Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας το τέλος επιτηδεύματος

Νομικές βολές στην επιβολή του τέλους επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες που τηρούν βιβλία Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (δικηγόροι μεταξύ αυτών) εξαπέλυσαν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας δικηγορικοί σύλλογοι και ιδιώτες.

Οι προσφυγές που συζητήθηκαν είχαν ασκηθεί από ..........

τους Δικηγορικούς Συλλόγους Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Βόλου και Χαλκίδας και από το Σωματείο «Ελλήνων Φορολογούμενων και ιδιωτών επιτηδευματιών», οι οποίοι μίλησαν για μέτρο αντισυνταγματικό και παράνομο.

Οι προσφεύγοντες ζητούν την ακύρωση του Ν. 3986/2011 που προβλέπει την επιβολή του επίμαχου τέλους, καθώς και την ακύρωση της από 2/8/2011 απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών που καθορίζει τη διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης του.

Όπως υποστηρίζουν το μέτρο «αποτελεί φόρο και όχι τέλος», ενώ δεν αντανακλά πραγματική φοροδοτική ικανότητα των δικηγόρων, αλλά παρουσιάζει μια επίπλαστη «αντικειμενική» οικονομική δυνατότητα, που «ουδόλως μπορεί να θεωρηθεί ανεκτή σύμφωνα με τα διδάγματα της κοινής πείρας και τις παρούσες συνθήκες ασκήσεως του δικηγορικού λειτουργήματος».

Οι εκπρόσωποι του Δημοσίου απάντησαν στη συζήτηση πως πρόκειται για τέλος και η επιβολή του είναι νόμιμη και συνταγματική. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.