Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

ΔΗΜΟΣΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ-ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ-ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ

Μετά από 3 χρόνια συλλογικής προσπάθειας για τη διατήρηση-αναβάθμιση-στήριξη και προοπτική μίας κοιτίδας γνώσης σε μία μικρή κωμόπολη της Μεσσηνίας το Πεταλίδι, ως πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου Πεταλιδίου, θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη του Συμβουλίου για την ανιδιοτελή προσφορά τους , το Διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς που προσέφεραν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους για να διατηρηθεί, να στελεχωθεί και να ......

διατηρήσει με αυξανόμενους μάλιστα ρυθμούς την επισκέψιμότητά του η Δημόσια Βιβλιοθήκη Πεταλιδίου.

Πρόκειται για έναν τόπο γνώσης που έχει την τύχη το Πεταλίδι να διαθέτει, χάρις στη γενναιόδωρη προσφορά και προαίρεση του αειμνήστου διαθέτη Χριστόφορου Κουμεντάκου, που από το 1972, προσέφερε το οίκημα, την επίπλωση και κάποιο αριθμό βιβλίων, με όρο να λειτουργεί ως χώρος πολιτισμού, εκπαίδευσης και μάθησης.
Στα 3 αυτά χρόνια που πέρασαν, με μεγάλο κόπο και προσπάθεια εν μέσω θυελλωδών εξελίξεων στη δημόσια ζωή που αγγίζει φυσικά κάθε σκέψη για αύξηση οικονομικών πόρων, η Βιβλιοθήκη μας, πέτυχε πολλά και σημαντικά προκειμένου να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά της και να ικανοποιήσει και τις επιθυμίες του αειμνήστου διαθέτη.
Στο χώρο της, λειτουργεί ακόμη και κέντρο πληροφόρησης. Εκσυγχρονίστηκαν όλοι οι Η/Υ , προμηθευόμενοι υπερσύγχρονους υπολογιστές τελευταίας τεχνολογίας με οθόνες υψηλής ανάλυσης, εκτυπωτικά μηχανήματα για να διευκολύνεται το κοινό και τοποθετήθηκε γραμμή τηλεφώνου ADSL ταχύτητας 24 Mps για τη χρήση του Δημοσίου Κέντρου πληροφόρησης.

Προμηθευτήκαμε 365 νέας κυκλοφορίας βιβλία λογοτεχνίας και 410 ιστορικά βιβλία από δωρεές ιδρυμάτων από όλη την Ελλάδα, ύστερα από δικές μας ενέργειες προκειμένου να εμπλουτιστεί η συλλογή ιστορικών στοιχείων από όλη τη Χώρα.
Έτσι σήμερα είμαστε ένας χώρος που διαθέτει πάνω από 14000 τίτλους βιβλίων σημαντικών και αρκετών σπάνιων.
Η προσπάθεια του Εφορευτικού Συμβουλίου, δεν σταμάτησε εκεί.

Προσπαθήσαμε και εξασφαλίσαμε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων /ΠΔΕ για πρώτη φορά, το ποσό των 12000 ευρώ προκειμένου να αναμορφώσουμε και να κάνουμε πιο λειτουργικό το χώρο και να μπορέσουμε να διοργανώνουμε παρουσιάσεις βιβλίων, περισσότερες δράσεις για μαθητές κλπ.
Επίσης, εξασφαλίσαμε πάλι από το ΠΔΕ, το ποσόν των 8000 ευρώ για αγορά, συντήρηση, επεξεργασία, ταξινόμηση, βιβλιοδεσία κ.α, των παλαιών και νέων βιβλίων, συγγραμμάτων, περιοδικών, κειμηλίων κλπ πληροφοριακού μας υλικού καθώς και για υποστήριξη λειτουργικών και οργανωτικών μας αναγκών.
Η εκτενής αναφορά γίνεται προκειμένου να αναδειχθεί η προσπάθεια και να διαφανούν οι δυσκολίες , διότι καλούμεθα να λειτουργήσουμε με κρατική επιχορήγηση 1000 ευρώ, όταν το κόστος ρεύματος και τηλεπικοινωνίας είναι το ίδιο ποσό.

Σημαντική κοιτίδα γνώσης λοιπόν , σε ένα μικρό τόπο.
Χαρακτηριστικά τα στοιχεία που δείχνουν ότι έχει αγκαλιαστεί από τους πολίτες, τους μικρούς μαθητές και τους επισκέπτες ο χώρος αυτός, γνώσης και πολιτισμού.
1.Αριθμός επισκέψεων του 2103-1530 , το 2014-1790 και το 2015-2250.
2.Αριθμός Χρηστών που δανείστηκαν βιβλία το 2013- 918, το 2014-1074 και το 2015-1570.
3.Αριθμός τεκμηρίων που δανείστηκαν το 2013 – 1915 , το 2014-2280 και το 2015- 2605.
4.Αριθμός χρηστών Η/Υ το 2013- 5017 , το 2014 -6154 και το 2015-6013.

Με ιδιαίτερη χαρά και προσήλωση στο καθήκον απέναντι στην κοινωνία, στους νέους μας και στον αείμνηστο διαθέτη, το παρόν Εφορευτικό Συμβούλιο και οι εργαζόμενοι, δηλώνουμε ικανοποιημένοι από την τριετή μας προσπάθεια και αναμένουμε τόσο εμείς όσο και οι πολίτες να μην ενταχθούν και αυτοί οι χώροι παιδείας, γνώσης και πολιτισμού , σε λογικές κομματισμού και ισοπέδωσης, κάτι που αντίκειται στην παιδεία, στις αξίες που θέλουμε να δώσουμε στους νέους μας, αλλά και στην πρόθεση του αειμνήστου Κουμεντάκου.
Εν αναμονή λοιπόν!

Καλαμάτα 8 Ιουλίου 2016

Για το Εφορευτικό Συμβούλιο της Δημ.Βιβλιοθήκης Πεταλιδίου
Η Πρόεδρος
Αντωνία Μπούζα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.