Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Διορθώθηκε ο ΕΝΦΙΑ αλλά απο του χρόνου νέος φόρος

Tα λάθη άρχισαν να διορθώνονται. Σε περίπου 800.000 φορολογουμένους με δικαιώματα σε 1,1 εκατομμύρια ακίνητα εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού, τα νέα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ έχουν μειώσεις φόρου έως και 98%. Οι πληγές που άνοιξε ο ΕΝΦΙΑ στην κυβέρνηση όμως δύσκολα θα κλείσουν και γι' αυτό ήδη άρχισε η επεξεργασία σεναρίων για την επόμενη ημέρα.

Το 2015 είτε ......

ο νόμος θα καταργηθεί πλήρως για να αντικατασταθεί απο έναν νέο φόρο ακινήτων είτε θα μειωθεί δραστικά μειωμένος τουλάχιστον 20% .Αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα η εξίσωση είναι δύσκολη και συναρτάται άμεσα με τα δημοσιονομικά περιθώρια αλλά είναι απόλυτα ξεκάθαρο στην κυβέρνηση πως με τον ίδιο φόρο δεύτερη χρονιά δεν βγαίνει Τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναρτήθηκαν στο Taxis την Παρασκευή το βράδυ πολύ όμως συνειδητοποίησαν ότι ο φόρος που έπρεπε να πληρώσουν δεν άλλαξε. Μετά άρχισε και πάλι η γκρίνια.

Φορολογούμενοι διαμαρτύρονταν θεωρώντας ότι τα εκκαθαριστικά τους είναι και πάλι λάθος. Διαπίστωναν, για παράδειγμα, ότι ενώ η αξία των οικοπέδων τους έχει μειωθεί δραστικά, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τον φόρο. Η απάντηση που δίνουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών είναι πως μπορεί πράγματι σε ορισμένες περιπτώσεις ο φόρος να είναι ο ίδιος, διότι η προσαρμογή της αξίας του ακινήτου είναι τέτοια που εξακολουθεί να παραμένει το ακίνητο στην ίδια φορολογική ζώνη. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ. Για να γίνει κατανοητό, ας δούμε ένα παράδειγμα. Αν σε ένα οικόπεδο η αξία του είχε υπολογιστεί αρχικά λάθος με 50 ευρώ το τετραγωνικό και με τη νέα εκκαθάριση επαναπροσδιορίστηκε σε 21 ευρώ το τετραγωνικό, ο φόρος δεν θα αλλάξει.

Στη φορολογική ζώνη 20,01 ευρώ έως 50 ευρώ το τετραγωνικό (μοναδιαία αξία οικοπέδου) ο συντελεστής φόρου είναι ενιαίος 0,06 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Αλλοι φορολογούμενοι διαμαρτύρονταν ότι δεν έχει γίνει η παραμικρή διόρθωση στον φόρο μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων και ημιτελών κτισμάτων τα οποία είχαν δηλωθεί λάθος από τους ίδιους τους φορολογουμένους. Η απάντηση εδώ είναι απλούστερη.

Για τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα όπου ψηφίστηκε έκπτωση φόρου 20% εφόσον παρέμεναν κενά και ουδόλως ηλεκτροδοτήθηκαν το 2013, θα ακολουθήσει νέος γύρος εκκαθάρισης έως το τέλος Οκτωβρίου ενώ οι διορθώσεις σε εκκαθαριστικά όπου υπήρξε λανθασμένη συμπλήρωση του Ε9 από τους φορολογουμένους θα τραβήξουν ακόμα περισσότερο. Το σύστημα θα ανοίξει για διορθώσεις από τις αρχές Οκτωβρίου και έως τις 30 Νοεμβρίου οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν, να διαγράψουν ή να συμπληρώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους. Για τη χορήγηση εκπτώσεων και απαλλαγών, το χρονοδιάγραμμα δείχνει έως και Δεκέμβριο.

ΤΙ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ.

Οι αλλαγές στις οποίες έχει ήδη προχωρήσει η ΓΓΔΕ αφορούν αφενός την προσαρμογή των δόσεων (έξι μηνιαίες δόσεις, με καταληκτική ημερομηνία για την πρώτη την 30ή Σεπτεμβρίου) και αφετέρου τη διόρθωση της γκάφας με τις τρελές αξίες ακινήτων σε περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος. Μετά τις προσαρμογές, φορολογούμενος με 80 τετραγωνικά μέτρα στην Κοκκινιά Θεσπρωτίας, σε οικόπεδο ενός στρέμματος, που έπαθε σοκ όταν είδε αρχικά την αντικειμενική αξία στα 95.419 ευρώ και τον φόρο στα 312,16 ευρώ, διαπίστωσε ήδη ότι η αξία της περιουσίας του προσαρμόστηκε σε 27.964 ευρώ και ο φόρος στα 193,90 ευρώ (37%).

Αντίστοιχα διορθώθηκαν οι τιμές και ο φόρος σε 1.268 περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος. Οπως προκύπτει από τον πίνακα με τους νομούς όπου σημειώθηκαν τα περισσότερα λάθη, αντίστοιχα τώρα οι περισσότερες διορθώσεις έγιναν σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία, Κορινθία, Εύβοια και Θεσσαλονίκη. Στην προηγούμενη εκκαθάριση, οι τιμές με τις οποίες είχε υπολογιστεί ο φόρος, εξαιτίας κενού στον νόμο που όριζε ότι αν δεν υπάρχει αντικειμενική αξία λαμβάνεται υπόψη η αντικειμενική της πλησιέστερης πόλης (!), ήταν παρανοϊκές. Στον οικισμό Κατσαρού Ηλείας το εξωφρενικό ποσό των 1,159 εκατ. ευρώ υποχώρησε στα 122.360 ευρώ, στον Αγιο Μάρκο Κιλκίς τα 508.000 ευρώ ανά στρέμμα έγιναν 16.000 ευρώ ενώ στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας (οικισμός Τρικόρφου) όπου η αύξηση ήταν 4.695% η τιμή ανά στρέμμα έπεσε από τα 279.575 ευρώ σε 5.830 ευρώ πηγη:Τα ΝΕΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.