Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Κοινωνία σε σύγχυση, πολιτική σε κρίση!

Γράφει η Αντωνία Μπούζα

Η ομοιότητα των συμπεριφορών της κοινωνίας, όταν διαβιεί σε περιβάλλον ασταθών οικονομικών εξελίξεων, είναι εντυπωσιακή! Πολλές φορές η Ευρώπη αντιμετώπισε το φάσμα της ανεργίας και των οικονομικών δυσκολιών που όξυναν την πολιτική πόλωση και τον καιροσκοπισμό, ενώ οι έχοντες τη νομή της εξουσίας, από της αρχής των συλλογικών μορφών εξουσίας και αντιπροσώπευσης, εμφανίζουν, καρμπόν συμπεριφορές.

Αυτό αναδεικνύει, ότι παρά το ......

πέρασμα των αιώνων και παρά τις εξελικτικές διαδικασίες μορφών διακυβέρνησης και συγκρότησης των κοινωνιών, τα ίδια δομικά προβλήματα ταλανίζουν την πολιτική και το κοινωνικό σύνολο.
Η προφανείς λόγοι είναι πως πάντα το δέλεαρ της εξουσίας και της διαχείρισης ζητημάτων που άπτονται της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, ήταν μεγάλο και προσέλκυε πολλούς, με διαφορετικά όμως κίνητρα.

Έτσι από τις εποχές των προσωποπαγών μορφών εξουσίας (θεσμοί βασιλείας κλπ) και τις εποχές των επαναστατικών διαδικασιών στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, το συμπέρασμα είναι πως οι προσδοκίες των λαών, διαψεύδονταν οικτρά. Ήταν εμφανής η δυστοκία απαλλαγής της κοινωνίας από βαθιά ριζωμένα προνόμια με βάση την καταγωγή και την κοινωνική θέση ή στον αντίποδα, οι καταγγέλλοντες το κατεστημένο φλογεροί επαναστάτες ,κατέληγαν τις περισσότερες φορές, στυγνοί ηγεμόνες! Το σύνηθες αποτέλεσμα των διαφόρων μορφών διακυβέρνησης, ήταν η επικράτηση της λογικής των συντεχνιών, των ημετέρων, της διαφθοράς και της αλαζονείας, που ευνοούσε σε διολίσθηση ακραίων λύσεων.

Δυστυχώς ακόμη και σήμερα όλες τις παραπάνω παθογένειες η κοινωνία μας τις συντηρεί , ενώ επιπλέον σημαντικός αποσταθεροποιητικός παράγοντας είναι η ιδεολογική χρεοκοπία, η εμφάνιση ψευδεπίγραφων λύσεων διαφόρων …οργισμένων νεοσωτήρων που με εμφανή τον καιροσκοπισμό, ξεπετάγονται από το πουθενά, κομίζοντας…δώρα για όλους και μαγικές λύσεις, όμως μη περιγραφόμενες!

Το θέμα είναι με ποιο τρόπο θα αντιληφθεί η κοινωνία πως επιβάλλεται να απομονώσει τους καιροσκόπους; Πως θα αντιληφθεί πως ότι λάμπει δεν είναι χρυσός ; Πως θα αντιληφθεί ότι επιβάλλεται να αναζητήσει επιτέλους θέσεις και οράματα και όχι την πλαστή εικόνα που δημιουργούν για πρόσωπα και πολιτικές επιλογές, κάποιοι επικοινωνιακοί κύκλοι;

Οι εκλογές του Μαΐου είναι αυτές που έχουν να κάνουν με την αμεσότητα της πολιτικής στην καθημερινότητά μας και τη θέση μας μέσα στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Γι αυτό , επιβάλλεται ν΄ απομακρυνθούμε από το …βόρβορο της σκανδαλολογίας που επιλέγουν αδύναμοι αυτοδιοικητικοί σχηματισμοί και από τη… δαιμονοποίηση πολιτικών επιλογών και προσώπων, επειδή αυτό εξυπηρετεί τα εκλογικά συμφέροντα κάποιων.

Όλοι εμείς οι πολίτες πρέπει να επενδύσουμε στη λογική, να μην επιτρέψουμε να γίνουμε το όχημα της πολιτικής …κατινιάς που βλέπουμε να εξελίσσεται κυρίως στον αυτοδιοικητικό αγώνα, να αποφύγουμε τις υπερβολές και τις γενικότητες που κάποιοι εντέχνως καλλιεργούν και πάνω απ΄ όλα να μην επιτρέψουμε την καθοδήγηση που επιχειρούν επικοινωνιακά κέντρα, παρουσιάζοντας το…άσπρο..μαύρο και τ΄ανάπαλιν!