Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Διαχρονικό Μουσείο για την Καλαμάτα

Ένα από τα σημαντικότερα δείγματα του νεοκλασικισμού στην Καλαμάτα, η περίφημη οικία Εφεσίου, αναμένεται να στεγάσει Mουσείο Ιστορίας της πόλης, έπειτα από σχετική ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.

Κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του, το .............

Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ενέκρινε ομόφωνα τη μελέτη εφαρμογής του έργου της αποκατάστασης και μετατροπής σε Διαχρονικό Μουσείο του διατηρητέου κτιρίου Εφεσίου, που για χρόνια στέγασε το Γαλλικό Ινστιτούτο, στην Καλαμάτα. Το έργο θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, στο πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων.

Η περίφημη οικία Εφεσίου θεωρείται το σημαντικότερο δείγμα του νεοκλασικισμού στην Καλαμάτα. Το κτίριο είναι έργο Ιταλού αρχιτέκτονα του τέλους του 19ου αιώνα. Το μέγαρο έχει κάτοψη σε μορφή Π και διαμορφώθηκε σε διάφορες φάσεις με προσθήκες στον αρχικό πυρήνα του κτίσματος. Το ισόγειο εξυπηρετούσε ως μαγαζί και γραφείο, ενώ στον πρώτο όροφο στεγαζόταν η κατοικία. Στο κεντρικό τμήμα του κτιρίου υπάρχει και δεύτερος όροφος, έτσι ώστε το κτίριο δείχνει προς τη νότια όψη να έχει μικρή σοφίτα, ενώ προς την εσωτερική αυλή εμφανίζεται ως τριώροφο.

Το κτίριο περιλαμβάνει πλούσια διακόσμηση (τοιχογραφίες και οροφογραφίες) των ταβανιών του πρώτου ορόφου και της εισόδου του κλιμακοστασίου.

Το κτίσμα χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως κατοικία της οικογένειας Εφεσίου μέχρι την πώλησή του τη δεκαετία του '50 στη Γαλλική Κυβέρνηση. Από τότε και μέχρι τους σεισμούς του 1986 φιλοξένησε το Γαλλικό Ινστιτούτο. Από το γαλλικό κράτος το κτίριο παραχωρήθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού για τη δημιουργία μουσείου. Ωστόσο, μέχρι σήμερα παραμένει κλειστό.

Όπως εξηγεί ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ο δήμος, έπειτα από συνεννόηση με το υπουργείο Πολιτισμού, ζήτησε από τη γαλλική πρεσβεία το κτίριο, προκειμένου να στεγάσει μουσείο της Ιστορίας της πόλης, παράρτημα των Γενικών αρχείων του Κράτους της Μεσσηνίας και ενδεχομένως και μουσείο Παλαιτύπων.

Το μουσείο θα παρουσιάζει την Ιστορία της πόλης, όπως αυτή ανασυντίθεται μέσα από δείγματα του λαϊκού πολιτισμού, έντυπα και κειμήλια.

«Σε κοντινή περιοχή λειτουργούν το Αρχαιολογικό, το Στρατιωτικό και το Λαογραφικό Μουσείο, ενώ κατασκευάζεται και το Μουσείο Παραδοσιακής Φορεσιάς. Με το Διαχρονικό Μουσείο, αλλά και το μουσείο Παλαιτύπων που σχεδιάζουμε, ευελπιστούμε να ολοκληρώσουμε μια γειτονιά των μουσείων στην Καλαμάτα», επισημαίνει ο κ. Νίκας.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

1 σχόλιο:

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.