Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Επιμελητήριο Μεσσηνίας: Συνεδριάζει 8 Αυγούστου.

Στις 8 Αυγούστου θα συνεδριάσει, κατά πάσα πιθανότητα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, προκειμένου να γίνει η αναπλήρωση μελών της Διοικητικής Επιτροπής, μετά την έκπτωση του έως την Τετάρτη προέδρου Δημ. Αδαμόπουλου και του οικονομικού επόπτη Παν. Τζανετέα.
Νέος πρόεδρος θα πρέπει να θεωρείται ο τουριστικός πράκτορας Δημ. Μανιάτης από το συνδυασμό «Νέο Επιμελητήριο», ενώ είναι άγνωστο ακόμη ποιος μπορεί να είναι υποψήφιος για τη θέση του οικονομικού επόπτη.

Στην τελευταία του συνεδρίαση το Δ.Σ. ενέκρινε, με ...........

ψήφους 19 υπέρ και 2 κατά, την εισήγηση του Γ. Καραμπάτου, στην οποία ανέφερε πως «(οι δύο) σε διάστημα επτά μηνών περίπου κατάφεραν με τις ανομίες τους και τις περιορισμένες διοικητικές τους ικανότητες να υποβαθμίσουν τον επιμελητηριακό θεσμό, να μειώσουν στο σημείο μηδέν τις προσφερόμενες από τις υποδομές του Επιμελητηρίου υπηρεσίες, να αποδυναμώσουν το ανθρώπινο δυναμικό του Επιμελητηρίου και της Αναπτυξιακής του Εταιρείας, λόγω κακής εκτίμησης των δυνατοτήτων του καθενός, να αγνοήσουν την ισχύουσα επιμελητηριακή νομοθεσία με σειρά ενεργειών τους και να υπερβούν τα δικαιώματα που παρέχει η νομοθεσία στον πρόεδρο και τον οικονομικό επόπτη, διαπράττοντας κατ’ εξακολούθηση την ποινικά κολάσιμη πράξη της υπέρβασης καθήκοντος, αλλά και της παραποίησης αρχής, αφού σε γνώση τους έπαιρναν αποφάσεις για θέματα που ορίζονται από την επιμελητηριακή νομοθεσία ως αρμοδιότητα της Διοικούσας Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου.

Αποτέλεσμα αυτού του τρόπου διαχείρισης των θεμάτων του Επιμελητηρίου από τον πρόεδρο κ. Αδαμόπουλο και τον οικονομικό επόπτη κ. Τζανετέα ήταν να επηρεαστεί αρνητικά η ψυχολογία, αλλά και η συμπεριφορά των μελών της Δ.Ε. και του Δ.Σ. σε σημείο που το Επιμελητήριο, ως θεσμός, να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικά συγκυρίες που βιώνει η επιχειρηματική κοινότητα της Μεσσηνίας».

Η εισήγηση της έκπτωσης

Ο κ. Καραμπάτος επικαλέστηκε συγκεκριμένα περιστατικά, που τεκμηρίωσε με την εισήγησή του, αφού έτσι έκριναν με την ψήφο τους τα μέλη του Δ.Σ., χαρακτηρίζοντας ως κορυφαίο το -έστω και για λίγο- κλείσιμο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και του ΚΕΚ της ΕτΑΠ Πελοποννήσου, κάτι που ουδέποτε είχε συμβεί από το έτος ίδρυσής του (το 1853) έως τις 9 Απριλίου 2012.

Εξέφρασε την άποψη ότι «οι πράξεις και ενέργειες του κ. Αδαμόπουλου (συνεπικουρούμενου από τον οικονομικό επόπτη κ. Τζανετέα) και ο σημερινός τρόπος διοίκησης πλήττουν το κύρος του θεσμού, απαξιώνουν το έργο των προηγούμενων διοικήσεων από την ίδρυση του Επιμελητηρίου το 1853 έως σήμερα, δεν εξυπηρετούν τα –καλώς εννοούμενα - συμφέροντα των μελών μας και κατ’ επέκταση της μεσσηνιακής κοινωνίας και ευτελίζουν το ρόλο του Επιμελητηρίου ως συμβούλου της Πολιτείας. Είναι φανερό ότι δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του Επιμελητηρίου και, φυσικά, δεν είναι επιτρεπτό- ελαφρά τη καρδία- να δεχθούμε να απαξιώνεται το τεράστιο έργο των προηγούμενων διοικήσεων με κακόβουλα ψεύδη, με ανυπόστατες καταγγελίες και με λαϊκίστικα τερτίπια.

