Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Φιλιατρά Νέοι, με αγάπη και πάθος για τη μουσική, έγιναν «Παραβάτες»!

Η αγάπη και το πάθος τους για τη μουσική τούς έφεραν κοντά, η ανάγκη να εκφραστούν αλλά και να προσφέρουν στον κόσμο τούς ένωσε και έγιναν «Παραβάτες»!
Για το νέο και νεανικό μουσικό συγκρότημα στα Φιλιατρά η αναφορά, που μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, τριών περίπου εβδομάδων, κατάφεραν να παρουσιάσουν ένα εκπληκτικό μουσικό πρόγραμμα και να ζήσουν, μαζί με το πολυπληθές κοινό τους, μια λαμπερή βραδιά, στην πρώτη τους «εμφάνιση» στην πλατεία των Φιλιατρών, το Σάββατο 20 Αυγούστου!

«Παραβάτες», λοιπόν, ο Γιάννης Καυκάς, 22 ετών, ........

υπαρχιμουσικός της Φιλαρμονικής του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών, που είναι στο δεύτερο έτος σπουδών στο Ωδείο της Καλαμάτας, ο Μπάμπης Σουρέτης, 21 ετών, σεφ, ο Αναστάσης Σταματόπουλος, 16 ετών, μαθητής Λυκείου, ο Θανάσης Νεοφύτου, 15 ετών, μαθητής Λυκείου, ο Τάκης Καυκάς, 15 ετών, μαθητής Γυμνασίου, ο Φώτης Σουρέτης, η Ιωάννα Χρονοπούλου, 15 ετών, μαθήτρια Λυκείου, η Χριστίνα Μιχαλακοπούλου, 15 ετών, μαθήτρια Λυκείου και ηχολήπτης ο Θανάσης Λάγαρης!

Με διαφορετικά μουσικά ακούσματα αλλά με τη φλόγα της μουσικής στην ψυχή τους και τη νεανική τους φρεσκάδα, δύναμη και ορμή, ένωσαν γνώσεις και εμπειρίες για να «ταξιδέψουν» μαζί, με λαϊκά, ρεμπέτικα και έντεχνα τραγούδια, αγαπημένα από τους ίδιους και τον κόσμο, που τους αγγίζουν και τους εκφράζουν.
Την Παρασκευή συναντηθήκαμε με τα μέλη του συγκροτήματος στην πλατεία των Φιλιατρών και συζητήσαμε για τη σχέση τους με τη μουσική, την ιδέα δημιουργίας του συγκροτήματος, το ξεκίνημα, την πρώτη τους συναυλία.

«Είχαμε κάνει μια απόπειρα, πριν από δύο χρόνια με το φίλο μου τον Γιάννη, όταν φτιάξαμε μια ορχήστρα και παίξαμε για το χορευτικό του Συλλόγου Φιλοπροόδων που παρουσίαζε, τότε, χορούς στα “Βλαχέρνια”. Μας άρεσε και άρεσε πολύ και στον κόσμο. Το ίδιο κάναμε και πέρυσι και είπαμε, φέτος, που είχαμε γνωρίσει και τα άλλα παιδιά, να ξεκινήσουμε το συγκρότημα, για να παρουσιάσουμε μια λαϊκή βραδιά τον Αύγουστο», είπε για την ιδέα και το ξεκίνημα του συγκροτήματος ο Μπάμπης Σουρέτης, που παίζει μπαγλαμά και τραγουδάει.

«Η σχέση μου με τη μουσική είναι σχέση αγάπης!», τόνισε ο Γιάννης Καυκάς, που παίζει μπουζούκι και τραγουδάει, και συνέχισε: «Η μουσική είναι κάτι πολύτιμο για μένα, δημιουργικό, με “γεμίζει” και το αισθάνομαι! Για όλους μας η μουσική σημαίνει πολλά». Για το συγκρότημα, είπε: «Το αποφασίσαμε γιατί μας άρεσε, ως ιδέα και ως εμπειρία που θα είχαμε. Είναι και κάτι που έλειπε από την πόλη μας και την περιοχή, ενώ θέλαμε να κάνουμε κάτι και για τον κόσμο».

