Τετάρτη, 20 Απριλίου 2016

Φόρος και στη συνδρομητική τηλεόραση!

Σκληρό παιχνίδι γύρω από τη φορολόγηση στη συνδρομητική τηλεόραση. Η ιδέα που κατατέθηκε από την ΕΙΤΗΣΕΕ σε non-paper εξελίσσεται σε πίεση εις βάρος της Forthnet. Την περασμένη εβδομάδα γινόταν λόγος για φορολογία 10% στη συνδρομητική.

Μετά η κυβέρνηση ......

σκέφτηκε να επιβαρύνει με 0,5 ευρώ όλους τους συνδρομητές της Nova και του OTE TV (1 εκατ. συνδρομητές). Στη συνέχεια έπεσε η ιδέα, η οποία είναι σε ισχύ, να υπάρξει φορολόγηση 4% επί των συνδρομών των δύο εταιρειών.

Στην περίπτωση αυτή η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη για τη Nova, καθώς οι συνδρομές της είναι ακριβότερες από του ΟΤΕ TV, και επιπλέον η Forthnet διαθέτει, σε αντίθεση με τον ΟΤΕ, θυγατρική εταιρεία για την τηλεόραση, τη Forthnet Media.

Επίσης, τίθεται θέμα διαφάνειας για τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία. Ενώ στην περίπτωση της Forthnet η επιβάρυνση του ετήσιου τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης γίνεται με κλιμακωτό ποσοστό (0,5% – 3%) επί του κύκλου εργασιών της Forthnet Media, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο, στον ΟΤΕ TV η χρέωση γίνεται με βάση τη δήλωση ορκωτού λογιστή για τον κύκλο εργασιών, από τη στιγμή που δεν υπάρχει εταιρεία για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα και συνεπώς δεν δημοσιεύονται οικονομικά στοιχεία.

Με τον τρόπο αυτό, με τον φόρο στη συνδρομητική ενισχύεται η αμερικανική υπηρεσία Netflix, που έχει χαμηλότερες συνδρομές, ενώ σε δεύτερο επίπεδο ωφελείται, εξ αντανακλάσεως, ο υπό γερμανικό έλεγχο ΟΤΕ λόγω της μεγαλύτερης επιβάρυνσης της Nova, χωρίς το Δημόσιο να γνωρίζει ποια είναι η πραγματική –βάσει στοιχείων– οικονομική δραστηριότητα των δύο παικτών.

Τυπολογίες


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.