Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014

Εταιρίες του ΕΟΠΥΥ χρεώνουν ραντεβού με απεργούς γιατρούς!

Οι εταιρείες χρεώνουν τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ για ραντεβού με απεργούς γιατρούς!

Μαύρες κορδέλες και πωλητήρια έχουν τοποθετηθεί εδώ και επτά εβδομάδες και συγκεκριμένα από τις 25 Νοεμβρίου, έξω από την υγειονομική μονάδα του ΕΟΠΥΥ, το παλιό ΙΚΑ, στην οδό Πλάτωνος. Οι γιατροί απεργούν όλες αυτές τις ημέρες και υπάρχει μόνο προσωπικό ασφαλείας για έκτακτα και επείγοντα περιστατικά.
Αυτό, όμως, καθώς φαίνεται το γνωρίζουν μόνο οι… ίδιοι, αφού.....

οι ιδιωτικές εταιρείες που έχουν αναλάβει το έργο των τηλεφωνικών κλήσεων για ραντεβού με τους γιατρούς, με την ανοχή φυσικά του υπουργείου Υγείας, συνεχίζουν καθημερινά να κλείνουν ραντεβού στους ασφαλισμένους, χρεώνοντάς τους με ένα ευρώ ανά κλήση και ταλαιπωρώντας τους.


Στην Ελλάδα της τρέλας
Όσο τρελό κι αν σας ακούγεται, αυτό συμβαίνει, με ασθενείς, συνταξιούχους και ηλικιωμένους να δαπανούν τα ελάχιστα ευρώ της σύνταξής τους για να κλείσουν ένα πολυπόθητο ραντεβού με γιατρό, να χρεώνονται με έξοδα μετακίνησης από το σπίτι τους ή ακόμα και το χωριό τους προς τα ιατρεία, για να διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να δουν το γιατρό, γιατί απεργεί! Και εν συνεχεία να χρεώνονται ξανά για να κλείσουν νέο ραντεβού, το οποίο δε γνωρίζουν αν τελικά θα γίνει.
Οι γιατροί, από την πλευρά τους, αναγνωρίζουν το απαράδεκτο της ιστορίας, αλλά σημειώνουν ότι οι ίδιοι δεν έχουν καμία παρέμβαση σε αυτές τις εταιρείες, οι οποίες είναι ιδιωτικές και το υπουργείο Υγείας τούς έχει αναθέσει το έργο αυτό, γνωρίζοντας ότι από 25 Νοεμβρίου βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις.
Υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι δεν είναι εύκολο να βρεθεί λύση, καθώς κάθε γιατρός ενημερώνει στις 8.00 το πρωί αν θα απεργήσει ή όχι και τότε δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο για να ειδοποιηθούν οι ασφαλισμένοι.

Άλλη «πονεμένη» ιστορία
Η ειδοποίηση δε των ασφαλισμένων είναι μια άλλη μεγάλη και «πονεμένη» ιστορία. Ο ασφαλισμένος κλείνει ραντεβού για γιατρό του ΕΟΠΥΥ στον 5ψήφιο αριθμό της ιδιωτικής εταιρείας, η οποία των χρεώνει ανά κλήση από 0,98 έως 1,18 ευρώ, ανάλογα με το αν καλεί από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο. Αν το ραντεβού ακυρωθεί λόγω ασθενείας του γιατρού ή κλήρωσής του σε επιτροπή (μόνο γι’ αυτούς τους δύο λόγους ο ΕΟΠΠΥ δικαιολογεί ενημέρωση του ασφαλισμένου για ακύρωση του ραντεβού), τότε νοσηλεύτριες από τις κατά τόπους υγειονομικές μονάδες καλούν τους ασφαλισμένους και ακυρώνουν το ραντεβού.
Δηλαδή, η ιδιωτική εταιρεία εισπράττει το υπερβολικό αυτό ποσό για μία κλήση, αλλά χρεώνεται το Δημόσιο για να ειδοποιηθεί ο ασφαλισμένος για ακύρωση του ραντεβού! Γι’ αυτό, φυσικά, δεν ευθύνονται οι ιδιωτικές εταιρείες, καθώς αυτή είναι η σύμβασή τους με το Δημόσιο.
Πάντως, ερωτώμενος από το «Θάρρος» και ο διευθυντής της Υγειονομικής Μονάδας ΕΟΠΥΥ Καλαμάτας, Δημήτρης Καραγλάνης, τόνισε ότι οι εταιρείες δεν έχουν καμία σχέση με τις κατά τόπους μονάδες και δεν υπάρχει επικοινωνία μεταξύ τους για να μπορέσει να διευθετηθεί το πρόβλημα.

Της Βίκυς Βετουλάκη - Θάρρος