Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

NETBOOK ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ LAPTOP.

Του συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη

Μια ερώτηση που τον τελευταίο καιρό διατυπώνουν πολύ συχνά οι υποψήφιοι αγοραστές είναι αν θα πρέπει να αγοράσουν τυπικό φορητό υπολογιστή η να στραφούν στη λύση του netbook. Η απάντηση είναι αρκετά απλή, αφού στην ουσία δεν μιλάμε για δυο διαφορετικές κατηγορίες αλλά για δυο εντελώς διαφορετικά προϊόντα τα οποία καλύπτουν ξεχωριστές ανάγκες. Ένα netbook σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί πλήρες υπολογιστικό σύστημα γιατί εκτός από τις μειωμένες επιδόσεις του, διαθέτει και ορισμένους φυσικούς περιορισμούς.


Το μέγεθος της οθόνης του που δεν ξεπερνά τις .........

δέκα ίντσες, είναι πολύ μικρό και δεν γίνεται να χρησιμοποιηθεί πολλές ώρες σε μόνιμη βάση. Επίσης, το πληκτρολόγιο του έχει περιορισμένες διαστάσεις και δεν είναι καθόλου εύχρηστο και εργονομικό. Επιπλέον, δεν είναι εφικτή η αναβάθμιση ενώ η επεκτασιμότητα του και η σύνδεση με άλλες συσκευές είναι περιορισμένες. Όπως, λοιπόν, προκύπτει, τα netbook είναι ιδανικά για δευτερεύοντα συστήματα και απευθύνονται κυρίως σε χρήστες που ταξιδεύουν πολύ συχνά. Οι υπόλοιποι απλοί χρήστες θα κουραστούν σύντομα από τη χρήση ενός netbook και σίγουρα θα αναζητήσουν κάτι με μεγαλύτερη ισχύ και εργονομία και περισσότερες δυνατότητες. Ειδικά για τους μαθητές και τους φοιτητές, οι οποίοι εκτός από την περιήγηση στο ιντερνετ χρησιμοποιούν το laptop και ως εργαλείο μελέτης και συγγραφής, δεν συνιστάται η αγορά ενός netbook ως κύριου συστήματος. Η επιλογή ενός κλασικού 15αρη φορητού η ακόμα και ενός 17αρη με καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά θεωρείται σαφώς πιο κατάλληλη.

Αν πριν ένα χρόνο σας λέγαμε ότι με 400 ευρω μπορείτε να αγοράσετε έναν φορητό με αξιοπρεπείς επιδόσεις και τεχνικές προδιαγραφές θα μας περνούσατε για τρελούς. Σήμερα όμως θα δικαιωνόμαστε, αφού οι τιμές των φορητών συστημάτων έχουν μειωθεί δραστικά και το κόστος τους έχει γίνει κάτι περισσότερο από προσιτό. Αυτό, σε συνδυασμό με τη συνεχή εξέλιξη της τεχνολογίας και των χαρακτηριστικών των laptop, έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας νέας δυναμικής στο χώρο των φορητών υπολογιστών. Έτσι, σήμερα μοιάζει πιο εύκολη από ποτέ η απάντηση στην ερώτηση <να αγοράσω επιτραπέζιο η φορητό υπολογιστή;>. ειδικά για τους αρχάριους χρήστες η για τους μαθητές και τους φοιτητές, που δεν έχουν εξειδικευμένες και υπερβολικές απαιτήσεις από το σύστημα τους, η επιλογή φαντάζει μονόδρομος. Οι φορητοί αποτελούν ένα πλήρες υπολογιστικό πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει όλα όσα χρειάζονται σε ένα μόνο μηχάνημα νοικοκυρεμένα και σε καλή τιμή.

