Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Επιστολή Αλευρά σε Τσαυτάρη για της ζημιές από την Χαλαζόπτωση στην Τριφυλία

Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη και τον Διοικητή του ΕΛΓΑ κ. Βασίλη Έξαρχο απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Παναγιώτης Αλευράς, αναφορικά με την έντονη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στην περιοχή της Τριφυλίας στις 7 Φεβρουαρίου 2013 και δημιούργησε τεράστια προβλήματα στις αγροτικές καλλιέργειες, όπως διαπίστωσε και ο ίδιος, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή και τη συνάντησή του εκεί με τους αρμόδιους επόπτες εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ και των ΠΣΕΑ.

Η επιστολή έχει ως εξής:.......

«ΘΕΜΑ: Ζημιές από χαλαζόπτωση.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί της Τριφυλίας από τις σοβαρές ζημιές που υπέστησαν στα θερμοκήπια τους εξαιτίας της ισχυρής χαλαζόπτωσης της 7ης/2/2013.
Το μέγεθος και η ένταση του χαλαζιού ήταν τόσο μεγάλα, με αποτέλεσμα να καταστραφούν τα πλαστικά καλύμματα.
Σύμφωνα δε με το άρθρο 4, παράγραφος 2/VII β. της αριθμ 281245/09-04-2008 Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ 628/9-4-2008 τ.Β’ ) για να αποζημιωθεί ο παραγωγός για το πάγιο κεφάλαιο, το επίπεδο ζημιών θα πρέπει να φθάνει ένα κατώτερο όριο το οποίο καθορίζεται στο 30% του συνόλου των ομοειδών ειδών του παραγωγού.
Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 6, (κεφάλαιο ΙΙ ειδικοί περιορισμοί, Δ πάγιο κεφάλαιο παράγραφος 9) της ανωτέρω ΚΥΑ, για ζημιές στον εξοπλισμό και ειδικότερα στα αναλώσιμα υλικά π.χ. νάιλον κάλυψης θερμοκηπίων κλπ. δεν καταβάλλονται κρατικές ενισχύσεις εκτός αν αποδεικνύεται ότι τα αναφερόμενα υλικά έχουν αγορασθεί το έτος της ζημιάς ή μέχρι ένα έτος πριν την ημερομηνία που καταστράφηκαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή αποτελεί το τρίτο κέντρο θερμοκηπιακών καλλιεργειών της χώρας (2.800 στρέμματα) με εξαιρετικά υπερπρώιμα προϊόντα που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό. Το γεγονός δε ότι τα θερμοκήπια είναι σύγχρονα με αρχικό κόστος κατασκευής που ξεπερνά τις 16.000 €/στρέμμα, καθίσταται εμπόδιο να τύχουν αποζημίωσης, εάν δε συνυπολογιστεί η παλαιότητα των κατασκευών, διότι τα υλικά κάλυψης συμμετέχουν κατά 10-15 %, στο κόστος κατασκευής.
Αντίθετα, στα χωρικού τύπου (τολ Φιλιατρών) το κόστος συμμετοχής των πλαστικών κάλυψης ξεπερνά κατά πολύ το 30%. Τονίζω ιδιαίτερα ότι το κόστος αγοράς καθώς και τα εργατικά, για την αντικατάσταση, ανέρχεται στις 2.000 €/στρ., σε μια εποχή δύσκολη για τους παραγωγούς, λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής, της έλλειψης ρευστότητας, καθώς και της ανύπαρκτης ή με δυσμενείς όρους χρηματοδότησης.
Θεωρώ συνεπώς αναγκαία την αποζημίωση των παραγωγών για τη μεγάλη ζημιά που προξενήθηκε από έκτακτα καιρικά φαινόμενα, για να μπορέσουν να συνεχίσουν την γεωργική τους δραστηριότητα.

Σε διαφορετική περίπτωση, θ΄ αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες στην τύχη τους ή να λάβουν ημίμετρα με αποτέλεσμα την μείωση και οψίμιση της παραγωγής καθώς και την υποβάθμιση της ποιότητας.
Εκτιμώντας την ευαισθησία σας για τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο και πιστεύοντας ότι η αγροτική μας οικονομία μπορεί να γίνει ανταγωνιστική σε ένα διεθνές περιβάλλον, μόνο όταν το κόστος εισροών είναι ανάλογο των υπολοίπων κρατών, είμαι σίγουρος ότι θα βρείτε τρόπους αποζημίωσης των παραγωγών της Τριφυλίας για ένα ακραίο και έκτακτο καιρικό φαινόμενο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.