Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Στον Κυπαρισσιακό χθες το ερευνητικό σκάφος Nordic Explorer για κοιτάσματα πετρελαίου

Στον Κυπαρισσιακό κόλπο βρέθηκε χθες το μεσημέρι το ερευνητικό σκάφος Nordic Explorer και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της νήσου Πρώτης και της Αγίας Κυριακής, απ’ όπου μας εστάλη και η φωτογραφία.

Όπως, ήδη, έχουμε γράψει:..........

«Νέα δεδομένα προκύπτουν από τις μέχρι στιγμής σεισμικές έρευνες της νορβηγικής εταιρείας PGS στο Ιόνιο και στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, με αποτέλεσμα το ερευνητικό σκάφος Nordic Explorer να επεκτείνει τη θαλάσσια περιοχή των ερευνών του από τα αρχικά προγραμματισθέντα 8.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα στα 12.000 τ.χλμ. Έτσι, η έρευνα θα ολοκληρωθεί στα μέσα Φεβρουαρίου.

Μία εξέλιξη που τροποποίησε το πρόγραμμα του ερευνητικού πλοίου ήταν η αίτηση της γαλλικής εταιρείας Total Group προς την ελληνική πλευρά να επεκταθούν οι έρευνες και να γίνουν ηχοβολισμοί σε μία πολύ συγκεκριμένη περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου. Στην περιοχή αυτή, ενημερώσεις και κάποια στοιχεία, που έχουν περιέλθει στα χέρια της εταιρείας από αμερικανικής πλευράς και δορυφόρους, μιλούν για πιθανή ύπαρξη ενός πολύ μεγάλου κοιτάσματος πετρελαίου, το οποίο θα μπορούσε να διπλασιάσει την ποσότητα των υπολογισμένων κοιτασμάτων του Ιονίου, που κατά τις πλέον “ταπεινές” εκτιμήσεις δίνουν 250 εκατ. βαρέλια απολήψιμα, με μέγιστη υπολογιζόμενη ποσότητα το 1 δισ. βαρέλια. Δηλαδή, μπορεί να φτάσει το συνολικό αποτέλεσμα και τα 2 δισ. βαρέλια, που σημαίνει μια σειρά μεσαίας χωρητικότητας ενεργειακών πεδίων, αξίας 200 δισ. δολαρίων, με μέση υπολογιζόμενη τιμή ανά βαρέλι τα 100 δολ.».

Ηλίας Γιαννόπουλος - Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.