Τετάρτη, 20 Απριλίου 2016

Γιάννης Λαμπρόπουλος: Στα αζητητα η Ελληνική πατάτα

Όπως είναι γνωστό οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στις περιοχές της Μεσσήνης και της Καλαμάτας, μπορούν να αποδώσουν έως το Πάσχα 10.000 και πλέον τόνους άριστης πατάτας και οι εκτάσεις από τον Νομό Αχαΐας 30.000 τόνους.

Οι περιοχές Μεσσηνίας ....

και Αχαΐας επαρκούν για τις ελλαδικές ανάγκες μέχρι το Πάσχα, σε λογικές τιμές, ώστε να καλύπτεται και η μικρότερη στρεμματική απόδοση, λόγω πρωιμότητας.

Δυστυχώς, όμως, η Κυβέρνηση, άφησε ανεξέλεγκτες τις εισαγωγές της πατάτας από τρίτες χώρες, οι οποίες στη συνέχεια πολλές και ελληνοποιούνται.
Σήμερα, έχει γεμίσει η αγορά από εισαγόμενες και μάλιστα είναι για εκτελωνισμό ακόμη περίπου 10.000 τόνοι.
Με αποτέλεσμα οι πατάτες της Μεσσηνίας και της Αχαΐας να είναι στα αζήτητα ή να έχουν κατρακυλήσει οι τιμές παραγωγού στα 30 λεπτά.

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα, οι δικές μας πατάτες πωλούνται στον καταναλωτή 0,77 λεπτά το κιλό από 0,30 λεπτά που είναι η τιμή παραγωγού.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Κράτος και ειδικότερα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν τα μέσα να εμποδίσουν ή να παρακωλύσουν χρονικά τις αθρόες εισαγωγές πατάτας, αφού το είχαμε πετύχει, άλλες δύσκολες χρονιές, με τους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους που είχαμε επιβάλει στις εισαγωγές, και αυτό το θυμούνται καλά κάποιοι συνεταιριστές της Μεσσήνης.

Ιωάννης Δ. Λαμπρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.