Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Ωρα για αναβάθµιση υπολογιστή. Να το πετάξω ή να το αφήσω;

Του συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη

Η αναβάθµιση του υπολογιστή είναι προνόµιο εκείνων που έχουν προτιµήσει το desktop έναντι του laptop και µπορεί να εξοικονοµήσει πολλά χρήµατα σε όσους κάνουν έγκαιρα τις σωστές κινήσεις.

Ειδικά στους χαλεπούς καιρούς που ζούµε, µπορεί κανείς να καλύψει άνετα πολλές από τις ανάγκες του για τον υπολογιστή, χωρίς να χρειαστεί να αλλάξει ολόκληρο το µηχάνηµά του.

Μερικές «χειρουργικές» επεµβάσεις σε βασικά ..........

χαρακτηριστικά του υπολογιστή µπορεί να «απογειώσουν» το µηχάνηµα χωρίς να στεγνώσουν παράλληλα το πορτοφόλι.

Αρχίζοντας από τα βασικά, ο χρυσός κανόνας είναι ότι δεν κάνουµε αναβάθµιση παρά µόνο όταν την έχουµε πραγµατικά ανάγκη. Η πρόταση των έµπειρων «κοµπιουτεράδων» είναι να αναβαθµίζει κανείς κατά µέσο όρο µία φορά τον χρόνο και µε σκοπό να υποστηρίξει εφαρµογές ή παιχνίδια που πραγµατικά θέλει να «τρέξει».

Γενικότερα πάντως, µε τον όρο αναβάθµιση ενός υπολογιστή εννοούµε την αντικατάσταση παλιών εξαρτηµάτων του µε νέα πιο ισχυρά και αποδοτικά. Φυσικά, εξαρτήµατα όπως η µητρική πλακέτα, η κάρτα ήχου ή η οθόνη δεν συνηθίζεται να αλλάζουν, είτε γιατί η εξέλιξη της τεχνολογίας στην κατηγορία δεν είναι πολύ γρήγορη είτε γιατί το κόστος είναι µεγάλο και προτιµότερο είναι να αγοράσει κανείς ένα νέο µηχάνηµα.

Συγκεκριµένα, η µητρική πλακέτα αλλάζει κατά κανόνα «πακέτο» µε τον επεξεργαστή και αποτελεί την πιο βασική αναβάθµιση που µπορεί να κάνει κανείς στο µηχάνηµά του. Το κόστος και των δύο µπορεί να ανέρχεται στο 50% του συνολικού κόστους αγοράς ενός νέου µηχανήµατος. Η κάρτα ήχου – αν δεν υπάρχει συγκεκριµένος λόγος, όπως η επεξεργασία µουσικής – µπορεί να µείνει ανέγγιχτη, ενώ πολλές µητρικές πλακέτες έχουν ήδη ενσωµατωµένη κάρτα ήχου που αναπαράγει σε πολύ υψηλή ποιότητα. Οσο για την οθόνη, είναι µια ανεξάρτητη αγορά που µπορεί να γίνει µε οποιοδήποτε µηχάνηµα και δεν επηρεάζει τις υπόλοιπες αποφάσεις.

Αντίθετα, συνηθισµένες αναβαθµίσεις είναι η αύξηση της µνήµης RΑΜ, η αντικατάσταση του επεξεργαστή (καθώς τα µοντέλα φθηναίνουν πολύ γρήγορα), αρκεί βέβαια να το υποστηρίζει η µητρική, η προσθήκη µιας πιο ισχυρής κάρτας γραφικών και βέβαια η αγορά ενός επιπλέον σκληρού δίσκου.

