτροπής τονίστηκε πως το έργο υλοποιείται σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα και ο στόχος της - η διαχειριστική επάρκεια κατά τη μεταβατική περίοδο - έχει επιτευχθεί. Κάτι τέτοιο δίνει τη δυνατότητα στις Νομαρχίες να πραγματοποιήσουν έργα του 4ου ΚΠΣ, με εξαίρεση τη Μεσσηνία που το έχει ήδη πετύχει εν μέρει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.