Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Εργαστήριο Πιστοποίησης Ελαιολάδου στην Καλαμάτα ζητά ο Πετράκος

Ερώτηση στον υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτσαρή κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος σχετικά με την εξαγγελία δημιουργία Εργαστηρίου πιστοποίησης Ελαιολάδου στην Καλαμάτα.

Ο κ. Πετράκος στην ερώτηση του αναφέρει ότι έχουν δοθεί 2 εκατ. ευρώ από το Γ΄ Κ.Π.Σ. για την αγορά εξοπλισμού για τη λειτουργία τριών εργαστηρίων ελαιολάδου σε Καλαμάτα, Μυτιλήνη και Κρήτη.
Στην Καλαμάτα το εργαστήριο βρίσκεται στο χώρο του Ινστιτούτου Ελαίας και Οπωροκηπευτικών και ρωτά τον Κ. Τσαυτσαρή αν η κυβέρνηση Θα στελεχώσει και πότε το Εργαστήριο Πιστοποίησης Ελαιολάδου στην Καλαμάτα με το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό.

Αναλυτικά η ερώτηση Πετράκου αναφέρει:

Ερώτηση
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Επιβάλλεται η άμεση λειτουργία του Εργαστηρίου Πιστοποίησης Ελαιολάδου στην Καλαμάτα»

Έχουν δοθεί 2 εκατ. ευρώ από το Γ΄ Κ.Π.Σ. για την αγορά εξοπλισμού για τη λειτουργία τριών εργαστηρίων ελαιολάδου σε Καλαμάτα, Μυτιλήνη και Κρήτη.
Στην Καλαμάτα το εργαστήριο βρίσκεται στο χώρο του Ινστιτούτου Ελαίας και Οπωροκηπευτικών, πρώην ΕΘΙΑΓΕ και νυν ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ. Είναι μάλιστα πλήρως εξοπλισμένο και θα είχε ξεκινήσει η διαδικασία της διαπίστευσης αν είχε στελεχωθεί με το απαραίτητο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό.
Στο εργαστήριο έχουν μετακληθεί δύο υπάλληλοι με παράλληλα καθήκοντα. Για να λειτουργήσει το εργαστήριο της Καλαμάτας, όπως και τα άλλα εργαστήρια, πρέπει να πάρουν διαπίστευση ως το τέλος του 2013 για 15 ή 16 αναλύσεις σε ένα χρόνο.
Είναι αδιανόητο για τη χώρα μας, η οποία βρίσκεται σε βαθιά κρίση και η οποία μπορεί και πρέπει να στηρίζει ελπίδες στην αγροτική παραγωγή και οικονομία, η έρευνα να βρίσκεται σε εμβρυακή κατάσταση και τα εργαστήρια να χρησιμοποιούνται κατά καιρούς από τους κυβερνώντες ως επικοινωνιακά τεχνάσματα. Ενώ έπρεπε να είχε αναπτύξει σημαντική έρευνα των ποιοτικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του κατεξοχήν εθνικού προϊόντος μας που είναι το ελαιόλαδο.
Την ίδια στιγμή βέβαια, οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες ανταγωνίζονται τη χώρα μας στον τομέα του ελαιολάδου έχουν αναπτύξει προχωρημένη έρευνα για τα ποιοτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου τους και τα «δυνατά» τους στοιχεία προσπαθούν να τα περάσουν στους κανονισμούς της Ε.Ε.
Επειδή η χρησιμότητα του Εργαστηρίου Πιστοποίησης Ελαιολάδου στην Καλαμάτα, όπως φυσικά και των άλλων δύο εργαστηρίων σε Μυτιλήνη και Κρήτη είναι πολύ μεγάλη και πολλαπλή και επειδή αν δεν λειτουργήσει και δεν πάρει διαπίστευση ως το τέλος του 2013 θα πρέπει η χώρα να επιστρέψει στην Ε.Ε. πάνω από 500.000 ευρώ, επιβάλλεται η άμεση λειτουργία και στελέχωσή του με το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό.

Κατόπιν τούτων αυτό ερωτάται ο κ. υπουργός:
1. Θα στελεχώσει η κυβέρνηση και πότε το Εργαστήριο Πιστοποίησης Ελαιολάδου στην Καλαμάτα με το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό, το οποίο πρέπει να αποτελείται τουλάχιστον από έναν χημικό ή χημικό μηχανικό, έναν γεωπόνο τεχνολογίας τροφίμων και τρεις ακόμη επιστήμονες χημικούς και γεωπόνους, ώστε άμεσα να λειτουργήσει και να κάνει αγώνα δρόμου για να πάρει διαπίστευση έως το τέλος του 2013;

Ο ερωτών βουλευτής

Αθανάσιος Πετράκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.