Μνήµη RΑΜ

Εφόσον ο υπολογιστής υποστηρίζει την εγκατάσταση επιπλέον µνήµης RΑΜ (κάτι που εξαρτάται από τη µητρική πλακέτα και το λειτουργικό που χρησιµοποιείται), η αγορά ενός επιπλέον τσιπ είναι πολύ καλή ιδέα, καθώς µπορεί να αυξήσει εντυπωσιακά τις επιδόσεις ενός παλιού µηχανήµατος. Ακόµα όµως και σε καινούργια µηχανήµατα, λίγη επιπλέον µνήµη δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Πριν προχωρήσετε στη συγκεκριµένη αγορά καλό είναι να ανοίξετε το µηχάνηµά σας και να δείτε αν υπάρχουν ελεύθερες υποδοχές για µνήµη στη µητρική σας. Αν όχι, θα πρέπει να αναβαθµίσετε τα υπάρχοντα τσιπάκια. Ακόµα ένα σηµείο που απαιτεί προσοχή είναι οι δυνατότητες της µητρικής κάρτας, καθώς και το είδος της µνήµης που πρέπει να εγκαταστήσει κανείς. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να διαβάσει προσεκτικά το βιβλίο οδηγιών του υπολογιστή πριν προχωρήσει στην όποια αγορά.

Επεξεργαστής

Οι εξελίξεις στην αγορά των επεξεργαστών, αλλά και ο ζωτικός ρόλος που έχουν στη λειτουργία του υπολογιστή, τους καθιστούν «βασικούς ύποπτους» για αναβάθµιση. Και στην περίπτωση αυτή, η προσεκτική ανάγνωση του βιβλίου οδηγιών και των προδιαγραφών που θέτει η µητρική κάρτα σε σχέση µε το µέγεθος και την αρχιτεκτονική των επεξεργαστών είναι απαραίτητη πριν από οποιαδήποτε αγορά. Επίσης, η εγκατάσταση ενός νέου επεξεργαστή είναι πιο σύνθετη από αυτή της κάρτας µνήµης και η βοήθεια από κάποιον φίλο που γνωρίζει περισσότερα ή από κάποιον ειδικό µπορεί να σας γλιτώσει από διάφορα προβλήµατα.

Κάρτα γραφικών

Το βασικό εργαλείο του gamer, αλλά και όσων ασχολούνται µε την επεξεργασία εικόνας είναι η κάρτα γραφικών. Και στην περίπτωση αυτή υπάρχουν ζητήµατα συµβατότητας, είτε κάποιος αποφασίσει την αντικατάσταση της κάρτας του µε κάποια νεώτερη είτε την ενίσχυσή της µε επιπλέον µνήµη. Ωστόσο, οι περισσότεροι gamers είναι συχνά µε ένα κατσαβίδι στο χέρι, οπότε τέτοιες βελτιώσεις δεν τους τροµάζουν.

Σκληρός δίσκος

Επειδή ο όγκος των δεδοµένων έχει εκτιναχθεί, η προσθήκη ενός επιπλέον δίσκου είναι πάντα ευπρόσδεκτη σε ένα µηχάνηµα. Αν υπάρχει χώρος στο κουτί, απλά προσθέτετε µια µονάδα δίσκου, τη συνδέετε στη µητρική και όλα βαίνουν καλώς. Αν όµως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, µπορεί κανείς να αντικαταστήσει τον σκληρό του δίσκο µε έναν νεώτερο και να µετατρέψει τον παλιό του σε εξωτερικό µε τη βοήθεια ενός κουτιού, το οποίο δεν κοστίζει πάνω από 15-20 ευρώ. Από την άλλη, η απευθείας αγορά ενός εξωτερικού δίσκου, παρ’ ότι κοστίζει περισσότερα χρήµατα, είναι επίσης συµφέρουσα, ειδικά για εκείνους που θέλουν να µεταφέρουν µεγάλο όγκο αρχείων εκτός σπιτιού ή αναζητούν την ασφάλεια ενός εξωτερικού back up. Αν αποφασίσετε να αντικαταστήσετε τον εσωτερικό σκληρό πάντως, ετοιµαστείτε για ταλαιπωρία, γιατί θα πρέπει να «ξαναστήσετε» το λογισµικό του µηχανήµατος.

Με µέτρο

Οι απαιτήσεις σε επεξεργαστική ισχύ, χωρητικότητα και µνήµη µπορεί να αυξάνονται µήνα µε τον µήνα και οι εφαρµογές να γίνονται όλο και πιο βαριές, δεν σηµαίνει όµως ότι πρέπει κάθε µήνα να αγοράζουµε επιπλέον hardware για το µηχάνηµα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.