Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Δηλώσεις των αυτοδιοικητικών της Τριφυλίας για το Καλλικρατικό παραλήρημα

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Τριφυλίας Δημήτρης Σωτηρόπουλος επισήμανε: «Δεν έχω να κάνω κάποια δήλωση για αυτό το θέμα, καθώς θεωρώ αυτή την ανακατωσούρα φαιδρή».

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σαράντος Κουκούμης τόνισε: «Νομίζω ότι είναι ζήτημα που ήρθε σε μια ώρα ακατάλληλη να ανοίξει και μπορεί να υπάρχει στόχος. Οταν οι δήμοι είναι σε πολύ δεινή οικονομική κατάσταση και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους, όπως είναι η καθαριότητα, έρχεται να αποπροσανατολίσει και τον κόσμο της Τριφυλίας με ένα θέμα επουσιώδες που είναι η χωροταξία, καθώς θα δημιουργηθούν δύο φτωχοί δήμοι, θα διαιρεθεί η φτώχεια. Αντί να διεκδικήσει ο κόσμος και να προσανατολιστεί σε μια διεκδίκηση απέναντι στο κράτος, να τηρήσει τις υποχρεώσεις του, ώστε να μπορέσουν και οι δήμοι να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους, στρεφόμαστε σε επουσιώδη ζητήματα όπως του χωροταξικού, που χωρίς πόρους δεν μπορεί να λυθεί κανένα ζήτημα.
Ο "Καλλικράτης" παίζει το ρόλο του ιμάντα, να .............

περάσει η κυβερνητική πολιτική προς τα κάτω, προς τον λαό. Το ίδιο λοιπόν θα είναι, είτε είναι ένας δήμος είτε δύο».

Ο Κωστής Αβδίκος πρόεδρος της Δ.Κ. Γαργαλιάνων σημείωσε: «Ο "Καλλικράτης" μέχρι τώρα δεν απέδωσε κανένα σκοπό από αυτούς που επιδίωκε, δεν μπόρεσε ο Δήμος Τριφυλίας να συνενώσει τα χωριά από την μια άκρη του στην άλλη. Αυτή είναι και η μεγάλη χωροταξική ανισότητα, το να ξεκινά κάποιος από την Τραγάνα να πάει στην Κυπαρισσία να πάρει από την εφορία ένα μικρό παράβολο, κάνοντας 80 χιλιόμετρα τα οποία στοιχίζουν, είναι ένα σημαντικό έξοδο. Λειτουργικά ο δήμος δεν έχει καταφέρει να ενώσει τα συστήματα στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις, σε Φιλιατρά, Γαργαλιάνους και Κυπαρισσία. Το αίτημα για δημιουργία νέου δήμου είναι για χωροταξικούς και λειτουργικούς σκοπούς. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας δήμο, πρέπει να έχεις έναν πληθυσμό, θέλουμε ένα δήμο εφόσον εγκριθεί από την κυβέρνηση. Θέλουμε όμως ένα δήμο άσχετα αν θα είμαστε 2 ή 3 πόλεις -η Χώρα έχει εκφράσει μέσω του προέδρου της αυτή την άποψη και εμείς με τους Χωραΐτες έχουμε χρόνια δεσμούς. Μπορεί να γίνει ένας δήμος στην περιοχή μας είτε μαζί με την Χώρα είτε με τα Φιλιατρά, είτε όλοι μαζί, πιο πιθανό όμως είναι να γίνει αυτό μαζί με την Χώρα, καθώς και η Χώρα θέλει να φύγει από την Πύλο που έχει απόσταση 25 χιλιόμετρα και να έρθει στους Γαργαλιάνους».

Ο πρόεδρος της Δ.Κ. Φιλιατρών Χαράλαμπος Στάμος επισήμανε: «Για το θέμα αυτό έχουμε συνεδρίαση του συμβουλίου μας την Δευτέρα στις 8 και δεν μπορώ να τοποθετηθώ πριν από αυτό, καθώς δεν είμαι μόνος μου και δεν μπορώ να προκαταλάβω τι θα αποφασιστεί».

Ο πρόεδρος της Δ.Κ. Κυπαρισσίας Τζίμης Χρονόπουλος είπε: «Οι δήμοι να επανέλθουν όπως ήταν αρχικά, επί "Καποδίστρια", χίλιες φορές όπως ήταν τότε. Σήμερα δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις ανάγκες του κόσμου, ούτε να ελεγχθεί όλη η περιοχή. Οι δήμοι τότε ήταν μικρότεροι σε έκταση και ήταν καλύτερα, μπορούσε να εξυπηρετηθεί ο κόσμος καλύτερα, είχε άποψη ο πρόεδρος, ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος, τώρα δεν μπορείς να καλύψεις τις ανάγκες, είναι μεγάλες οι αποστάσεις. Παράλληλα δεν μας καλύπτουν ούτε οι υπηρεσίες, ενώ έχουν περάσει δύο χρόνια, το Τοπικό Συμβούλιο Κυπαρισσίας ακόμη δεν έχει ούτε γραφείο, ενώ οι άλλες υπηρεσίες που έχουν περάσει στους δήμους δεν έχουν επανδρωθεί ακόμη, έχουν πάρει τις αρμοδιότητες οι δήμοι αλλά οι φάκελοι είναι ακόμη στις πρώην νομαρχίες ή στην Περιφέρεια».

Κυπαρισσιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.