Ο Αναστάσης Σταματόπουλος, που παίζει ηλεκτρική κιθάρα και μπάσο, σημείωσε: «Ασχολούμαι με τη μουσική από πολύ μικρή ηλικία, από τη Φιλαρμονική αρχικά, ενώ μετά έκανα μαθήματα κιθάρας. Με το συγκρότημα βρίσκουμε κάτι που δεν μπορούμε να βρούμε αλλού, κάνουμε αυτό που μας αρέσει και εκφραζόμαστε μέσα από τη μουσική».

Η Ιωάννα Χρονοπούλου, στα πλήκτρα, ακούει περισσότερο ροκ, έντεχνη και κλασσική μουσική, αλλά τώρα με το συγκρότημα παίζει και λαϊκά: «Από μικρή ασχολιόμουν με τη μουσική και μου άρεσε. Άκουγα μουσική με τον πατέρα μου και αυτός με ώθησε περισσότερο. Από τα 10 κάνω μαθήματα πιάνου στη Σχολή και συνεχίζω». Για το συγκρότημα, σημείωσε: «Περνάμε καλά και μου αρέσει που το φτιάξαμε!».

Η Χριστίνα Μιχαλακοπούλου, που τραγουδάει, ανέφερε: «Τραγουδάει και η μαμά μου, είναι οικογενειακό «χάρισμα» και από μικρή που την άκουγα, τραγουδούσα μαζί της! Επειδή δεν εκφράζω τα συναισθήματά μου εύκολα, η μουσική και το τραγούδι είναι ένας τρόπος να τα εκφράσω. Να εκφράσω πώς νοιώθω!».

Ο Θανάσης Νεοφύτου παίζει ακορντεόν και όπως είπε, «άρχισα με τη μουσική στα 10 και πήγαινα σε δάσκαλο για ακορντεόν. Η μουσική είναι πολύ σημαντική και για μένα. Είναι δημιουργική ασχολία και όμορφη. Ακούω περισσότερο λαϊκά τραγούδια, τα οποία, πιστεύω, εκφράζουν πιο πολλά συναισθήματα».

Με τη σειρά του ο Τάκης Καυκάς (αδερφός του Γιάννη), που ακούει ροκ και παίζει ντραμς, δήλωσε: «Η μουσική για μένα σημαίνει πολλά! Ξεκίνησα να παίζω ντραμς από τα 5 μου. Πιο μικρός έπαιζα με τις κατσαρόλες της μητέρας μου στο σπίτι και στα 5 μου, μου πήραν κανονικά ντραμς. Εκφράζομαι και εκτονώνομαι με τα ντραμς!».

Μαθητές οι περισσότεροι, με τις υποχρεώσεις του σχολείου να είναι πολλές, αλλά για να κάνουν αυτό που αγαπούν, τα συνδυάζουν. «Είναι λίγο δύσκολο να τα συνδυάσεις όλα, αλλά αν είναι κάτι που σου αρέσει, βρίσκεις τρόπους και χρόνο. Αυτό κάνω, γιατι μου αρέσει η μουσική!», σχολίασε ο Θανάσης Νεοφύτου και η Ιωάννα συμπλήρωσε: «Οι υποχρεώσεις των μαθημάτων είναι πολλές, αλλά ασχολούμαι πολύ και με τη μουσική, επειδή είναι κάτι που έχω βάλει στόχο, να φτάσω κάπου!».

