Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Έδωσα φακελάκι. Διαδικτυακό κίνημα πολιτών

Ενάντια στην διαφθορά.

Ένα κίνημα πολιτών ενάντια στη διαφθορά και στο «φακελάκι» προσπαθεί να δημιουργηθεί διαδικτυακά. Πρόκειται για το site «Έδωσα Φακελάκι», στο οποίο ο καθένας μπορεί να μπει και να καταγγείλει ανώνυμα περιπτώσεις κατά τις οποίες αναγκάστηκε να δώσει φακελάκι, προκειμένου να συμβάλει στην προσπάθεια που γίνεται «για να απαλλαγούμε από τη διαφθορά», όπως αναφέρεται.

Ήδη στη σελίδα φιλοξενούνται 42.............

ιστορίες διαφθοράς, το κόστος των οποίων σε «φακελάκια» ανέρχεται σε 30.830 ευρώ.

«Δώσατε φακελάκι; Δεν δώσατε; Αισθάνεστε εκβιασμένος και ανίσχυρος; Αδικημένος; ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑ ΑΝΩΝΥΜΑ. Πείτε μας πού, πόσα και πότε. Ωθήστε την ευθύνη, ενισχύστε τη διαφάνεια. Η συμμετοχή σας θα βοηθήσει να απαλλαγούμε από τη διαφθορά!», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουν γίνει στην ιστοσελίδα νούμερο ένα στη διαφθορά υπηρεσία είναι τα νοσοκομεία σε ποσοστό 45,2%. Τη δεύτερη θέση με 38,1% κατέχουν τα διπλώματα οδήγησης και ακολουθούν οι εφορίες με 9,5%, η πολεοδομία, οι δήμοι και το υπουργείο Υγείας με 2,4%.

Οι περισσότερες καταγγελίες έγιναν από την Αθήνα (45,2%), ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ανατολική Αττική με 11,9%.

Στην παραοικονομία 1 στα 4 ευρώ που παράγει η Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, όπως είπε ο Αυστριακός καθηγητής Φρίντριχ Σνάιτερ, ο οποίος είναι ειδικός σε ζητήματα σκιώδους οικονομίας και ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, η παραοικονομία στην Ελλάδα έφτασε πέρσι στο 25,8%! Ο κ. Σνάιτερ, είπε πάντως ότι για το 2012 αναμένεται μείωση της παραοικονομίας στην Ελλάδα στο 24% του ΑΕΠ, έναντι 25,8% πέρυσι και 25,4% το 2010, γεγονός που οφείλεται αποκλειστικά στην ύφεση.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των χωρών με τη μεγαλύτερη παραοικονομία, μεταξύ των 27 κρατών της Ε.Ε. Τις πρώτες θέσεις κατέχουν η Βουλγαρία και η Ρουμανία, με σκιώδη οικονομία, που υπολογίζεται κοντά στο 32,3% και το 29,6% του ΑΕΠ αντίστοιχα.

Η χώρα μας βρίσκεται στα ίδια επίπεδα διαφθοράς με την Κολομβία, το Ελ Σαλβαδόρ, το Περού και την Ταϊλάνδη και σε χειρότερη κατάταξη από το Βανουάτου και τη Γκάμπια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.