Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2011

700 Μεσσήνιοι αγρότες όμηροι της κρίσης

Η κατάσταση που βιώνει η Χώρα μας, μας κάνει να αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα στη ζωή μας ,να στραφούμε πάλι στη γη μας και να προσπαθήσουμε τουλάχιστον μέσω αυτής της διεξόδου να επιβιώσουμε.

Όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν ήταν χρόνια ανεκμετάλλευτα για τον αγροτικό κόσμο , που αφέθηκε να επιβιώσει χωρίς να νοιαστεί η Πολιτεία να του προσφέρει λύσεις , κατευθύνσεις νέων και προσοδοφόρων καλλιεργειών παρά μόνο εφήμερες «ανάσες» μέσω επιδοτήσεων κλπ.

Είδαμε παιδιά του κομματικού σωλήνα να διαχειρίζονται τις τύχες του αγροτικού κόσμου από έμμισθες θέσεις, χωρίς την εμπειρία και την εξειδίκευση που απαιτείται ,με καταστροφικά αποτελέσματα.

Ακούσαμε λόγια μεγάλα και βαρύγδουπα αυτά τα .........

χρόνια ,που απλά αποπροσανατόλισαν τους αγρότες μας, χωρίς αντίστοιχα αποτελέσματα επί του πρακτέου.

Αποτέλεσμα της αδιαφορίας και της απαξίωσης της γης , είναι περιοχές ευλογημένες και πολυπληθείς να καταλήξουν σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό μαρασμό ,με έντονη τη μείωση των πληθυσμιακών τους χαρακτηριστικών και σε σταδιακό αφανισμό των όμορφων χωριών και μικροπόλεων.

Γέννημα θρέμμα της Μεσσηνίας ,αγωνιώντας για τον τόπο μου ,θέλω να βάλω ένα μικρό λιθαράκι για την έστω και την τελευταία στιγμή δημιουργία ερεισμάτων υγιούς ανάπτυξης των μικρότερων χωριών μας.

Και η πρότασή μου αφορά στην ανεύρεση λύσης για όσους αγρότες έχουν υποβάλει αιτήσεις για Φωτοβολταϊκά Πάρκα.

Αναγκαιοί η εξεύρεση λύσης για την υποστήριξη των νέων αγροτών που έχουν υποβάλει αιτήσεις να λειτουργήσουν Φωτοβολταϊκά Πάρκα, διότι βρισκόμαστε προ αδιεξόδου.

Τι γίνεται σήμερα.

Από πληροφορίες, έχουν υποβληθεί 700 αιτήσεις αγροτών στις περισσότερες εκ των οποίων, λήγει η προθεσμία αξιολόγησης γιατί οι αγρότες μας αδυνατούν :

Α) Να πληρώσουν τα τέλη σύνδεσης που ανέρχονται σε 20.000¤ κατά μέσο όρο.

Β) Να εκδώσουν εγγυητική Επιστολή Τράπεζας

Γ) Να έχουν 25.000¤ ως ίδια κεφάλαια

Δ) Να πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν χρηματοδότηση 75% από τις Τράπεζες μάλιστα με επιτόκιο 8%.

Το αποτέλεσμα

Η αδυναμία των αγροτών, έχει ως αποτέλεσμα να μείνει ελεύθερη η χωρητικότητα των δικτύων προ άγρα και όφελος συγκεκριμένων μεγαλοεπενδυτών και οι αγρότες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη να έχουν παραγκωνισθεί.

Η πρόταση

Α) Να επιλεγούν με δυναμική κίνηση όσοι αγρότες ηλικίας μέχρι 40 ετών έχουν υποβάλει αιτήσεις με προτεραιότητα και διάφορα αυστηρά κριτήρια που θα τους δίνουν προβάδισμα.

Β) Να γίνει συμφωνία πληρωμής των όρων σύνδεσης με διακανονισμό.

Γ) Να εξευρεθεί τρόπος διευκόλυνσης για τις εγγυητικές επιστολές

Δ) Να εξευρεθεί τρόπος χρηματοδότησης των πάρκων με επιδοτούμενο επιτόκιο.

Αποτέλεσμα

Εάν πετύχουμε να υλοποιηθούν στη Μεσσηνία 300 έργα, σημαίνει ότι 300 οικογένειες θα παραμείνουν στα χωριά, θα έχουν ικανό εισόδημα για να ζουν και θα μπορούν σιγά, σιγά να αναπτύξουν και άλλες πρωτοβουλίες.

Δεν θα μεταναστεύσουν ούτε θα οδηγηθούν στην ανεργία, στην ανασφάλεια και χειροτέρευση της ποιότητας ζωής τους.

Ας μην ποδοπατήσουμε τελείως τα όνειρα για καλύτερες συνθήκες ζωής του αγροτικού κόσμου , που απλώς έχει αφεθεί στην τύχη και σιγά-σιγά περιθωριοποιείται.

Aντωνία Μπούζα-Κωνσταντέλου
Μέλος Τομέα Ενημέρωσης και ΜΜΕ ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

1 σχόλιο:

  1. Για ποιούς αγρότες μιλάτε? Για αυτούς που καταλήστευσαν το Κράτος με τα πλαστά τιμολόγια και την επιστροφή ΦΠΑ? Για αυτούς που ζούσαν μόνο με τις επιδοτήσεις χωρίς να παράγουν κάτι? Για αυτούς που όλη μέρα κάθονται στο καφενείο και τις εργασίες κάνουν οι μετανάστες με μεροκάματα ξεφτίλας? Όσο για τα φωτοβολταϊκά καλά κάνουν και δεν επιδοτούν οι τράπεζες αφού με την υπερτιμολόγηση και τα λαμόγια η ίδια συμμετοχή ήταν ανύπαρκτη. Παρεμπιπτόντως σας πληροφορώ για την επιστροφή ΦΠΑ σε αγρότη των Φιλιατρών 95000 ευρώ. Θα πρέπει πρώτα να φτάσουμε χαμηλά πολύ χαμηλά και μετά αν έχουν το κουράγιο οι νέοι όπως οι πατεράδες μας να αρχίσουν σιγά σιγά την ανοδική πορεία με μια υγιή προοπτική και όχι μεθόδους του παρελθόντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.