Αντίθετα, οφείλουμε να αποκαταστήσουμε το πληγωμένο, κατά γενική ομολογία, κύρος του θεσμού, γεγονός που μας υποχρεώνει να προχωρήσουμε στην έκπτωση του προέδρου και του οικονομικού επόπτη και να βάλουμε τέλος στο φαύλο κύκλο και στο τέλμα που έχει περιέλθει το Επιμελητήριο, με ακέραια την ευθύνη των κυρίων Αδαμόπουλου και Τζανετέα».
Επίσης, ζήτησε από τα μέλη του Δ.Σ. να προχωρήσουν σε φανερή ψηφοφορία με ανάταση της χειρός.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Το θέμα της έκπτωσης του προέδρου και του οικονομικού επόπτη είχε ομόφωνα αποφασιστεί να συζητηθεί ως μοναδικό της ημερήσιας διάταξης του Δ.Σ., στη συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν οι δύο εκπεσόντες του αξιώματός τους.
Σύμφωνα με μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, το συγκεκριμένο θέμα ήταν στα τελευταία της ημερήσιας διάταξης και προ ημερήσιας διάταξης ο κ. Αδαμόπουλος ζήτησε να συζητηθεί η μείωση των εισφορών κατά 50%, όπως είχε εξαγγείλει προεκλογικά ότι θα έπραττε, χωρίς όμως να υπάρξει η συναίνεση του Σώματος.
Επιμελητηριακός ανέφερε ότι παρενέβη ο πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος, Παύλος Γκρέκης, προτείνοντας να προταχθεί το θέμα της έκπτωσης του προέδρου και του οικονομικού επόπτη, όπως και έγινε, καθώς στην ψηφοφορία που ακολούθησε υπέρ της πρότασης αυτής ψήφισαν 19 άτομα και 2 κατά.

Όπως μας μεταφέρθηκε, ο κ. Αδαμόπουλος φαινόταν έκπληκτος από το αποτέλεσμα, καθώς είχε την εντύπωση πως, για να προταχθεί ένα θέμα, έπρεπε να έχει την ομόφωνη απόφαση των μελών του Δ.Σ., διαδικασία που αφορά μόνο στο να ενταχθούν θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης στην ημερήσια διάταξη.
Ακολούθησε η εισήγηση του Γ. Καραμπάτου, με το γνωστό αποτέλεσμα και, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες μας, με το που ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία, ο κ. Αδαμόπουλος θέλησε να συνεχίσει τη συνεδρίαση. Τον εγκάλεσε, όμως, στην τάξη εκ νέου ο κ. Γκρέκης, λέγοντας πως μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μπορεί να προεδρεύσει μόνο ο α΄ αντιπρόεδρος Αναστ. Μαρκόπουλος.

Άλλος επιμελητηριακός σχολίασε πως όσα έγιναν στην επίμαχη συνεδρίαση δεν έχουν ξανασυμβεί στο Επιμελητήριο και πρόσθεσε πως ο κ. Αδαμόπουλος είναι ίσως η μοναδική περίπτωση καθαίρεσης προέδρου συλλογικού οργάνου από το όργανο που τον εξέλεξε.
Θα πρέπει δε να αναφερθεί ότι στην τοποθέτησή του ο κ. Αδαμόπουλος επιχείρησε να αντικρούσει τις κατηγορίες.

Οι τρεις επικεφαλής

Ζητήσαμε και από τους επικεφαλής των τριών συνδυασμών της διοίκησης του Επιμελητηρίου να σχολιάσουν τα τεκταινόμενα. Ο κ. Καραμπάτος αρνήθηκε, ο κ. Αδαμόπουλος θα δώσει συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Δευτέρας προκειμένου να αναφερθεί στα γεγονότα, ενώ ο κ. Γ. Γκούμας παρατήρησε πως τα της συνεδρίασης του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας δικαίωσαν τη θέση που είχε εκφράσει ο συνδυασμός του για εκλογή συναινετικού προεδρείου, ανάλογα με τη δύναμη του κάθε συνδυασμού. Σημείωσε ότι η πρότασή του αυτή παραμένει ενεργή και πρόσθεσε ότι στους επτά μήνες υπό την προεδρία του κ. Αδαμόπουλου δεν έγινε κάτι ουσιαστικό ή λειτουργικό για τους επαγγελματίες της περιοχής, που να δώσει το καλό παράδειγμα στους επιχειρηματίες για ενέργειες με σκοπό την ανάπτυξη.

Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.