Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Στάση πληρωμών από το Δημόσιο!

«Πάγο» στις πληρωμές έχει βάλει το Δημόσιο εδώ και μήνες, προκειμένου να αποφύγει τον εκτροχιασμό του ελλείμματος σε διψήφια επίπεδα. Τα νεώτερα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το επιβεβαιώνουν, όπως επίσης όσους υποστηρίζουν ότι με την υποεκτέλεση του Προϋπολογισμού, το οικονομικό επιτελείο θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες ταμειακές δυσκολίες στην εξυπηρέτηση υποχρεώσεων, όπως η καταβολή μισθών και συντάξεων.

Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, οι ........

ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου έναντι τρίτων παραμένουν σταθερά στα επίπεδα των 6,5 δισ ευρώ, εκ των οποίων τα 1,7 δισ ευρώ αφορούν σε υποχρεώσεις των νοσοκομείων, τα 2,6 δισ ευρώ σε οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων και μόνο τα 1,9 δισ ευρώ σε υποχρεώσεις των ΟΤΑ και των Υπουργείων, δικαιώνοντας τη Τρόικα που επισημαίνει ότι εάν δεν ελεγχθούν οι δαπάνες εκτός Κρατικού Προϋπολογισμού, δεν πρόκειται να μπει ποτέ σε τάξη το έλλειμμα. Είναι ενδεικτικό ότι το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, σε ταμειακή βάση, με τη συμπλήρωση του 8μηνου είχε εκτιναχθεί στα 20,5 δισ ευρώ, αυξάνοντας με ρυθμούς περίπου 3 δισ ευρώ το μήνα, καθώς ενώ τα έσοδα αυξάνονται κατά περίπου 7 δισ ευρώ μηνιαίως, οι δαπάνες «τρέχουν» με ρυθμούς 9- 12 δισ ευρώ!

Αυτό που προβληματίζει σε κάθε περίπτωση, είναι ότι ενώ το οικονομικό επιτελείο έχει στηρίξει την επίτευξη και του φετινού δημοσιονομικού στόχου στα πλεονάσματα των Ασφαλιστικών Ταμείων, τον Αύγουστο καταγράφηκε έλλειμμα της τάξης των 291 εκατ. ευρώ...

iefhmerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.