Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Στο taxisnet τα νέα εκκαθαριστικά αλλά ο ΕΝΦΙΑ έμεινε ίδιος

Από την Παρασκευή που τα νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ ανέβηκαν απο την ΓΓΔΕ στο Taxisnet πολλοί υπόχρεοι ιδιοκτήτες ακινήτων που ανέμεναν ότι ο φόρος θα αλλάξει προς τα κάτω τελικά δεν παρατήρησαν κάποια αλλαγή με αποτέλεσμα να κυριαρχήσει για ακόμη μια φορά το συναίσθημα της αγανάκτησης αφού οι εν λόγω φορολογούμενοι νόμιζαν ότι πάλι έγινε λάθος στα εκκαθαριστικά.

Αυτή την φορά όμως τους περίμενε χειρότερη έκπληξη. Συγκεκριμένα ......

αφού αναρτήθηκαν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στο Taxisnet με τον μειωμένο φόρο στην αξία των οικοπέδων ο φόρος που πρέπει να πληρώσουν πολλοί υπόχρεοι, παρέμεινε ο ίδιος. Είναι πολλές οι περιπτώσεις που αν και η φορολογητέα αξία του οικοπέδου μειώθηκε κατά 30% το τελικό ποσό του ΕΝΦΙΑ δεν άλλαξε. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών προέτρεξε να εξηγήσει ότι δεν πρόκειται για νέος λάθος, αλλά για εξέλιξη που συνδέεται με τη φορολογική ζώνη και τη μοναδιαία αξία του οικοπέδου.

Δηλαδή σε αυτές τις περιπτώσεις ακίνητων ο φόρος είναι ο ίδιος, διότι το ακίνητο παρέμεινε στην ίδια φορολογική ζώνη. Ενδεικτικά αν σε ένα οικόπεδο η αξία του είχε υπολογιστεί αρχικά λάθος με 75 ευρώ το τετραγωνικό και με τη νέα εκκαθάριση επαναπροσδιορίστηκε σε 51 ευρώ το τετραγωνικό, ο φόρος δεν θα αλλάξει. Τέλος, υπενθυμίζεται πως για τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα του 2013, θα ακολουθήσει νέος γύρος εκκαθάρισης έως το τέλος Οκτωβρίου, ενώ οι διορθώσεις σε εκκαθαριστικά όπου υπήρξε λανθασμένη συμπλήρωση του Ε9 από τους φορολογουμένους θα διαρκέσει έως το Δεκέμβριο.

Στο Taxisnet το Ε9 θα ανοίξει για διορθώσεις από τις αρχές Οκτωβρίου και έως τις 30 Νοεμβρίου οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν, να διαγράψουν ή να συμπληρώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.