Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Μόνιμο το χαράτσι της ΔΕΗ στα ακίνητα

Μονιμοποιείται το χαράτσι στα ακίνητα, καθώς η κυβέρνηση δεσμεύεται έναντι της τρόικας ότι το τέλος το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα διατηρηθεί και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2015.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο προχωρεί σε κατάργηση φοροαπαλλαγών και εξάλειψη όλων των ειδικών καθεστώτων φορολόγησης επιχειρήσεων και ΦΠΑ, ενοποίηση όλων των φόρων στην περιουσία και απλοποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τον Μάρτιο του 2012.
Αφήνει πάντως ανοιχτό παράθυρο για μείωση των ........

φορολογικών συντελεστών σε φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και ΦΠΑ, με την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα ληφθούν άλλα μέτρα που θα αντισταθμίσουν τις απώλειες εσόδων από τις μειώσεις συντελεστών.

«Η κυβέρνηση προετοιμάζει μια φορολογική μεταρρύθμιση που αποσκοπεί στην απλούστευση του φορολογικού συστήματος, την εξάλειψη των φοροαπαλλαγών, διευρύνοντας τη φορολογική βάση, επιτρέποντας έτσι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών με συνετό και δημοσιονομικό ουδέτερο τρόπο.

Η μείωση των συντελεστών αφορά στον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και τον ΦΠΑ, καθώς και των κοινωνικών εισφορών» σημειώνεται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο.

Συγκεκριμένα, το επίσημο κείμενο της 5ης αναπροσαρμογής του Μνημονίου προβλέπει:

Μόνιμο τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ με στόχο την είσπραξη 1,667 δισ. ευρώ φέτος και αυξανόμενα έσοδα τα επόμενα χρόνια.

Εξάλειψη όλων των φορολογικών εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων φορολόγησης επιχειρήσεων και ΦΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει νέο «μαχαίρι» στις φοροαπαλλαγές, που συνοδεύεται με κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου, κατάργηση όλων των ευνοϊκών φορολογικών καθεστώτων για τους φορολογούμενους που διαμένουν μόνιμα σε μικρά ελληνικά νησιά με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους, κατάργηση εκπτώσεων δαπανών χωρίς δικαιολογητικά για τις επιχειρήσεις. Επίσης σχεδιάζονται περικοπές και καταργήσεις ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων για μεταβιβάσεις περιουσίας. Θα περικοπούν φοροαπαλλαγές για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές ακινήτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων, καθώς επίσης και για τριτέκνους και πολυτέκνους.

Ενοποίηση όλων των φόρων στην περιουσία. Σχεδιάζεται να αναμορφωθεί εκ νέου η φορολογία κατοχής ακίνητης περιουσίας.

Εφαρμογή καθολικού πόθεν έσχες με ομοιόμορφη μεταχείριση των ατομικών εισοδημάτων κεφαλαίου. Σχεδιάζεται να εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα προσδιορισμού των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων που θα βασίζεται στην υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή αναλυτικών δηλώσεων πόθεν έσχες και στον έλεγχο της προέλευσης όλων των κεφαλαίων που διακινούν οι φορολογούμενοι, είτε αυτά δαπανώνται για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, είτε διατίθενται για καταναλωτικές ανάγκες, είτε αποταμιεύονται.

Κλείσιμο 200 Εφοριών μέσα στο 2012 και εφαρμογή ενός νέου πληροφοριακού συστήματος που διασυνδέει όλες τις φορολογικές υπηρεσίες.

Απλοποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και αναμόρφωση του φορολογικού ποινολογίου. Καταργούνται πολλές υποχρεώσεις τήρησης πρόσθετων βιβλίων, μειώνονται σημαντικά τα πρόστιμα για πλαστά και εικονικά τιμολόγια, για μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων και για άλλες παραβάσεις του συγκεκριμένου Κώδικα.

Αλλαγή του τρόπου απόδοσης του ΦΠΑ, μέσω της καθιέρωσης αυτόματης καταβολής τη στιγμή της συναλλαγής.

Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.