Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Ψήφος εμπιστοσύνης: Κρίσιμη ψηφοφορία το βράδυ της Παρασκευής

Με την ονομαστική ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση τα μεσάνυχτα της Παρασκευής κορυφώνονται οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Ο πρωθυπουργός, παρά τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε από πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και σύσσωμη την αντιπολίτευση, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν παραιτείται, καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε «τρομακτικό κενό ακυβερνησίας».

Παραίτηση του πρωθυπουργού θα υπάρξει και στην ..........

περίπτωση που η κυβέρνηση απωλέσει την αρχή της δεδηλωμένης, αλλά όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη επιθυμεί να αποχωρήσει υπό συνθήκες πολιτικής ομαλότητας.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters ο Γιώργος Παπανδρέου έχει συμφωνήσει να δηλώσει την παραίτησή του με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και στη συνέχεια θα προχωρήσει σε επαφές για σύσταση μεταβατικής κυβέρνησης. Μάλιστα, παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος η απόφαση για δημοψήφισμα, αναφέρει το Reuters.

Προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουν πλέον πρωτοκλασάτα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος χωρίς όμως οι εξελίξεις να είναι προδιαγεγραμμένες.

Από την άλλη πλευρά η ΝΔ επιμένει στη θέση της για σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, με μη πολιτικά πρόσωπα, προκειμένου να επικυρωθεί η συμφωνία της νέας δανειακής σύμβασης της 26ης Οκτωβρίου και εν συνεχεία να διενεργηθούν εκλογές.

Το βράδυ της Πέμπτης η ΝΔ αποχώρησε από τη συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι οι βουλευτές της θα είναι παρόντες τα μεσάνυχτα της Παρασκευής στην ψηφοφορία και θα ψηφίσουν «όχι».

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, για την ανανέωση της εμπιστοσύνης απαιτείται πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών που δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 120 θετικών ψήφων.

econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.