Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Περί Smart Phones Από τον Γιάννη Πετσέλη

Χαμένες συσκευές και προσωπικά δεδομένα

Προφυλάξεις και τρόποι ανάκτησης του κινητού σας για να αντιμετωπίσετε μια πιθανή απώλεια.

Τα πράγματα ήταν πολύ πιο απλά στο παρελθόν, όταν τα κινητά δεν είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο και δεν περιείχαν προσωπικά δεδομένα (εκτός από τις επαφές και τα μηνύματα).
Στην εποχή που ζούμε όμως με την .............

παγκόσμια κάλυψη του 2G δικτύου να αγγίζει το 90%, την αυξανόμενη ζήτηση και προσφορά για smart phones και τη συνεχόμενη έκθεση μας στο χωρο του διαδικτύου και των κοινωνικών υπηρεσιών, τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Εάν χάσουμε η μας κλέψουν το κινητό τηλέφωνο, τότε ο κλέφτης έχει πρόσβαση σε όλα τα προσωπικά μας δεδομένα, τις φωτογραφίες, λογαριασμούς κοινωνικών δικτύων, αποθηκευμένους κωδικούς κ.α. Για το λόγο αυτό θα πρέπει πάντα να περνούμε τις προφυλάξεις μας, ώστε σε περίπτωση απώλειας της συσκευής μας να μην είμαστε εκτεθειμένοι, «χαρίζοντας» σε αυτόν που θα βρει η κλέψει τη συσκευή όλα τα προσωπικά μας στοιχεία.

Προφυλάξεις για την απώλεια της συσκευής.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι και διάφορες εφαρμογές για να προστατέψετε το κινητό σας από μια πιθανή απώλεια, ασφαλίζοντας τα προσωπικά σας δεδομένα. Το πιο απλό και είναι να έχετε έναν κωδικό κλειδώματος οθόνης. Έπειτα μπορείτε να διαλέξετε μια από τις πολλές εφαρμογές που υπάρχουν για κρυπτογράφηση των δεδομένων σας ανάλογα με το λειτουργικό ( Android, IOS, blackberry, Windows Phone).

Ακόμη, για τις συσκευές Android και IOS ισχύει ότι μετά από έναν αριθμό αποτυχημένων προσπαθειών κωδικών ξεκλειδώματος (π.χ. 5 αποτυχημένες προσπάθειες) το κινητό διαγράφει αυτόματα οποιαδήποτε πληροφορία περιέχει. Για να έχετε αργότερα πρόσβαση στα δεδομένα σας πρέπει να έχετε κάνει ένα back up στον υπολογιστή σας η σε κάποια υπηρεσία cloud. Αν και αυτή η δυνατότητα σας προστατεύει από το να έχει κάποιος άγνωστος πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα, ελαχιστοποιεί όμως την πιθανότητα ανάκτησης της συσκευής. Σε περίπτωση απώλειας του κινητού, να θυμώσατε πως είναι αναγκαίο να αλλάξετε τους κωδικούς πρόσβασης σε λογαριασμούς κοινωνικών δικτύων και να απαγορεύσετε το συγχρονισμό με τη συσκευή σας.

Ανάκτηση χαμένου κινητού τηλεφώνου.

Εάν έχετε χάσει η σας έχουν κλέψει το κινητό σας τηλέφωνο υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το ανακτήσετε. Υπάρχουν εφαρμογές διαθέσιμες για όλα τα λειτουργικά που εντοπίζουν την κινητή συσκευή σας και σας ενημερώνουν για την τρέχουσα τοποθεσία της. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συσκευή να είναι συνδεδεμένη στο διαδίκτυο, αφού η όλη διαδικασία γίνεται μέσω GPS. Ένας άλλος τρόπος - που έχει όμως πολύ μικρότερο ποσοστό επιτυχίας- είναι να δώσετε τον προσωπικό σας κωδικό IMEI (είναι ο μοναδικός αναγνωριστικός κωδικός κάθε συσκευής), στην εταιρεία του κινητού σας τηλεφώνου. Εάν κάποιος πάει το κινητό σε εξουσιοδοτημένο κατάστημα π.χ. για service, τότε κατάσχουν τη συσκευή. Μπορείτε βέβαια και να χρησιμοποιήσετε εφαρμογές, αφού χάσετε τη συσκευή σας, ακόμα και σε περίπτωση που δεν έχετε προεγκατεστημενη ήδη κάποια εφαρμογη. Οι εφαρμογές αυτές εντοπίζουν τη συσκευή (μέσω GPS) και σας στέλνουν τις συντεταγμένες με ένα email

Where's My Droid

Η πρώτη εφαρμογη εύρεσης τηλεφώνου που γίνεται ολοένα και καλύτερη. Έχει φιλικό περιβάλλον χρήσης και κάνει την ανεύρεση της χαμένης σας συσκευής απλή διαδικασία. Η εφαρμογη αυτή μπορεί να δυναμώσει τον ήχο του κινητού και να το κάνει να χτυπήσει. Μπορεί ακόμα να βρει τις συντεταγμένες του με σύνδεσμο στο Google maps. Έτσι, μπορείτε να εντοπίσετε το τηλέφωνο σας είτε με ένα γραπτό μήνυμα είτε μέσω της online πλατφόρμας.

Lookout Security & Antivarious.

Η εφαρμογη εκτός από προστασία από ιούς προσφέρει και επιλογες ανεύρεσης. Με την εν λογω εφαρμογη μπορείτε να κάνετε backup τις επαφές σας στο my lookout.com και να τις εγκαταστήσετε έπειτα, σε όποια συσκευή θέλετε. Επιπλεον, έχετε τη δυνατότητα να βρείτε τη χαμένη σας συσκευή μέσω Google maps η στο my lookout.com και να ενεργοποιήσετε ένα δυνατό ηχητικό συναγερμό (ακόμα και αν το τηλέφωνο είναι στο αθόρυβο)

Android Lost

Ισως η καλύτερη δωρεάν εφαρμογη. Το Android Lost περιέχει πάρα πολλές λειτουργίες σε περίπτωση απώλειας, όπως το να σβήνετε όλα τα περιεχόμενα του (επαφές, μηνύματα, κλήσεις, κάρτα μνήμης), να ενεργοποιήσετε ένα ηχητικό συναγερμό, το GPS, το Wi-Fi, να προωθήσετε τις κλήσεις όπου θέλετε και να ειδοποιηθείτε με ένα email σε περίπτωση αλλαγής της κάρτας sim. Οι λειτουργίες ενεργοποιούνται με sms η από το androidlost.com.

Find My iPhone

Το Find My iPhone είναι μια δωρεάν εφαρμογη από την Apple για να εντοπίσετε τη συσκευή σας και να προστατεύετε τα δεδομένα σας σε οποιαδήποτε Apple συσκευή. Η εφαρμογη σας επιτρέπει να εντοπίσετε τη συσκευή σας στο χάρτη, να ενεργοποιήσετε έναν ηχητικό συναγερμό, να εμφανίσετε ένα κείμενο στην οθόνη, να κλειδώσετε τη συσκευή σας και να σβήσετε τα δεδομένα σας. Πρέπει όμως πρώτα να ενεργοποιήσετε το πρόγραμμα από το iCloud.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.