Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Ηλεκτρονικά βραχιόλια θα φοράνε οι αδειούχοι κρατούμενοι

Μετά τις διαστάσεις που πήρε η υπόθεση με τον βαρυποινίτη Μακρυγιάννη, το υπουργείο Δικαιοσύνης επεξεργάζεται νέα νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να αποτρέψει να επαναληφθούν τέτοια περιστατικά, ενώ έχει βάλει ήδη σε εφαρμογή τις διαδικασίες για την καθιέρωση ηλεκτρονικού βραχιολιού με σύστημα γεωντοπισμού στους κρατούμενους.

Από τις 54.157 άδειες που δόθηκαν σε ................

κρατούμενους των σωφρονιστικών ιδρυμάτων της χώρας από το 1999, σε 1364 περιπτώσεις παραβιάστηκε ο νόμος σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης.

Ο υπουργός ανέφερε ότι ειδικά για τις περιπτώσεις κρατουμένων που έχουν τιμωρηθεί με ποινές κάθειρξης θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση ώστε να αντιμετωπίζονται οι υπότροποι, ενώ έχει ήδη ενεργοποιηθεί η επιτροπή που θα μελετήσει τις λεπτομέρειες για την καθιέρωση του συστήματος γεωντοπισμού (ηλεκτρονικό βραχιόλι).

Σε κάθε περίπτωση όμως ο υπουργός υπερασπίστηκε το δικαίωμα της άδειας των κρατουμένων, σημειώνοντας ότι είναι θεσμός διασφαλισμένος στην Ευρώπη.

Το «ηλεκτρονικό βραχιόλι» είναι μια ειδική συσκευή που τοποθετείται κυρίως στο πόδι του κρατούμενου, όταν αυτός βρίσκεται εκτός του σωφρονιστικού ιδρύματος και ενεργοποιείται και εντοπίζει τη θέση του κρατούμενου κάθε φορά που αυτός παραβιάζει τα περιοριστικά μέτρα που του έχουν επιβληθεί.

Το μέτρο εφαρμόστηκε πρώτα στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1980 αλλά έχει επεκταθεί μέχρι σήμερα και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες , όπως στη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Κύπρο και τη Σερβία.

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.