Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Στο εδώλιο σήμερα ο Βαξεβάνης για τη λίστα Λαγκάρντ

Την άμεση παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών προκάλεσε η δημοσίευση από το περιοδικό Hot Doc που ανήκει στον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη 2.059 ονομάτων καταθετών στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας που περιλαμβάνονται στη φερόμενη ως λίστα Λαγκάρντ.

Χθες ο κ. Βεξεβάνης οδηγήθηκε ........

ενώπιον του εισαγγελέα και παραπέμφθηκε για σήμερα το μεσημέρι στο εδώλιο του αυτοφώρου Μονομελούς Πλημμελειοδικίου της Αθήνας.

Η σύλληψη του κ. Βαξεβάνη η οποία πήρε πρωτοφανείς διαστάσεις έγινε παρουσία εισαγγελέα στη Δροσιά όπου ο δημοσιογράφος βρισκόταν σε σπίτι φίλων του. Ο ίδιος ο δημοσιογράφος προανήγγειλε τη σύλληψή του γράφοντας στον προσωπικό του λογαριασμό στο τουίτερ «Μπαίνουν στο σπίτι με εισαγγελέα τώρα. Με συλλαμβάνουν. Διαδώστε».

Η σύλληψη στο πλαίσιο του αυτοφώρου έχει συμβεί ελάχιστες φορές στο παρελθόν και αφορούσε μόνο δράστες τρομοκρατικών υποθέσεων ή σεσημασμένους κακοποιούς.

Γκρίζες ζώνες για τη λίστα Λαγκάρντ

Στα ονόματα που δημοσιοποίησε ο δημοσιογράφος και εκδότης του περιοδικού Hot Dog και φέρονται ως ιδιοκτήτες λογαριασμών στην ελβετική τράπεζα HSBC δεν μπορεί να αποτελέσει στην παρούσα ενοχοποιητικό στοιχείο. Στα ονόματα που έχουν δημοσιοποιηθεί δεν περιλαμβάνονται τα ποσά των καταθέσεων και για να διαπιστωθεί αν ο λογαριασμοί αυτοί αποτελούν προϊόν φοροδιαφυγής θα πρέπει να γίνει διασταύρωση στοιχείων με τα περιουσιακά τους στοιχεία και τα εισοδήματα που είχαν τα προηγούμενα χρόνια.

Ο τρόπος με τον οποίο έχουν καταγραφεί τα ονόματα στην φερόμενη ως λίστα Λαγκάρντ δεν διευκολύνει επίσης την ανάλυσή τους. Για παράδειγμα στη λίστα υπάρχουν δύο εγγραφές υπό το όνομα Νικόλαος Παπανδρέου μια φορά χωρίς ιδιότητα και μια δεύτερη στην οποία υπάρχει η λέξη «πρόεδρος».

Το δεύτερο ζήτημα που περιπλέκει τα πράγματα για τη δικαιοσύνη είναι πολλά ονόματα δίνονται στα αγγλικά και πολλά στα γαλλικά. Στη λίστα που δημοσιοποιήθηκε και φέρεται ως λίστα Λαγκάρντ υπάρχουν πολλοί επιχειρηματίες, γιατροί, δικηγόροι, συνταξιούχοι, νοικοκυρές, φοιτητές, υπάρχει επίσης άτομο που φέρεται να είναι δημόσιος υπάλληλος, πρώην στρατιωτικοί και πλοίαρχοι, καθηγήτρια πιάνου, δημοσιογράφοι, αρχαιολόγος αλλά και ένας ελεγκτής αεροπορίας.

Στα πιο γνωστά ονόματα που περιλαμβάνονται στη φερόμενη ως λίστα Λαγκάρντ είναι των οικογενειών Χαίτογλου, Κέσσαρη, Βιλδιρίδη, Γεράρδου, Βουράκη, Ζούλιβιτς, Μπενρουμπή, Κοπελούζου, Μπόμπολα, Μαρινόπουλου, Λαυρεντιάδη, Βάλβη, Λαλαούνη, Τσαντίλη, Δούρου, Ακκά, Καρακίτσου, Καπράλου, Δριμιώτη, Λίτσα, Δούκα, του δικηγόρου Σταύρου Παπασταύρου που είναι συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά. Από τον χώρο της φαρμακοβιομηχανίας βρίσκεται το όνομα του Διονύση Φιλιώτη και από τον χώρο της ένδυσης τα ονόματα Ραξέφσκυ, Τζιούφας, Μιχαηλίδης κ.λπ.

Από τους εφοπλιστές αναφέρονται οι οικογένειες Φραγκίστα, Τσάκου, Φαφαλιού, Καμπάνη, Μαρτίνου, Κρίτσα, Γουλανδρή, Βεντούρη, Ζαγοραίου, Τάτου, Χατζηιωάννου, Τσακίρογλου.

Από τους καλλιτέχνες αναφέρονται οι Αμαλία Μουτούση, Δημήτρης Σγούρος, Αλεξάνδρα Αθανασιάδη ενώ από τους δημοσιογράφους ο Γιώργος Τράγκας, Παναγιώτης Λάμψιας, Σπύρος Δούκας κ.λπ.

Ελβετική σιωπή

Σύμφωνα με πληροφορίες οι λογαριασμοί στην Ελβετία έκλεισαν από τη στιγμή που ξέσπασε θόρυβος και διαπιστώθηκε ότι έγινε υποκλοπή στα στοιχεία. Τραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν ότι από την ώρα που οι λογαριασμοί έκλεισαν ή μεταφέρθηκαν σε άλλα υποκαταστήματα της τράπεζας τότε οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ισχυριστούν ότι δεν έχουν λογαριασμό στην εν λόγω τράπεζα.

Στα μέσα Οκτωβρίου εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Ελβετίας διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να δοθεί στην Ελλάδα οποιαδήποτε βοήθεια για τη διερεύνηση των στοιχείων που έχουν υποκλαπεί.

iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.