Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Ο νέος Κώδικας Δικηγόρων

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, παρουσία της συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων του Κράτους, έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το νέο Κώδικα Δικηγόρων.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Ρουπακιώτης, ο ............

νέος Κώδικας Δικηγόρων επιφέρει πολλές τομές, όπως είναι ο πανελλήνιος διαγωνισμός (με παράλληλη εξασφάλιση του αδιάβλητου των εξετάσεων) για την εγγραφή των υποψηφίων δικηγόρων στους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, η πλήρης αλλαγή των πειθαρχικών διαδικασιών για τους δικηγόρους, κ.λπ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο του νέου Κώδικα, ο δικηγόρος είναι δημόσιος λειτουργός και το λειτούργημά του αποτελεί θεμέλιο του κράτους δικαίου, ενώ η δικηγορία είναι ελεύθερο επάγγελμα και σε αυτό προέχει το στοιχείο της εμπιστοσύνης του εντολέα προς αυτόν. Η άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος δεν συνιστά εμπορική δραστηριότητα.

Ο δικηγόρος μπορεί να είναι Έλληνας πολίτης ή πολίτης κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή ομογενής.

Ακόμη, επιτρέπεται η μαθητεία φοιτητών σε δικηγορικά γραφεία και η διάρκεια της άσκησης παραμένει στους 18 μήνες, ενώ η αμοιβή των ασκουμένων δικηγόρων καθορίζεται από τον Διοικητικό Συμβούλιο του κάθε Δικηγορικού Συλλόγου.

Επίσης, συστηματοποιείται η άσκηση των ασκουμένων δικηγόρων στα Διοικητικά και Ποινικά δικαστήρια, τις Εισαγγελίες και τα Ειρηνοδικεία, ενώ μέρος της άσκησης μπορεί να πραγματοποιηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Παράλληλα, αντικαθίσταται πλήρως ο θεσμός των διαγωνισμών υποψηφίων δικηγόρων. Συγκεκριμένα θα διεξάγεται ταυτόχρονα πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός σε όλες τις έδρες των Εφετείων. Οι υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε πρακτικά θέματα. Παράλληλα, λαμβάνεται ιδιαίτερη πρόνοια για την αντικειμενικότητα και το αδιάβλητο των εξετάσεων και των αποτελεσμάτων. Οι ομάδες βαθμολόγησης θα εδρεύουν στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και θα αποτελούνται από ένα πρόεδρο Εφετών ή Εφέτες και δύο δικηγόρους.

Εξάλλου, μια από τις καινοτόμες διατάξεις του νέου Κώδικα είναι ότι η προαγωγή του δικηγόρου θα γίνεται πλέον κάτω από την πλήρωση ουσιαστικών, ποιοτικών προϋποθέσεων, ενώ δικηγόροι που έχουν εκλεγεί βουλευτές ή ευρωβουλευτές δεν επιτρέπονται να αναμειγνύονται σε υποθέσεις ναρκωτικών, κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οποιουδήποτε άλλου εγκλήματος του οποίου η ανάληψη της υπεράσπισης μπορεί να θίξει τη φιλοτιμία και τις σταθερές ευαισθησίες της κοινής γνώμης.

Ο νέος Κώδικας Δικηγόρων προβλέπει ακόμη ότι απαγορεύεται έρευνα και κατάσχεση εγγράφων οπουδήποτε και ανεξάρτητα αν ο δικηγόρος υπερασπίζεται κατηγορούμενο ή πολιτικό ενάγοντα ή οποιοδήποτε διάδικο, ενώ για τον δικηγόρο δεν θα ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία για παραβάσεις πλημμελήματα χαρακτήρα, αλλά και απαγορεύεται η σύλληψη δικηγόρου κατά τη διάρκεια της δίκης.

Σύμφωνα πάντα με το σχέδιο του Κώδικα Δικηγόρων, καθορίζονται οι αποδοχές των εμμίσθων δικηγόρων (δικηγόρων Τραπεζών, Ν.Π.Δ.Δ., κ.λπ.), ενώ η θητεία των αιρετών οργάνων των Δικηγορικών Συλλόγων αυξάνεται από τα τρία έτη που είναι σήμερα στα τέσσερα και οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων μπορεί να υπηρετήσουν μέχρι δυο συνεχόμενες θητείες και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μέχρι τρεις.

Προβλέπεται ακόμη η αναμόρφωση πλήρως του θεσμού του πειθαρχικού δικαίου, σε «μία αυστηρά δικαιοκρατική βάση», ενώ τα πειθαρχικά συμβούλια θα είναι ανεξάρτητα από τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων.

Τέλος, αναμορφώνεται ο θεσμός της κακοδικίας και η εξάμηνη παραγραφή γίνεται τριετής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.