Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Απλά μαθήματα Στατιστικής…

Άρθρο του Πάνου Μπόζου στο Φιλιατρά News

Ξεκινάμε με τον ορισμό:

«Στατιστική είναι η επιστήμη των εφαρμοσμένων μαθηματικών η οποία συλλέγει στοιχεία, τα κατατάσσει σε πίνακες, τα παρουσιάζει με διάφορους τρόπους και εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα».

Η συλλογή των στοιχείων γίνεται με 2 τρόπους : α) Με δειγματοληψία, β) Με απογραφή.

Στη δειγματοληψία επιλέγεται ένα μέρος του πληθυσμού, ενώ στην απογραφή το σύνολο του πληθυσμού καλείται να απαντήσει στα ερωτήματα της έρευνας. Κρίσιμο στοιχείο της έρευνας είναι η επιλογή του δείγματος και η διατύπωση των ερωτημάτων.
Αν για παράδειγμα θέλουμε να μάθουμε ποιες ομάδες .......

υποστηρίζουν οι φίλαθλοι της χώρας και επιλέξουμε δείγμα από τη Ν. Φιλαδέλφεια το αποτέλεσμα είναι γνωστό… Αν επίσης έχουμε φροντίσει να βομβαρδίσουμε τον πληθυσμό με τη βοήθεια της διαφήμισης η της δυσφήμησης για τις ικανότητες ενός πολιτικού είναι βέβαιο ότι την επομένη η έρευνα θα δείξει το αποτέλεσμα που εμείς επιθυμούμε !

Άρα αποδεικνύεται, πάρα πολύ εύκολα, ότι ένα επιστημονικό εργαλείο μπορεί να μετατραπεί σε όργανο επηρεασμού ώστε να δρομολογηθούν εξελίξεις προς τη κατεύθυνση που κάποιοι επιθυμούν.

Στην Ελλάδα, χώρα ανέκαθεν της υπερβολής, δεν ανθεί μόνο η «φαιδρά πορτοκαλέα». Φυτρώνουν παντού εταιρείες δημοσκοπήσεων, εταιρείες άμεσα συνδεδεμένες και με εταιρείες διαφημιστικές, εταιρείες προώθησης προϊόντων και πολιτικών προσώπων. Οι διευθυντές των εταιρειών δημοσκοπήσεων έχουν μετατραπεί σε σταρ των τηλεοπτικών εκπομπών, αυτοαναγορεύονται σε επιστημονικές αυθεντίες, ενώ οι περισσότεροι εξ’ αυτών ελάχιστη σχέση έχουν με την επιστήμη της Στατιστικής…

Προσοχή! Άλλο πράγμα είναι να μελετούμε τη πραγματική συμπεριφορά του πληθυσμού και άλλο πράγμα να προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε (πολύ δε περισσότερο να ποδηγετήσουμε) τις προθέσεις του!

Άμεσα γεννιούνται τα ερωτήματα : Αντέχει η μικρή Ελληνική αγορά να συντηρεί όλες αυτές τις επιχειρήσεις; Αν όχι ποιος πληρώνει το μάρμαρο ;

Αν παραδεχθούμε ότι τα κόμματα και οι πολιτικοί ενδιαφέρονται να γνωρίζουν τις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος, ποιόν σκοπό εξυπηρετούν τα διάφορα ΜΜΕ που κάθε τρείς και λίγο πληρώνουν (αν πληρώνουν…) τις εταιρείες δημοσκοπήσεων ;

Τι νόημα έχουν ερωτήσεις του τύπου : «καταλληλότερος πρωθυπουργός», «παράσταση νίκης»;

Πως εξηγείται το «εύρημα» ότι οι Έλληνες δεν θέλουμε με τίποτα να φύγουμε από τη ζώνη του Ευρώ, αλλά ταυτόχρονα είμαστε εναντίον κάθε μέτρου που θα μας διατηρήσει σε αυτή ;

Ο πατέρας των δημοσκοπήσεων George Gallop προσπαθώντας να απομυθοποιήσει την αξιοπιστία τους έλεγε : «Με τις κατάλληλες ερωτήσεις μπορώ να αποδείξω την ύπαρξη του Θεού !!»

