Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Ο προϋπολογισμός του 2013 καταγράφει το τέλος εποχής της διαχείρισης της δημαρχοντίας Νίκα

Η ψήφιση του προϋπολογισμού αποτελεί κορυφαία διαδικασία για την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο προϋπολογισμός που καταθέτει η εκάστοτε δημοτική αρχή οφείλει να έχει στοιχεία τεχνοκρατικής προσέγγισης (τακτικά έσοδα, μισθοδοσία υπαλλήλων ,αποδοχή προνοιακών επιδομάτων, καταγραφή κεντρικών δράσεων όπως ΄΄ βοήθεια στο σπίτι ΄΄, ΄΄ Αγαπώ το σχολείο και το καλοκαίρι ΄΄κλπ) που επιμελούνται οι υπηρεσίες και στοιχεία πολιτικής προσέγγισης - κατεύθυνσης.
Η αντίληψη για το παρόν και το μέλλον την προοπτική του ........

δήμου καταγράφεται με συγκεκριμένο τρόπο στον προϋπολογισμό και καταδεικνύει τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής.

Στη συζήτηση για το φετινό προϋπολογισμό στο δημοτικό συμβούλιο Καλαμάτας γίναμε θεατές αντιφατικών προσεγγίσεων, σε μια προσπάθεια να συσκοτιστεί η πραγματικότητα και να καλυφθεί η κραυγαλέα αδυναμία της δημοτικής αρχής. Απολαύσαμε έτσι από τη μια μεριά τον αρμόδιο αντιδήμαρχο να υποστηρίζει πως πρόκειται για ένα προϋπολογισμό αναπτυξιακό, ρεαλιστικό, φιλολαϊκό και στην αντίπερα όχθη το δήμαρχο να μιλά για προϋπολογισμό διαχείρισης προκειμένου να πληρώνονται οι υπάλληλοι . Στη συνέχεια κατά την προσφιλή του μέθοδο ο δήμαρχος πέταξε την μπάλα στην εξέδρα και αναλώθηκε σε κριτική σε δημοτικές αρχές του παρελθόντος απομονώνοντας συμπεριφορές και μετά πέρασε σε αυτοθαυμαστηκά σχόλια για το πώς οργάνωσε η παρούσα δημοτική αρχή τους εθελοντές που δεν τους καπηλεύεται ποτέ αλλά κάθε φορά οικειοποιείται την δράση τους.!!!

Πέρα όμως από τις φτηνές πολιτικάντικες υπεκφυγές διαπιστώσαμε με έκπληξη πως οι μειώσεις στα τέλη που ανακοινώθηκαν πρόσφατα με τυμπανοκρουσίες, όχι μόνο δεν καταγράφονται στον προϋπολογισμό το αντίθετο προβλέπονται σημαντικές αυξήσεις στα έσοδα από ανταποδοτικά τέλη, από τα δημοτικά τέλη ηλεκτροδοτούμενων ,αύξηση των εσόδων από επιδευματίες, τσουχτερά πρόστιμα στην καθαριότητα. Όλα αυτά βέβαια καταγράφονται είναι άγνωστο αν θα γίνει εφικτή η είσπραξη τους απ όλους ή μόνο από τους ανίσχυρους, δικαιολογείται έτσι και η εκτίμηση ακόμα και του δημάρχου για μη ρεαλιστικό προϋπολογισμό.

Οι δύσκολοι καιροί που διανύουμε επιτάσσουν τη σύνθεση και τη συνεργασία, μακριά από αντιλήψεις μονοκρατορίας.
Απαιτείται:
• Η ιεράρχηση των αναγκών .
• Η αξιοποίηση και του τελευταίου Ευρώ στην ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιοχών του δήμου.
• Ο καθορισμός συγκεκριμένης αναπτυξιακής φυσιογνωμίας της πόλης και των χωριών.

Χωρίς να τα μηδενίζουμε όλα ,η δημοτική αρχή Καλαμάτας εδώ και 7 χρόνια διαχειρίζεται τις τύχες της πόλης χωρίς σχέδιο, χωρίς όραμα.
Με πολλές κακοτεχνίες σε έργα όπως (ασφαλτοστρώσεις στο λιμενικό ταμείο ,στην Αριστομένους, στο Ασπρόχωμα, τις πλάκες του ποδηλατοδρόμου).

Με αποσπασματικές παρεμβάσεις και φαραωνικής αντίληψης έργα.

♦ Με κυρίαρχα χαρακτηριστικά της την παταγώδη αποτυχία στη διαχείριση των απορριμμάτων φορτώνοντας επιπρόσθετο οικονομικό κόστος στους πολίτες.
Tη συνεχή υποβάθμιση των γειτονιών , οι δημότες στην περιφέρεια βιώνουν την έλλειψη φωτισμού, τις λακκούβες ,τους λόφους των σκουπιδιών.
♦ Η πόλη με το νέο αυτοκινητόδρομο και ενόψει του περιμετρικού αλλάζει.
Χρειάζονται μεγάλες πρωτοβουλίες και στοχευμένες κινήσεις προκείμενου το
συγκεκριμένο έργο να προσδώσει υπεραξία στην πόλη. Η δημοτική αρχή
Νίκα παρακολουθεί χωρίς καμιά μέριμνα για την κυκλοφορία, δεν τολμά όχι
σημαντικές παρεμβάσεις στο παραλιακό μέτωπο της πόλης αλλά ούτε καν
την πεζοδρόμηση της Αριστομένους έως Φραντζή.
♦ Καμιά πρωτοβουλία για το ΝΕΔΟΝΤΑ, για έργα θωράκισης της πόλης
μόνο ευχολόγια.
♦ Το νεκροταφείο εξάντλησε τα όρια του.
♦ Επικοινωνιακή προσέγγιση του ζητήματος των τσιγγάνων με μετατόπιση
ευθυνών.
♦ Η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε σχολεία,
κολυμβητήριο, δημοτικά κτίρια βρίσκεται στις καλένδες.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των χωριών μας παραμένουν αναξιοποίητα.

Η παρούσα δημοτική αρχή έκλεισε τον κύκλο της, όσα είχε να προσφέρει τα έδωσε, τώρα απλά κάνει διαχείριση και κρατά ισορροπίες μεταξύ των μελών της στο μοίρασμα των έμμισθων θέσεων. Η εποχή απαιτεί άλλο βηματισμό που οφείλουμε να τον δώσουμε στην πόλη και στα χωριά του δήμου μας.


Γιάννης Α. Χριστόπουλος
Δημ. Σύμβ. του συνδυασμού Αλλαγή για το Δήμο Καλαμάτας
υπεύθυνος τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.