Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2011

Δημόσιο: Μισθοί ιδιωτικού τομέα για νέους από Οκτώβριο

Ριζικές αλλαγές στους μισθούς τους νεοπροσλαμβανομένων στο Δημόσιο φέρνει το Γενικό Μισθολόγιο, το οποίο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Οκτώβριο. Κυβέρνηση και τρόικα φαίνεται να έχουν συμφωνήσει οι νεοπροσλαμβανόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι να αμείβονται με βάση την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, ήτοι 750 ευρώ/μήνα.

«Για τους νεοπροσλαμβανόμενους το νέο .........

μισθολόγιο προβλέπει πρόσληψη με αντιστοίχηση αμοιβών με τον ιδιωτικό τομέα ανάλογα με τα προσόντα που διαθέτουν. Δηλαδή, νεοπροσλαμβανόμενος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης θα προσλαμβάνεται με βάση τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που δίνει σε νεοπροσλαμβανόμενο υπάλληλο ο ιδιωτικός τομέας», δήλωσε σχετικά ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης.

Με τον τρόπο αυτό όμως διαμορφώνεται ένα μισθολόγιο δύο ταχυτήτων, καθώς ο δημόσιος υπάλληλος που προσελήφθη τον Ιούνιο μπορεί να έχει ακόμα και διπλάσιες αποδοχές σε σχέση με έναν άλλο με τα ίδια προσόντα που θα προσληφθεί σε αντίστοιχη θέση μετά την εφαρμογή του νέου-γενικού μισθολογίου.

Λεπτομέρειες για μισθολόγιο-βαθμολόγιο

Το ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο είναι σχεδόν έτοιμο με τις τελευταίες λεπτομέρειες να «κλειδώνουν» στις συναντήσεις της τρόικας με τους υπουργούς Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Πλασκοβίτη:

- Δεν θα υπάρχει διαφοροποίηση αμοιβής μεταξύ υπουργείων και υπηρεσιών.

Βασικό στοιχείο του ενιαίου μισθολογίου είναι η καθιέρωση της «προσωπικής διαφοράς» που επιτρέπει στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους να διατηρήσουν τις αμοιβές τους. Με την καθιέρωση της προσωπικής διαφοράς θα «διασωθεί» μεγάλο μέρος των επιδομάτων που σήμερα απολαμβάνουν αλλά όμως για τα πολύ μεγάλα επιδόματα θα τεθεί πλαφόν που ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί.

- Η «προσωπική διαφορά» θα λειτουργεί ως εξής: Δημόσιος υπάλληλος ο οποίος λαμβάνει σήμερα μηνιαίες τακτικές αποδοχές ύψους 2.000 ευρώ. Με το νέο μισθολόγιο έστω ότι θα προκύπτει βασικός μισθός (μαζί με οικογενειακό επίδομα και επίδομα θέσης ευθύνης που διατηρούνται) 1.600 ευρώ. Η προσωπική διαφορά θα είναι 400 ευρώ και σε κάθε μελλοντική αύξηση αποδοχών θα μειώνεται ισόποσα. Για παράδειγμα όταν ο βασικός μισθός γίνει 1.700 ευρώ η προσωπική διαφορά θα γίνει 300 ευρώ, μέχρι να εξαλειφθεί. Όπως είπε ο κ. Πλασκοβίτης για τους υπαλλήλους με μικρά επιδόματα η προσωπική διαφορά θα μπορεί να εξαλειφθεί σε μια 5ετία ενώ για τους δημοσίους υπαλλήλους με μεγαλύτερα επιδόματα θα εξαλειφθεί σε περισσότερα χρόνια.

- Οι ωριμάσεις θα δίνονται ανά δύο χρόνια στους χαμηλόβαθμους και ανά τρία χρόνια στη συνέχεια. Τα μισθολογικά κλιμάκια δεν θα εξελίσσονται μέχρι το τέλος του εργασιακού βίου, παρά μόνο στους καταληκτικούς βαθμούς και επιπλέον «εάν δεν προάγεσαι δεν θα παίρνεις ωριμάσεις» όπως είπε ο κ. Πλασκοβίτης εκτιμώντας ότι με τον τρόπο αυτό θα δοθεί κίνητρο για την αύξηση της παραγωγικότητας.

- Η εξοικονόμηση δαπανών από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου θα προέλθει από τη μη καταβολή προσωπικής διαφοράς στους νεοπροσλαμβανόμενους, λόγω του κύματος συνταξιοδότησης που ήδη καταγράφεται και της επιβολής πλαφόν στο ύψος της προσωπικής διαφοράς.

- Το ενιαίο μισθολόγιο θα επεκταθεί στη συνέχεια με υπουργικές αποφάσεις και αποφάσεις των διοικήσεων και στις ΔΕΚΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.