Συμπέρασμα:

Η Στατιστική είναι επιστήμη των Μαθηματικών ! Όσοι γνωρίζουν τις βασικές έννοιες άλλοτε γελούν, άλλοτε αγανακτούν με τον τρόπο που κάποιοι την κακομεταχειρίζονται.

Είναι κοινός τόπος ότι επιστημονικές κατακτήσεις μετατρέπονται στα χέρια άσχετων η ιδιοτελών σε επικίνδυνα εργαλεία. Τα παραδείγματα άπειρα.

Ας μη λησμονούν οι Πολίτες ότι οι εταιρείες δημοσκοπήσεων δεν είναι επιστημονικά, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, σωματεία αλλά καθαρά εμπορικές επιχειρήσεις και πρέπει, εκτός των άλλων ,να μείνει ευχαριστημένος και ο πελάτης…

Πάνος Μπόζος
Μαθηματικός

3 σχόλια:

  1. ΚΑΙ ΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΡΕ ΦΙΛΑΡΑΚΙ??

    ΟΤΙ ΤΟΤΕ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΣΕΙΣ ΕΛΕΓΑΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΝΩ ΤΩΡΑ ΟΧΙ...

    ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ,ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ,ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ,ΤΑ ΠΛΗΡΩΜΕΝΑ ΜΜΕ,ΤΙΣ ...ΠΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΣΕΙΣ,ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΠΟΥ ΦΘΑΣΑΜΕ ΕΩΣ ΕΔΩ ΤΗΝ ΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΑΤΟΣΚΥΛΑ.

    ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΗΚΕΙΣ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΥΤΕΣ.

    ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟΥΛΗ ΣΟΥ ΤΩΡΑ ,ΠΟΥ ΣΤΑ 65 ΣΟΥ ΕΜΑΘΕΣ ΝΑ ΔΙΑΦΕΝΤΕΥΕΙΣ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρε φίλε. 7/1//2012 να ρωτήσω κάτι?, εγώ τον ανθρωπό που έργαψε δεν τον ξέρω αλλά αυτά που αναφέρει μου φαίνονται ψιλο λογικά, τι σχέση έχει το σχόλιο σου με την ουσία του άρθρου. Μπορεί αυτός που το έγραψε να είναι νούμερο, αλλά αυτά που αναφέρει έχουν βάση και νομίζω ο μέσος πολίτης ασπάζεται την άποψη ότι οι δημοσκοπήσεις είναι ψιλο απάτη, διαφωνείς? και τώρα και πάντα, άρα δεν καταλαβαίνω το σχόλιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ, ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ :

    ΟΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ , ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΔΙΑΔΙΔΟΝΤΑΣ ΨΕΜΜΑΤΑ , ΕΧΟΥΝ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ , ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥΣ (ΚΥΡΙΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ) , ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΧΑΤΗΡΙΑ , ΑΛΛΟΤΕ ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΩΣ , ΚΑΙ ΑΛΛΟΤΕ ΕΚΒΙΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ.
    ΕΤΣΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ , ΝΑ ΛΥΝΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΝΟΥΝ ΕΙΤΕ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ, ΕΙΤΕ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΛΙΜΑΚΑ.
    ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ (ΚΑΙ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟ ΒΟΔΙ ΠΟΥ ΑΝ ΗΞΕΡΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΘΑ ΕΣΠΑΓΕ ΤΟ ΖΥΓΟ ΚΑΙ ΘΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΤΑΝ - ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΕΛΕΓΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ, ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ '70).
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ,ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ, ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ , ΤΑ ΒΟΔΙΑ .
    ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΟΤΕ ΔΟΥΛΕΨΕΙ , ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΟΥΝ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ , ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.