Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

ΣτΕ: Η ΔΕΗ δεν δικαιούται να εισπράξει φόρους και να διακόψει το ρεύμα

Οι εταιρείες ιδιωτικού δικαίου δεν μπορούν να ασκούν αστυνομική εξουσία σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με αριθμό 1934 του 1998. Αυτή ασκείται αποκλειστικά από το κράτος και νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Κατά συνέπεια η ΔΕΗ Α.Ε. που είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου δεν δικαιούται να εισπράττει πρόστιμα και να κόβει το ρεύμα σε όσους δεν πληρώνουν την συγκεκριμένη επιβάρυνση.

Η συγκεκριμένη απόφαση αφορούσε τις ιδιωτικές .......

εταιρείες που ήλεγχαν τη στάθμευση στο Δήμο Αθηναίων και επέβαλαν τα σχετικά πρόστιμα στους ιδιώτες αυτοκινητιστές.

Το σκεπτικό της παραπάνω απόφασης είναι ότι αντίκειται στις διατάξεις των άρθρων 1 παρ. 3 και 26 παρ. 2 του Συντάγματος, η οποιαδήποτε ανάθεση άσκησης δημόσιας εξουσίας σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, όπως είναι η Δ.Ε.Η. Α.Ε. και οι άλλες ιδιωτικές εταιρείες παροχής ρεύματος. Τόσο η είσπραξη φόρων, όσο και η επιβολή διοικητικών κυρώσεων λόγω της άρνησης πληρωμής φόρων, αποτελούν στοιχεία άσκησης δημόσιας εξουσίας.

Το επίμαχο άρθρο 11 της απόφασης 1934/1998 του Στε αναφέρει τα εξής:

Επειδή οι μνημονευμένες διατάξεις του άρθ. 36 του δημοτικού και κοινοτικού κώδικα και του άρθρου 45 του νόμου 2218/1994, κατά το μέρος που προβλέπουν ευθέως ή επιτρέπουν την ανάθεση αστυνομικής φύσεως αρμοδιοτήτων (βεβαίωση της παράβασης, ακινητοποίηση οχημάτων, επιβολή προστίμων) σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου,αντίκεινται στις θεμελιώδεις διατάξεις του άρθ. 1 παρ. 3 και 26 παρ. 2 του Συντάγματος, κατά την έννοια των οποίων, αστυνομική εξουσία, ως η κατεξοχήν δημόσια εξουσία και έκφραση κυριαρχίας, ασκείται, διά της αστυνομικής αρχής,μόνο από το κράτος (και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που και αυτά είναι αποκεντρωμένες καθ’ύλην κρατικές υπηρεσίες) και όχι από ιδιώτες. Μειοψήφησαν οι Σύμβουλοι Φ. Κατζούρος, Αθ. Τσαμπάση, Σ. Ρίζος και Ν. Σακελλαρίου, οι οποίοι υποστήριξαν ότι δεν προσκρούει στο Σύνταγμα η ανάθεση ασκήσεως τέτοιου είδους δραστηριοτήτων, όπως αυτές που αναφέρονται από τη διάταξη του άρθρου 45 του νόμου 2218/1994

Διαβάστε ολόκληρη την απόφαση του ΣτΕ πατώντας εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.