Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

«Μπλόκο» στην Παπαστράτος

Περιπτερούχοι, ιδιοκτήτες ψιλικών και πρατηριούχοι τσιγάρων απειλούνται µε λουκέτα από την απόφαση των καπνοβιοµηχανιών να δηµιουργήσουν ιδιωτικά δίκτυα διανοµής. Προσφυγή στην Επιτροπή Ανταγωνισµού

Η δηµιουργία ιδιωτικών δικτύων ..........

διάθεσης και πώλησης των καπνικών τους προϊόντων από πλευράς καπνοβιοµηχανιών θα σηµάνει ντόµινο εξελίξεων και λουκέτων για πρατηριούχους και, όπως υπολογίζεται, περίπου 20.000 περιπτερούχους και ιδιοκτήτες ψιλικών, καθώς το 60% µε 70% του τζίρου των δύο τελευταίων επαγγελµατικών κατηγοριών προέρχεται από τα τσιγάρα.

Πρατήρια και περίπτερα είναι άρρηκτα συνδεδεµένα µεταξύ τους, καθώς οι περιπτερούχοι πλήρωναν τα πρατήρια βάσει εναλλασσόµενων τιµολογίων, δηλαδή προµηθεύονταν τις νέες παρτίδες και πλήρωναν για προηγούµενες, ενώ συχνά πλήρωναν ακόµη λιγότερα, µε αποτέλεσµα οι ανοιχτές πιστώσεις των περιπτερούχων σε πρατηριούχους να υπολογίζονται σε εκατοµµύρια. Αν στα ως άνω υπολογιστούν οι εγγυητικές που καλούνται να πληρώσουν στις εταιρείες καπνοβιοµηχανίας για να προµηθευτούν τα τσιγάρα, τότε οι πρατηριούχοι αναγκάζονται να καταφύγουν στις τράπεζες για δανεισµό, ακόµα και µε υποθήκευση των σπιτιών τους, οδηγούµενοι µαθηµατικά σε οικονοµικό στραγγαλισµό. «∆εν µπορώ να καταλάβω γιατί ξαφνικά θεωρηθήκαµε κλειστό επάγγελµα το οποίο και έπρεπε να ανοίξει, αφού λειτουργούµε ούτως η άλλως ως ελεύθεροι επαγγελµατίες, λόγω και του ανταγωνισµού που υπάρχει µεταξύ των πρατηρίων» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. ∆ηµήτρης Γιαννακόπουλος, µέλος του Συνδέσµου Πρατηριούχων Σιγαρέτων Αθηνών και προαστίων.

Αλώβητοι από τη νέα τάξη πραγµάτων δεν µένουν όµως ούτε οι ιδιοκτήτες περιπτέρων, καθώς το καθεστώς της πίστωσης, από ό,τι φαίνεται, θα αποτελέσει παρελθόν και θα κληθούν να προπληρώνουν, και µάλιστα τις µετρητοίς στις εταιρείες, τις παραγγελίες τους σε τσιγάρα για να τα προµηθευτούν, ενώ θα είναι αναγκασµένοι να προµηθεύονται και µεγάλες ποσότητες, κάτι που ελάχιστα περίπτερα έχουν αυτή τη στιγµή τη δυνατότητα να πράξουν.

Στο πλαίσιο αυτό, σε προσφυγή ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισµού, κατά της θυγατρικής της Phillip Morris στην Ελλάδα, Παπαστράτος, έχει προχωρήσει από τις 14 Ιανουαρίου η συντονιστική επιτροπή αγώνα Συνδέσµου Πρατηριούχων Τσιγάρων Αθηνών και προαστίων. Ο Σύνδεσµος καταγγέλλει, ουσιαστικά, τη διαδικασία που ακολούθησε η εταιρεία για την καταγγελία της µεταξύ τους σύµβασης εργασίας, σε µια προσπάθεια να ανακόψει την πορεία της δηµιουργίας ιδιωτικού δικτύου πώλησης των καπνικών προϊόντων της σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Οπως δηλώνει Στο ΧΩΝΙ το µέλος του Συνδέσµου Πρατηριούχων Σιγαρέτων Αθηνών και προαστίων, ∆ηµήτρης Γιαννακόπουλος, η εταιρεία Παπαστράτος, που κατέχει περί το 37% της ελληνικής αγοράς καπνού, έχει ήδη προχωρήσει στη δηµιουργία του ιδιωτικού της δικτύου στην Αθήνα, συνεργαζόµενη µε τρία εν ενεργεία πρατήρια, γεγονός που θα αποτελέσει ταφόπλακα για περίπου 70 πρατηριούχους στην Αττική και κυρίως για αυτούς που έχουν χαµηλό τζίρο, οι οικογένειες των οποίων θα οδηγηθούν στην ανεργία.

