Η κυβέρνηση θα παρέχει ένεση ρευστότητας 140 εκατ. ευρώ και θα επιβάλει έκτακτη εισφορά σε παραγωγούς ΑΠΕ για να στηρίξει τον Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), είπε σε συνέντευξή του την Παρασκευή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ασημάκης Παπαγεωργίου.
Ο ΛΑΓΗΕ θα λάβει μονοετές δάνειο 140 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, είπε ο κ. Παπαγεωργίου. Η τρόικα έχει άρει τις επιφυλάξεις της για το δάνειο στον ΛΑΓΗΕ, καθώς έκρινε ότι η κατάσταση στην αγορά ενέργειας είναι κρίσιμη.
«Η τρόικα το ενέκρινε, γιατί αντιλαμβάνεται την ...........
στόχευση των συγκεκριμένων ενεργειών, που σκοπό έχουν να μπορέσει να επιβιώσει η αγορά και να επανέλθει σε μια κανονική κατάσταση», είπε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ.
Παράλληλα με το δάνειο, η κυβέρνηση θα επιβάλει προσωρινή εισφορά στους παραγωγούς ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ) που έχουν ήδη συμβάσεις, προσέθεσε ο κ. Παπαγεωργίου.
«Από εκεί και πέρα θα υπάρξει μια οικονομική παρέμβαση για τις υπάρχουσες συμβάσεις. Θα την αποκαλούσα μία εισφορά αλληλεγγύης γιατί πρόκειται για τον δικό τους λογαριασμό, για το δικό τους ταμείο, αυτό στο οποίο θα συνεισφέρουν. Δεν πρόκειται τα χρήματα να πάνε κάπου αλλού. Αυτήν τη στιγμή είμαστε στην τελική εκτίμηση του ακριβούς ύψους της», σημείωσε.
«Δεν μπορώ να πω ακριβώς πού θα κυμανθεί, αλλά θα είναι σε τέτοιο επίπεδο που να επιτρέπει να λειτουργούν κανονικά και να διατηρούν ικανοποιητικές αποδόσεις. Θα ισχύει άλλωστε για πολύ συγκεκριμένο διάστημα και όχι εσαεί για το σύνολο του υπολοίπου χρόνου για το οποίο έχουν σύμβαση. Από εκεί και πέρα, η επόμενη κίνησή μας είναι τα διαρθρωτικά μέτρα για να εκκαθαρίσουμε τη συγκεκριμένη αγορά. Υπάρχει μία άναρχη κατάσταση, που πρέπει να εξορθολογιστεί», επισήμανε.
Στρατηγικός επενδυτής για τη ΔΕΗ
Στη συνέντευξή του ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στο θέμα της αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ.
«Η αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου έχει να κάνει και με την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ, που είναι ο βασικός πυλώνας της αγοράς και θα παραμείνει ο βασικός παίκτης, δεν υπάρχει συζήτηση γι' αυτό. Χαρήκαμε ιδιαιτέρως για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Το να πουλήσουμε μία λιγνιτική μονάδα, δε φέρνει αποτέλεσμα. Δεν ανοίγει η αγορά με το να δώσεις ένα εργοστάσιο», είπε.
«Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ πρέπει να γίνει με οργανωμένο τρόπο και όχι αποσπασματικά. Αν δεν γίνει καθετοποιημένα, δεν έχεις απελευθέρωση της αγοράς», υποστήριξε.
«Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα προχωρήσει σύμφωνα με μοντέλα που έχουν ήδη δοκιμαστεί με μεγάλη επιτυχία. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό. Άλλωστε, δεν έχουμε και τον χρόνο. Μπορούν να δημιουργηθούν μικρές, κάθετα οργανωμένες εταιρίες, όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες επιτυχημένα που προσφέρθηκαν στην αγορά. Η επεξεργασία του μοντέλου, σύμφωνα με το οποίο θα ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ, θα τελειώσει μέχρι το τέλος του έτους. Η διαδικασία θα πάρει γύρω στα δύο χρόνια», συμπλήρωσε.
«Αυτή τη στιγμή, άμεση πώληση ποσοστού στο Χρηματιστήριο δεν μπορεί να δώσει τα κεφάλαια που χρειαζόμαστε. Άρα βγάζουμε έξω αυτήν τη λύση», ανέφερε.
«Η συμφερότερη λύση για το κράτος και για να λειτουργήσει η ΔΕΗ, είναι μια συνεργασία. Τη δεδομένη στιγμή φαίνεται, ότι η καλύτερη λύση είναι μια συνεργασία με μεγάλο στρατηγικό επενδυτή. Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι και το διεθνές ενδιαφέρον. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να παραμείνει η ΔΕΗ ένας πραγματικά σωστός παίκτης, από την άποψη ανταγωνισμού, και να υπάρχουν και μία ή δύο εταιρείες που θα μπορούν να λειτουργήσουν κάθετα από την παραγωγή μέχρι την εμπορία. Κάποιος στρατηγικός επενδυτής στη ΔΕΗ θα πάρει σίγουρα και κάποιο ποσoστό», σημείωσε.
in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.