Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Ο δάκος «έφαγε» την φετινή ελαιοπαραγωγή στη Μεσσηνία!

Η ιστορία… μύριζε από καιρό, αλλά τελευταία αποκαλύφθηκε η πραγματική εικόνα σε όλη της τη διάσταση. Σημαντικές απώλειες για το μεσσηνιακό ελαιόλαδο καταγράφονται από τις πρώτες εκτιμήσεις της φετινής μειονεκτικής ελαιοκομικής χρονιάς. Η μειωμένη παραγωγή .....

συνοδεύεται και με μεγάλα ποσοστά δακοπροσβολής, που φθάνουν και 70-80 % σε πολλές περιοχές της Περιφέρειας Μεσσηνίας.
Αναμένονται ζημιές για τους παραγωγούς που φθάνουν σε χιλιάδες τόνους και προφανώς αγγίζουν τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Ο καιρός αλλά και η ελλιπής έως μηδενική καταπολέμηση είχαν ως αποτέλεσμα να έχουμε πρωτοφανείς καταστάσεις, που μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω.

Οι τιμές παραμένουν καθηλωμένες μέχρι και σήμερα λόγω των περσινών αποθεμάτων. Το σοβαρό πρόβλημα παρατηρείται και σε άλλες ελαιοπαραγωγές περιοχές της Ελλάδας, που φέτος εμφανίζουν ιδιαίτερα μειωμένη παραγωγή. Έτσι, οι μικροί παραγωγοί δε θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν την οικογενειακή τους κατανάλωση, αλλά και οι μεγάλοι θα έχουν σημαντικές απώλειες στο γεωργικό τους εισόδημα, που αγγίζουν το 30 – 40% κατά μέσο όρο.

Το θέμα απασχόλησε και την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, με παρεμβάσεις από το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων.
Η αρχή έγινε από τον επικεφαλής της "Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών", Μιχάλη Αντωνόπουλο, ο οποίος σχολίασε ότι ο αποκλεισμός του Δήμου Καλαμάτας από τη φετινή δακοκτονία είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν μεγάλα κρούσματα δακοπροσβολής του ελαιόκαρπου σε πολλές περιοχές. Εκτίμησε, δε, ότι το μέγεθος της καταστροφής φθάνει και στο 40% της φετινής παραγωγής. Το ίδιο επικριτικός ήταν και ο επικεφαλής της "Αλλαγής" Θόδωρος Μπρεδήμας, ενώ ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης", Δημήτρης Οικονομάκος, αναφέρθηκε στην ανεπάρκεια του προγράμματος δακοκτονίας και μίλησε για "εγκληματικές ευθύνες" στο θέμα αυτό από πλευράς Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, έκανε λόγο για αναποτελεσματικότητα των υπευθύνων και δήλωσε ότι έθεσε το θέμα στην τελευταία συνάντηση που είχε με την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη.

Για τα προβλήματα από το δάκο που αφορούν στην ποσότητα και την ποιότητα του ελαιολάδου, ο δήμαρχος είπε ότι το θέμα θα απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο στην προσεχή του συνεδρίαση. Πρόσθεσε, όμως, ότι ο προγραμματισμός και η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος είναι ευθύνη της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Για την εξαίρεση των Δημοτικών Κοινοτήτων Καλαμάτας και Βέργας, ο Δήμος Καλαμάτας είχε διαμαρτυρηθεί και ζήτησε να συμπεριληφθούν εκτάκτως το καλοκαίρι στους ψεκασμούς.

Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.