Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Επιμελητήριο Μεσσηνίας: Προτάσεις ρύθμισης οφειλών στον ΟΑΕΕ και βελτίωση νομοθετικού πλαισίου ασφάλισης

Επιστολή στον υπουργό Εργασίας με προτάσεις ρύθμισης οφειλών στον ΟΑΕΕ και βελτίωση νομοθετικού πλαισίου ασφάλισης απέστειλε σήμερα ο Πρόεδρος του Επιμεςλητηρίου Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Μανιάτης.

Ο κ. Μανιάτης στην επιστολή του ζητά από την πολιτεία να υπάρξει άμεσα μια σειρά ρυθμίσεων για οφειλές στον ΟΑΕΕ με παράλληλη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου ασφάλισης.

Ο κ. Μανιάτης στην επιστολή του αναφέρει ότι ............

πάνω από το 50% των ελευθέρων επαγγελματιών αδυνατούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΟΑΕΕ.
Αναλυτικά η επιστολή του κ. Μανιάτη αναφέρει:

Κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή υπογραμμίζουμε αφενός την ανησυχία μας και αφετέρου την ανάγκη να προχωρήσει η Πολιτεία άμεσα σε μια των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, με βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου ασφάλισης, πριν το οριστικό ναυάγιο, για το οποίο δεν φέρει ευθύνη ο επαγγελματίας αλλά η απομείωση των διαθέσιμων με το κούρεμα των ομολόγων.
Σήμερα πάνω από το 50% των ασφαλισμένων και σε πολλές περιοχές ξεπερνούν το 70% αδυνατεί να καταβάλει τις εισφορές προς τον ΟΑΕΕ, γεγονός που καταδεικνύει ότι η υφιστάμενη ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών έχει αποτύχει, επειδή έχει αγνοήσει τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα των ελευθέρων επαγγελματιών, διότι όσοι επιχείρησαν να ενταχθούν δεν κατάφεραν να συνεχίσουν

Για τους παραπάνω λόγους προτείνουμε τα εξής:
1. Μείωση κατά 40% των εισφορών για μια 5ετία.
2. Πάγωμα παλαιότερων οφειλών χωρίς προσαυξήσεις.
3. Διαχωρισμό του ασφαλίστρου για την υγεία με αυτό στις συντάξεις, ώστε ο ασφαλισμένος αν δεν μπορεί να καταβάλλει το σύνολο της εισφοράς, τουλάχιστον να καταβάλλει αυτή για την υγεία.
4. Δικαίωμα στον ασφαλισμένο να επιλέξει ασφαλιστική κλίμακα.
5. Αποποινικοποίηση των οφειλών στον ΟΑΕΕ γιατί είναι αυτασφάλιση και αφορά τα ίδια τα φυσικά πρόσωπα. Αυτό συμβαίνει στα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία (δικηγόρων, μηχανικών κ.λπ.).
6. Να σταματήσει άμεσα η βεβαίωση οφειλών των ασφαλισμένων από τον ΟΑΕΕ στο δημόσιο ταμείο με κατάργηση του σχετικού νόμου.
7. Ρύθμιση παλαιότερων οφειλών με δόσεις που δεν θα υπερβαίνουν το 10% της τρέχουσας εισφοράς.
8. Μείωση του ποσοστού προσαυξήσεων διότι είναι τοκογλυφία ή προσαύξηση με 3% για τον πρώτο μήνα και 1,5% για κάθε μήνα καθυστέρησης.
9. Με το άρθρο 44 Ν.3986/2011 συστάθηκε στον ΟΑΕΔ “ειδικός λογαριασμός ανεργίας”, με σκοπό την χορήγηση επιδόματος ανεργίας για όσους κλείνουν τις επιχειρήσεις τους. Με την ίδια διάταξη θεσπίστηκε εισφορά 120 ευρώ ετησίως. Μόνο που οι δικαιούχοι ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΙΣΕΠΡΑΞΑΝ.
10. Παροχή σύνταξης σε όσους βρίσκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης με ΔΙΑΓΡΑΦΗ οφειλών τους και υπολογισμό σύνταξης σύμφωνα με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί.
11. Να υπάρξει ευνοϊκότερη αντιμετώπιση των οφειλετών, που ήταν συνεπείς μέχρι το 2009 και σήμερα λόγω ύφεσης αδυνατούν, να υπάρξει ολοκληρωτική παραγραφή των προσαυξήσεων.
Με την ελπίδα ότι θα προβείτε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση,

Δημήτριος Μανιάτης
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.