Κατά τον Αναστάση, «τα μαθήματα στο σχολείο είναι πάρα πολλά και υπάρχει μεγάλη πίεση, αλλά η μουσική είναι κάτι που το κάνεις επειδή σου αρέσει. Εγώ, παρόλο που υπάρχει πίεση για το σχολείο, μελετάω συνέχεια μουσική, γιατί θεωρώ πως είναι ισάξιο, ίσως και παραπάνω από τα άλλα μαθήματα, από τη στιγμή που με ευχαριστεί και δε με πιέζει».

Για την «παρθενική» τους εμφάνιση, στις 20 Αυγούστου, ο Γιάννης σημείωσε πως «με το συγκρότημα, στη συναυλία, εκτός από το πάθος μας για τη μουσική, θέλαμε να ευχαριστήσουμε και τον κόσμο, να ξεχαστεί από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω της κρίσης και να τον κάνουμε να περάσει μια όμορφη βραδιά». Ο Μπάμπης πρόσθεσε ότι «ξεκινήσαμε πρόβες την 1η Αυγούστου και στις 20 δώσαμε τη συναυλία μας. Πρόβες κάναμε στο πάρκο της Βλαχέρνας και στο “Βορρέειο”. Με την ευκαιρία ευχαριστούμε το Σύλλογο Φιλοπροόδων που μας παραχώρησε τους χώρους για τις πρόβες μας.

Σε πολύ λίγο χρόνο καταφέραμε να βγάλουμε πρόγραμμα τριών ωρών και να το ευχαριστηθεί ο κόσμος. Κάναμε καθημερινά 4 - 5 ώρες πρόβα». Για τη συναυλία, σχολίασε: «Πριν ανέβουμε στη σκηνή, τα συναισθήματα ήταν πολλά, ανάμεικτα. Είδαμε και πολύ κόσμο που ήταν κάτω για να μας ακούσει και ψιλοείχαμε τρακ. Στα 2 - 3 πρώτα τραγούδια ήμασταν αγχωμένοι, μετά «λυθήκαμε» και περάσαμε μαζί με τον κόσμο υπέροχα!».

«Πριν ανέβουμε υπήρχε λίγο άγχος λόγω του πολύ κόσμου και επειδή ήταν η πρώτη μας φορά, για το πώς θα πάει, αλλά πήγαν όλα πολύ καλά και ήταν πολύ όμορφη εμπειρία», είπε ο Αναστάσης. Η Ιωάννα είχε επίσης άγχος, «αλλά ήξερα πως θα τα πηγαίναμε καλά γιατί είχαμε δουλέψει πάρα πολύ», ενώ η Χριστίνα σημείωσε: «Στο πρώτο τραγούδι υπήρχε άγχος, αλλά πίστευα στον εαυτό μου και στα παιδιά! Ήταν πολύ όμορφη βραδιά και περάσαμε όλοι υπέροχα!».

«Στο τέλος της συναυλίας η χαρά μας ήταν πολύ μεγάλη. Το χειροκρότημα του κόσμου ήταν η επιβράβευση της προσπάθειας που κάναμε και του προγράμματος που παρουσιάσαμε. Ένοιωσα πολύ ωραία!», είπε ο Θανάσης Νεοφύτου και ο Μπάμπης συμπλήρωσε: «Τα συναισθήματα ήταν πολύ έντονα από το χειροκρότημα και τον ξεσηκωμό του κόσμου. Μας έδωσε δύναμη και ώθηση να συνεχίσουμε και να κάνουμε κι άλλες εκδηλώσεις, που έχουμε στο μυαλό μας, το χειμώνα, και χαρά, γιατί άξιζε όσα στερηθήκαμε για να γίνει αυτή η βραδιά!».

Γιατί «Παραβάτες»; ρώτησα. «Μας ταιριάζει!» απάντησε ο Γιάννης Καυκάς, που το πρότεινε και αμέσως, όπως είπαν τα παιδιά, το δέχτηκαν! «Είναι το μυστικό του συγκροτήματος!», πρόσθεσε γελώντας ο Μπάμπης Σουρέτης.

ΘΑΡΡΟΣ

2 σχόλια:

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.