Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Τατούλης: Διαγωνισμός για σκουπίδια στις 23/12, Ιούνιο 2012 «λουκέτο» σε ΧΑΔΑ

Στις 23 Δεκεμβρίου 2011 θα προκηρυχθούν τα τεύχη δημοπράτησης του διαγωνισμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως επανέλαβε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε από την Περιφερειακή Ένωση των Δήμων Πελοποννήσου για τη διαχείριση των απορριμμάτων, με τη παρουσία και του υφυπουργού Εσωτερικών Πάρη Κουκουλόπουλου στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου.

Προανήγγειλε, δε, την οριστική παύση λειτουργίας όλων .........

των ΧΑΔΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου μέχρι τις 30 Ιουνίου 2012. «Η πολιτική μας οριοθέτηση στο ζήτημα αποτελεί πρόκριμα για ολόκληρη τη χώρα», τόνισε με έμφαση ο περιφερειάρχης.

«Με την ανάληψη των καθηκόντων μας προχωρήσαμε κατά προτεραιότητα από τις αρχές του έτους μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας, σε διαβούλευση για το θέμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με ιδιαίτερη έμφαση στους 3 πυλώνες: διεθνής διαγωνισμός, τερματισμός της λειτουργίας των δεκάδων ενεργών ΧΑΔΑ και ανακύκλωση», υπογράμμισε.

«Θα είχαμε προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα στα τεύχη δημοπράτησης, από τα τέλη Μαρτίου, αν είχαμε παραλάβει τις τεχνικές υπηρεσίες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση νωρίτερα», επεσήμανε ο κ. Τατούλης καταλήγοντας «Πρέπει επιτέλους να σταματήσει η μαύρη οικονομία διακίνησης αποβλήτων, η οποία οδήγησε στην καταστροφή της Περιφέρειας Πελοποννήσου».

«Αν όμως μέχρι τώρα δεν έχουν επιβληθεί πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη λειτουργία των ΧΑΔΑ, οφείλεται στη δική μας κινητικότητα και στην αποφασιστικότητά μας», προσέθεσε ο περιφερειάρχης για το μείζον αυτό ζήτημα που αφορά στους δήμους. Μετά τη διαπιστωμένη από το υπουργείο Περιβάλλοντος αδυναμία αρκετών δήμων να υποβάλλουν αιτήσεις στο ΕΠΠΕΡΑΑ για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, κληθήκαμε να υποβάλουμε μια ενιαία πρόταση για όλη την περιφέρεια ώστε να κλείσουν και να αποκατασταθούν όλοι οι ΧΑΔΑ.

Για το θέμα της ανακύκλωσης, ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι ο υφιστάμενος σχεδιασμός ανακύκλωσης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει πλήρως αποτύχει και απαιτείται ένα νέο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης. «Προωθούμε την πολιτική της ανακύκλωσης πάνω στη νέα φιλοσοφία της επαναπόκτησης των προϊόντων, τα οποία δεν αντιμετωπίζονται απαξιωτικά, αλλά ως χρήσιμα υλικά που δημιουργούν νέα οικονομία. Αν μέχρι σήμερα οι πολιτικές στον τομέα αυτό έχουν αποτύχει οφείλεται στην έλλειψη κεντρικού πολιτικού σχεδιασμού».

Βασική αρχή για μια ολοκληρωμένη πολιτική ανακύκλωσης, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη πρέπει να είναι η διαλογή στην πηγή με χρήση τεσσάρων κατευθύνσεων, ενώ βασική προϋπόθεση επιτυχίας είναι να μην επιβαρυνθούν οικονομικά ούτε οι πολίτες ούτε οι δήμοι. Η ανακύκλωση, όπως ανέφερε ο Π. Τατούλης, πρέπει να γίνεται ανά γειτονιές, προκειμένου να εφαρμοστεί μια ανταγωνιστική πολιτική στη βάση της επιβράβευσης όσων μειώνουν τον όγκο των απορριμμάτων. Τα θέματα αυτά έχουν ήδη τεθεί σε διαβούλευση με τους Πολίτες και τους φορείς της Πελοποννήσου

Για το ζήτημα των ΦοΔΣΑ ο Π. Τατούλης δήλωσε ότι «έχουμε ζητήσει και έχει γίνει αποδεκτό, να συσταθεί διαβαθμιδικός ΦοΔΣΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κατά τα πρότυπα της Περιφέρειας Αττικής. Ένας ισχυρός ΦΟΔΣΑ που θα ενώνει τις δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης που ασχολούνται με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της διαχείρισης, αλλά και την καθημερινή αποκομιδή και καθαριότητα». Κατ' αυτό τον τρόπο δημιουργείται περιφερειακή συνείδηση και επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή συνεργασία με όλους τους φορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.