Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Γλυφάδα.

Καθησυχάζει το ΚΕΕΛΠΝΟ

Μία 70χρονη γυναίκα από τη Γλυφάδα είναι το πρώτο κρούσμα του ιού Δυτικού Νείλου για φέτος, στην Αττική.

Το θύμα διεκομίσθη και νοσηλεύεται στον Ερυθρό Σταυρό, με συμπτώματα του ιού, από τον οποίο προσβλήθηκε, ύστερα από τσίμπημα κουνουπιού.

Εξαιτίας του βεβαρημένου της ιατρικού .........

ιστορικού μέσα σε λίγο χρόνο εμφάνισε κλινική εικόνα παρόμοια με αυτή της μηνιγγίτιδας, με αποτέλεσμα την άμεση μεταφορά της στο νοσοκομείο.

Ανακοίνωσε εξέδωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ στην οποία αναφέρει ότι «Η γυναίκα νοσηλεύεται σε αρίστη κατάσταση και αναμένεται να εξέλθει εντός των επομένων ημερών από το νοσοκομείο».

Παράλληλα επισημαίνει ότι «το καλοκαίρι του 2010 εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιδημία λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, η οποία συνεχίστηκε και το καλοκαίρι του 2011. Το 2010 είχαν εργαστηριακά διαγνωστεί συνολικά 262 περιστατικά, από τα οποία 191 εμφάνισαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Το 2011 εργαστηριακά διαγνώστηκαν συνολικά 101 περιστατικά σε όλη την επικράτεια εκ των οποίων 76 είχαν προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος».

Το ΚΕΕΛΠΝΟ παρατηρεί οτι «η ασθενής από το Π. Φάληρο δεν αναφέρει προδιαθεσικούς παράγοντες ούτε ιστορικό μετακίνησης - έκθεσης σε περιοχή με ιστορικό εμφάνισης της νόσου».

Επίσης αναμένεται συνέχιση της εμφάνισης περιστατικών στην Ελλάδα και κατά το τρέχον έτος, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω του δήγματος (τσιμπήματος) των απλών κουνουπιών και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία. Τονίζεται πως οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου εμφανίζονται σε ηλικιωμένα άτομα και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Η πρόληψη της νόσου επικεντρώνεται στην προστασία από τα κουνούπια τόσο σε προσωπικό επίπεδο (χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, σήτες, κουνουπιέρες), όσο και σε επίπεδο κοινότητας (συστηματικές κουνουποκτονίες, καθαρισμός λιμναζόντων υδάτων).

«Το ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θα παρακολουθεί στενά τα τυχόν περιστατικά και θα προβαίνει σε ενημέρωση, σε εβδομαδιαία βάση, μέσω της ιστοσελίδας του στην οποία και αναφέρονται αναλυτικές οδηγίες για την νόσο και τα μέτρα πρόληψης (www.keelpno.gr)» επισημαίνει.

Σημειώνεται ότι ο ιός ονομάσθηκε έτσι, γιατί αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην επαρχία του Δυτικού Νείλου στην Ουγκάντα το 1937, ενώ σημειώνεται ότι δεν υπάρχει προς το παρόν διαθέσιμο εμβόλιο έναντι του ιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.