Τρίτη, 11 Ιουλίου 2017

Αλλεπάλληλα κρούσματα εξαπάτησης ηλικιωμένων στην Τριφυλία

Στο στόχαστρο σπείρας κακοποιών που εξαπατούν ηλικιωμένους και τους αποσπούν χρηματικά ποσά, με διάφορες προφάσεις, έχει βρεθεί τις τελευταίες εβδομάδες η Τριφυλία.

Τα κρούσματα ......

προκαλούν έντονη ανησυχία και ανασφάλεια στους κατοίκους της περιοχής και ιδίως σε εκείνους που έχουν ηλικιωμένους στο συγγενικό ή φιλικό τους περιβάλλον, που είτε διαμένουν είτε επί αρκετές ώρες παραμένουν μόνα τους στην οικία τους.
Οι κακοποιοί εντοπίζουν τα υποψήφια θύματά τους έξω από τα σπίτια τους, σε αυλές, κήπους, πεζοδρόμια, ή και στο δρόμο, έπειτα από στενή παρακολούθηση και ενδεχόμενη συλλογή πληροφοριών. Εμφανίζονται συνήθως δύο άτομα, είτε άνδρας και γυναίκα είτε δύο γυναίκες, φορώντας καλά ρούχα και κρατώντας τσάντα και ντοσιέ ή φάκελο ή φακέλους.

Προσεγγίζουν τα υποψήφια θύματά τους μιλώντας τους ευγενικά και με ενδιαφέρον ή και αγωνία, ανάλογα με την ψεύτικη ιστορία που έχουν στο μυαλό τους να τους «σερβίρουν». Εάν δε γνωρίζουν τίποτα για το υποψήφιο θύμα τους, το προσεγγίζουν αρχικά μιλώντας του γενικά και με ερωτήσεις για τα μέλη της οικογένειάς του, ώστε στη συνέχεια να πλάσουν και να «σερβίρουν» την ψεύτικη ιστορία τους. Πάντα, δε, καταλήγουν στο ότι χρειάζονται κάποια χρήματα.

Μέχρι πριν από μερικούς μήνες, κυρίως σε τηλεφωνικές εξαπατήσεις που επιχειρούσαν κακοποιοί, η ψεύτικη ιστορία που «σέρβιραν» περιείχε εμπλοκή συγγενικού προσώπου του υποψήφιου θύματος σε τροχαίο ατύχημα, τραυματισμό ή ιατρικές εξετάσεις. Τις τελευταίες εβδομάδες, από τις επιχειρούμενες τηλεφωνικές εξαπατήσεις οι κακοποιοί έχουν περάσει σε άλλο στάδιο, αυτό της αυτοπρόσωπης παρουσίας στα υποψήφια θύματά τους.

Το απόγευμα της Παρασκευής γυναίκα προσέγγισε γυναίκα που ήταν στον κήπο του σπιτιού της σε Δημοτική Κοινότητα της Τριφυλίας και έπιασε μαζί της κουβέντα, επιχειρώντας να την «ψαρέψει» για τα παιδιά της. Στη συνέχεια της «σέρβιρε» το ψέμα ότι είναι από γνωστό λογιστήριο στην περιοχή και πως η κόρη της έπρεπε να της δώσει 1.200 ευρώ, που είναι το κόστος για παράβολο, ώστε να πάρει επιστροφή φόρου από το κράτος ύψους 5.000 ευρώ! Μάλιστα, προσποιήθηκε πως τηλεφώνησε και στην κόρη της γυναίκας και ότι εκείνη της είπε να πει στη μητέρα της να της δώσει τα χρήματα και πως μετά θα της τα έδινε η ίδια (σ.σ. η κόρη). Η γυναίκα, ωστόσο, δεν «τσίμπησε».

Αφού έφυγε χωρίς να κατορθώσει να αποσπάσει χρήματα, το μέλος της σπείρας, μαζί με έναν ακόμα συνεργό της, με σκουρόχρωμο αυτοκίνητο μάρκας BMW, κατευθύνθηκαν λίγα μέτρα πιο κάτω, όπου εντόπισαν άλλο υποψήφιο θύμα, μια ηλικιωμένη γυναίκα που καθόταν στα σκαλάκια της εισόδου οικίας συγγενικού της προσώπου.
Οι κακοποιοί κατέβηκαν από το αυτοκίνητο και αφού «ψάρεψαν» την ηλικιωμένη αποσπώντας της πληροφορίες για τα μέλη της οικογένειας που διέμεναν εκεί, της «σέρβιραν» το ψέμα ότι τα παιδιά της πάνε να κάνουν ιατρικές εξετάσεις και χρειάζονται λίγα χρήματα περισσότερα από όσα είχαν διαθέσιμα, περί τα 500 με 600 ευρώ. Η άτυχη ηλικιωμένη, δυστυχώς, έπεσε στην παγίδα που της έστησαν τα μέλη της σπείρας των κακοποιών και τους έδωσε χρηματικό ποσό δύο συντάξεων που φυλούσε στο πορτοφόλι της για ώρα ανάγκης.

Ειδικές συμβουλές για αποφυγή εξαπάτησης πολιτών
Με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης πολιτών, σε διάφορες περιοχές της χώρας, από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά, η Ελληνική Αστυνομία συνιστά:

► Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα τα οποία σας «πλησιάζουν» ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων.

► Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας. Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μη χάνετε την οπτική επαφή μαζί του. Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.

► Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο). Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).

► Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μη δέχεστε να μιλάτε με άτομο το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι. Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.

► Να μη δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε πιστωτικό κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού. Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά. Να μην πείθεστε από άγνωστους οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.

► Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών. Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δε χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.

► Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.). Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών Αρχών.

► Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Ηλίας Γιαννόπουλος - Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.