Ο ίδιος, δεν διστάζει, µάλιστα, να χαρακτηρίσει την αναπτυξιακή πολιτική που ακολουθεί η εταιρεία ως παραπλανητική, τονίζοντας πως ουσιαστικά στόχος της είναι να αυξήσει τα περιορισµένα της, λόγω ύφεσης, κέρδη µπαίνοντας µέσα στη διανοµή των καπνικών προϊόντων, αλλά και να ρίξει «ευθεία βολή» σε προέδρους Συλλόγων πρατηριούχων, οι οποίοι, όπως τονίζει, «ξεπούλησαν τους Συλλόγους για να ενταχθούν στα ιδιωτικά πρατήρια των καπνοβιοµηχανιών».

Μάλιστα, η επιτροπή συντονισµού αγώνα του Συνδέσµου πρατηριούχων τσιγάρων Αθηνών και προαστίων προχώρησε και σε συµπληρωµατική καταγγελία στην Επιτροπή Ανταγωνισµού για τις υπόλοιπες εταιρείες, οι οποίες ακολουθώντας τα χνάρια της Παπαστράτος δηµιουργούν µε τη σειρά τους τα δικά τους ιδιωτικά δίκτυα διανοµής των καπνικών τους προϊόντων. Οπως τονίζει ο κ. Γιαννακόπουλος, η Καπνοβιοµηχανία Αθανασίου, που κατέχει περίπου το 35% της αγοράς καπνού, θα συνεργαστεί αποκλειστικά µε 13 πρατηριούχους για τη διανοµή του δικού της καπνικού προϊόντος και τσιγάρων, ανάλογα θα πράξουν η Imperial, η Rothmans και η ΣΕΚΑΠ, την πλειοψηφία των µετοχών της οποίας κατέχει πλέον ο Ιβάν Σαββίδης, ενώ στάση αναµονής, για το τι πρόκειται να πράξει, τηρεί ακόµα ο Οµιλος Καρέλια.

Επίσης, ο κ. Γιαννακόπουλος υπογραµµίζει πως η συντονιστική επιτροπή αγώνα, µέσω των δικηγόρων που έχουν αναλάβει την υπόθεση, έχει προχωρήσει και σε κατάθεση εξωδίκου κατά της Επιτροπής Ανταγωνισµού για την κωλυσιεργία που παρατηρείται στη συζήτηση της υπόθεσης, ενώ άµεσα αναµένεται να κατατεθούν και ασφαλιστικά µέτρα.

Η «µαφία του καπνού»

«Είναι προφανές ότι το ‘’άνοιγµα της αγοράς’’ δεν είναι τίποτα περισσότερο από µία µέθοδος για την ενίσχυση των πολυεθνικών ολιγοπωλίων που λειτουργούν ‘’ως µαφία καπνού’’ και οδηγούν σε οικονοµικό αδιέξοδο χιλιάδες οικογένειες, θέλοντας να καρπωθούν το ελάχιστο κέρδος των πρατηριούχων, της τάξης του 2,9%», υπογραµµίζει σε επιστολή του ο Σύνδεσµος Πρατηριούχων Σιγαρέτων Αθηνών για να καταλήξει «...για µια ακόµη φορά το κράτος και η Επιτροπή Ανταγωνισµού απουσιάζουν και κλείνουν τα µάτια µπροστά στην κατάχρηση των ισχυρότερων σε βάρος των µικρών επιχειρήσεων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονοµίας...».

Road Kiosk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.