Σάββατο, 5 Απριλίου 2014

Έρχονται αλλαγές στη φορολογία των αυτοκινήτων

Μειώσεις 30% στα τεκμήρια των Ι.Χ, στο φόρο πολυτελείας και "αναλογικά" τέλη κυκλοφορίας

Πώς θα μπορούν να ξανακυκλοφορήσουν τα αυτοκίνητά τους όσοι κατέθεσαν πινακίδες κυκλοφορίας
- Μειώσεις 30% στα τεκμήρια για όλα τα Ι.Χ που θ ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2014
- Αντίστοιχη μείωση και στο φόρο πολυτελείας των αυτοκινήτων
- Αναλυτικός πίνακας με το πώς θα διαμορφωθούν τα τεκμήρια ανάλογα με τα κυβικά και τα έτη παλαιότητας

Αλλαγές στη φορολογία των αυτοκινήτων σχεδιάζει το .....

υπουργείο Οικονομικών οι οποίες θα γίνουν σε δυο δόσεις. Αρχικά θα προωθηθούν ρυθμίσεις που θα δίνουν τη δυνατότητα σε όσους έχουν καταθέσει πινακίδες να μπορούν να επανακυκλοφορήσουν για ορισμένο διάστημα τα αυτοκίνητά τους πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας που αντιστοιχούν μόνο στο διάστημα αυτό και όχι σε ολόκληρο το έτος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ”, σχετική νομοθετική ρύθμιση με την οποία ουσιαστικά θα καθιεώνονται τα αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Έτσι όσοι έχουν θέσει σε ακινησία τα αυτοκίνητά τους έχοντας καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας στις ΔΟΥ, εφόσον το επιθυμούν θα μπορούν:

- Είτε να ξανακυκλοφορήσουν τα αυτοκίνητά τους για χρονικό διάστημα ενός μηνός παίρνοντας πίσω τις πινακίδες, πληρώνοντας στο Δημόσιο το 1/12 των τελών κυκλοφορίας του 2014, δηλαδή τα τέλη που αντιστοιχούν σε ένα μήνα.

- Είτε να ξαναθέσουν σε κυκλοφορία τα αυτοκίνητά τους οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο έτος παίρνοντας πίσω τις πινακίδες, πληρώνοντας τα τέλη που αναλογούν στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα ξανακυκλοφορήσει το όχημα. Σε αυτήν την περίπτωση όμως χρονικό διάστημα κυκλοφορίας μεγαλύτερο των 15 ημερών σε έα μήνα, θα θεωρείται ολόκληρος μήνας, ενώ μικρότερα των 15 ημερών δε θα λαμβάνεται υπόψη. Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος ξαναθέσει το αυτοκίνητό του σε κυκλοφορία στις 13 Ιουνίου θα πρέπει να πληρώσει τα τέλη για το διάστημα από 1 Ιουνίου εως 31 Δεκεμβρίου ενώ αν ξανακυκλοφορησει το αυτοκίνητο από 20 Ιουνίου τότε θα πληρώσει από 1 Ιουλίου εως 31 Δεκεμβρίου.


Μειώσεις 30% στα τεκμήρια των Ι.Χ και αντίστοιχη μείωση στο φόρο πολυτελείας

Σε δεύτερη φάση, σε άλλο νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο, θα περιληφθούν ακόμη πιο σημαντικές αλλαγές στη φορολογία των αυτοκινήτων οι οποίες θα προβλέπουν:

- Μείωση στα τεκμήρια για όλα τα Ι.Χ. Οι μειώσεις θα φτάουν το 30% και θα σχύσουν για τα εισοδήματα του 2014 που θα φορολογηθούν το 2015.
- Μειώσεις στους φόρους πολυτελούς διαβίωσης για τα Ι.Χ αυτοκίνητα με κινητήρες άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών.

Συμφηφισμοί ΦΠΑ

Τέλος να σημειωθεί ότι στο πρώτο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα θα προβλέπεται ο συμψηφισμός του ΦΠΑ που χρωστούν οι επιχειρήσεις με τον ΦΠΑ που οφείλουν οι φορείς της γενικής κυβέρνησης στις επιχειρήσεις.