Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Παρέμβαση Νάντιας Γιαννακοπούλου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και τον ΚΤΕ Υγείας

Η βουλευτής Μεσσηνίας κα. Νάντια Γιαννακοπούλου, στα πλαίσια της συμμετοχής της στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας Υγείας, πραγματοποίησε παρέμβαση την Πέμπτη 08/09/11 για ζητήματα σχετικά με την ανασυγκρότηση των φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τα Κέντρα Αποκατάστασης, την αναδιάρθρωση του Ε.Σ.Υ και την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των δομών υγείας στο νομό Μεσσηνίας.

Κατά τη συνεδρίαση της παραπάνω Επιτροπής, παρουσία του Υπουργού κ. Λοβέρδου και των Υφυπουργών κ.κ. Μπόλαρη και Αηδόνη, με αφορμή την έγκριση από την Επιτροπή του διορισμού του κ. Δημήτρη Κατσικόπουλου στη θέση του Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, αναφερόμενη στον νέο Διοικητή σημείωσε ότι: «Με συνδέουν ισχυροί δεσμοί οικογενειακής φιλίας και προσωπικής εκτίμησης με τον κ. Κατσικόπουλο, προ πολλού.

Πέρα από αυτό, σημασία έχει ότι ο ..........

κ. Κατσικόπουλος έχει μεγάλη εμπειρία, τόσο από την μακρά κοινοβουλευτική του διαδρομή όσο και από την αυτοδιοικητική του πορεία, καθώς έχει διατελέσει επιτυχημένος νομάρχης Αχαΐας. Ο χώρος των Υ.ΠΕ. έχει ανάγκη από τέτοια πρόσωπα, με πολιτικό αισθητήριο και εμπειρία διοίκησης για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων που θα φέρουν πραγματικό αποτέλεσμα». Στη συνέχεια, εξέθεσε μια σειρά ζητημάτων, λέγοντας συγκεκριμένα:

- Η 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου περιλαμβάνει μία αχανή έκταση από την Κέρκυρα μέχρι την Καλαμάτα. Η χωροταξική εξομοίωση των διοικητικών με τις υγειονομικές περιφέρειες κρίνεται επιτακτική, για τον αρτιότερο συντονισμό των υπηρεσιών υγείας.

- Είναι πολύ σημαντική η προσπάθεια που γίνεται στον τομέα παροχών υγείας στη Μεσσηνία, τόσο σε κεντρικό όσο και τοπικό επίπεδο. Ενδεικτικά, η λειτουργία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου, του Λοιμωξιολογικού Κέντρου, η αγορά νέων αξονικών και μαγνητικών τομογράφων που βρίσκεται σε εξέλιξη και άλλες σημαντικές ενέργειες έχουν δρομολογηθεί.

- Σημαντική, αναμφισβήτητα, είναι και η παραμονή του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας ως «Νοσοκομείο», ενώ η διοικητική του συνένωση με το Νοσοκομείο Καλαμάτας μόνο θετικά μπορεί να συνεισφέρει α) στη μείωση της γραφειοκρατίας, β) τη διεκπεραίωση ομοίων εργασιών με ταχύτερες διαδικασίες, γ) την αντιμετώπιση των προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας κατά τρόπο συνολικό, δ) την καλύτερη αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού και των πόρων του συστήματος.

- Η ένταξη των υπηρεσιών αποκατάστασης, δηλαδή, των Κέντρων Αποθεραπείας - Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης (ΚΑΦΚΑ) στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση του ρόλου και της λειτουργίας τους. Επιτυγχάνεται η παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης στον πάσχοντα πολίτη ώστε να κατευθύνει την διαδικασία ανάρρωσής του, να ενισχύσει της λειτουργικές ικανότητές του, να υποκαταστήσει τις χαμένες λειτουργίες του, να προάγει την λειτουργική αυτονομία και να συνδράμει στην οικογενειακή και επαγγελματική επανένταξη του πολίτη με αναπηρία παρεμβαίνοντας κατάλληλα στη διαμόρφωση των συνθηκών του περιβάλλοντός του. Άλλωστε, η πρωτοβουλία αυτή αποτελούσε και πάγιο αίτημα του ΚΑΦΚΑ Μεσσηνίας.

- Οι Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας, όπως τα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, εφεξής θα έχουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, δικό τους προϋπολογισμό και θα υπόκεινται στον έλεγχο και την εποπτεία του Διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι οι πολύπλευρες υπηρεσίες που παρέχονται από τα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ πρέπει να εξακολουθήσουν να υφίστανται και ιδιαίτερα να μην χάσουν τον ψυχοκοινωνικό ρόλο υποστήριξης των ΑΜΕΑ, πέρα από την λειτουργική αποκατάσταση που πλέον θα εξυπηρετείται καλύτερα στα πλαίσια ενός ενιαίου συστήματος διοίκησης και λειτουργίας.

Στη συνέχεια, η κ. Γιαννακοπούλου αναφέρθηκε στην εξέλιξη των ζητημάτων στον χώρο της υγείας στο νομό Μεσσηνίας σημειώνοντας, μεταξύ άλλων:

«Το Κέντρο Υγείας Γαργαλιάνων λειτουργεί με έναν ιατρό που εκτελεί και χρέη συντονιστή. Εξυπηρετεί πολλές δεκάδες χιλιάδες ασθενείς το χρόνο, παρόλο που υπηρετούν μόλις ένας παιδίατρος κι ένας αγροτικός ιατρός συνεπικουρούμενο, κατά περίπτωση, από ένα αγροτικό ιατρό από το Περιφερειακό Ιατρείο Πύργου κι έναν ιατρό από το Πολυδύναμο ιατρείο Χώρας, καθώς καλύπτει τις ανάγκες μιας ευρύτερης και ιδιαίτερα ανεπτυγμένης τουριστικά περιοχής. Συνεπώς, η ενίσχυσή του είναι αναγκαία, ειδικότερα σε διοικητικό επίπεδο καθώς δεν διαθέτει διοικητικό προσωπικό, τηλεφωνητή και οδηγό ασθενοφόρου».

Η κ. Γιαννακοπούλου έκλεισε την εισήγηση της κάνοντας αναφορά και στα υπόλοιπα ζητήματα που εκκρεμούν, λέγοντας ότι: «Θα ήθελα, ωστόσο, να επιστήσω την προσοχή του Υπουργείου στα εκκρεμή ζητήματα που έχουν ως εξής:

Α) Τα Περιφερειακά Ιατρεία Άριος, Βλαχόπουλου, Μεθώνης και Πεταλιδίου για τα οποία έχουν εκδοθεί οι οικοδομικές άδειες και είναι στη φάση υποβολής φακέλου για ένταξη στο ΕΣΠΑ.

Β) Η κατασκευή Κέντρου Υγείας στην Αίπεια, για το οποίο έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια και είναι στη φάση υποβολής μελέτης στο Υπουργείο Υγείας για έγκριση σκοπιμότητας ένταξης, καθώς και οι βελτιώσεις κτιριακών και μηχανολογικών υποδομών στα Κ.Υ. Αγίου Νικολάου και Πύλου που, για το πρώτο αναμένεται η δημοσίευση της διακήρυξης και το δεύτερο είναι σε φάση υποβολής φακέλου στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Πελοποννήσου για ένταξη στο ΕΣΠΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.