Όταν πριν από έναν περίπου χρόνο η Asus παρουσίασε ένα πρωτότυπο φορητό, ο οποίος ήταν απίστευτα μικρός και οικονομικός, οι ειδικοί δεν είδαν με καλό μάτι αυτή την κίνηση. Το eeePC όπως ονομάστηκε, έκανε την έκπληξη, και κατέκτησε γρήγορα τις καρδιές του αγοραστικού κοινού, ενώ κέρδισε και μια αξιοζήλευτη θέση στην αγορά. Έπειτα από αυτή την αναπάντεχη επιτυχία, όλες οι μεγάλες, αλλά και οι μικρότερες, εταιρείες άρχισαν να επενδύουν στα μικρά και οικονομικά φορητά συστήματα και έτσι σήμερα μιλάμε για μια νέα, πολυπληθή κατηγορία, αυτή των λεγόμενων netbook. Η φιλοσοφία των netbook είναι απλή όπως και η κατασκευή τους. Τα συγκεκριμένα συστήματα είναι ιδιαίτερα μικρά σε μέγεθος, περιλαμβάνουν τα απολύτως απαραίτητα από τεχνικά χαρακτηριστικά και εξοπλισμό, και κοστίζουν όσο το δυνατόν λιγότερο. Η εισβολή όμως, των netbook στην αγορά είχε αντίκτυπο και στις υπόλοιπες κατηγορίες φορητών συστημάτων. Ο κόσμος αναζητούσε συνεχώς πιο προσιτούς φορητούς και οι εταιρείες έπρεπε να ανταποκριθούν άμεσα. Το ντόμινο αυτό των εξελίξεων ευνόησε εμάς, τους καταναλωτές, αφού οι τιμές έπεσαν σε όλες τις κατηγορίες. Ιδανικό παράδειγμα αυτής της τάσης είναι η σειρά 550 της HP που στην προσπάθεια της να ανταποκριθεί στον <πανικό> των notebook, παρουσίασε συμβατικούς φορητούς, με 15αρα οθόνη, η οποίοι, αν και δεν είναι εξοπλισμένοι με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, είναι πολύ οικονομικοί. Το παράδειγμα αυτό ακολούθησαν -και ακολουθούν- και άλλες εταιρείες σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για τα laptop.

Όπως λοιπόν θα διαπιστώσετε και στη συνέχεια σήμερα με χίλια το πολύ ευρω έχετε τη δυνατότητα να αποκτήσετε ένα ποιοτικό φορητό, ανεξαρτήτως κατηγορίας η μεγέθους. Μέσα σε αυτό το όριο τιμής συναντώνται, εκτός από τους τυπικούς 15αρηδες, και μικροί φορητοί με 12αρες και 13αρες οθόνες, καθώς και desktop replacement με 17αρες οθόνες. Και μη νομίζετε ότι ο εξοπλισμός τους είναι φτωχός. Διαθέτουν όλα εκείνα τα συστήματα που αποτελούν στάνταρτ για ένα σύγχρονο laptop και δεν έχουν πολλά να ζηλέψουν από τους ακριβούς αδελφούς τους.

Μέχρι πρόσφατα η κατηγορία των οικονομικών φορητών με τιμή έως χίλια ευρω περιελάμβανε συστήματα φτωχά τόσο σε επιδόσεις όσο και σε εξοπλισμό, ακόμα και σε ποιότητα κατασκευής. Οι χρήστες που τελικά επέλεγαν ένα τόσο οικονομικό σύστημα είχαν αποδεχτεί εκ των προτέρων ότι θα έπρεπε να κάνουν υποχωρήσεις σε κάποιο τομέα. Ωστόσο, με τα νέα δεδομένα κάτι τέτοιο δεν ισχύει και ο υποψήφιος αγοραστής έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει ένα αξιόλογο και σύγχρονο σύστημα μέσα σε αυτό το όριο τιμής.

Τα περισσότερα από αυτά διαθέτουν μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους που ξεκινούν από τα 200 GB και φτάνουν στα 320 GB. Αξιοσημείωτη είναι και η ύπαρξη μεγάλου μεγέθους μνήμης RAM που στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι της τάξης των 3-4 GB ενώ τα μοντέλα με λιγότερα από 2 GB είναι ελάχιστα.

Σημαντική είναι και η ύπαρξη πολλών φορητών με ξεχωριστή κάρτα γραφικών και αποκλειστική μνήμη βίντεο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς, σε συνδυασμό με τους επεξεργαστές τελευταίας γενιάς που ενσωματώνουν οι φορητοί, μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν σε απαιτητικές εφαρμογές και να χρησιμοποιηθούν για παιχνίδια με αξιώσεις. Βέβαια, και τα ενσωματωμένα κυκλώματα γραφικών έχουν εξελιχθεί πολύ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να συγκριθούν με τις ανεξάρτητες VGA. Μια νέα μόδα που αρχίζει να εμφανίζεται στους φορητούς είναι η ύπαρξη θύρας eSATA, για απευθείας σύνδεση εξωτερικών αποθηκευτικών μέσων, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να είναι κοινή με θύρα USB. Ακόμη αρκετοί είναι οι φορητοί που φέρουν, εκτός από την αναλογική έξοδο εικόνας, θύρα HDMI για σύνδεση με οθόνη και προβολή βίντεο High Definition. Και ο πολυμεσικος εξοπλισμός δεν σταματά εδώ, αφού η ενσωμάτωση κάμερας Web και μικροφώνου, καθώς και η έξοδος S-Video μπορούν να χαρακτηριστούν ουσιαστικά ως στάνταρτ για τους φορητούς κάθε κατηγορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.